SHL: Štartuje play-off, účasť vo finále môže priniesť postupovú odmenu

BRATISLAVA (SZĽH) – Štyrmi zápasmi, aj na obrazovkách internetovej televízie Huste.TV, štartuje v stredu atraktívne play-off Slovenskej hokejovej ligy. Avizovaným odchodom klubu Bratislava Capitals, absolútneho suveréna súťaže, do nadnárodnej EBEL sa otvára priestor na získanie extraligovej miestenky ďalším siedmim účastníkom. V prípade, že Capitals sa stanú prvý finálovým účastníkom, právo štartovať v Tipsport Lige 2020/21 dostane po ich odchode do EBEL finálový oponent. 

Veľkými adeptmi na zisk extraligovej miestenky sú tak Martin alebo Topoľčany. Oba tímy dokázali v tejto sezóne azda najviac vzdorovať bratislavským Capitals. Topoľčany ich zo šiestich vzájomných duelov zdolali štyrikrát, Martin dva razy doma. Dvakrát sa zo skalpu veľkého favorita SHL tešila aj Skalica. Všetkým trom konkurentom sa myšlienka postupu do extraligy páči a deklarovali, že je pre nich veľkou motiváciou. Záujem má aj Spišská Nová Ves, ktorú však vo štvrťfinále play-off čakajú silné Topoľčany. I Dubničanom by sa pozdával návrat do extraligy, kde neboli od čias výluky 2004/05. V prvom rade sa však musia s aktuálnymi ekonomickými starosťami. 
Slovenská hokejová liga má za sebou dlhodobú fázu sezóny. Skladala sa zo základnej časti, po ktorej sa desať tímov rozdelilo na dve skupiny. V nadstavbe A sa stretli tie na prvom až šiestom mieste, v béčku mužstvá od siedmej po desiatu pozíciu. Vzhľadom na bodové rozdiely bolo dlhší čas známe, že z dolnej štvorky si v play-off zahrá siedma Žilina a ôsme Levice. V hornej šestke sa bojovalo predovšetkým o druhú, tretiu a štvrtú priečku s výhodou začínať play-off doma. 

Štvrťfinálové série play-off začínajú v stredu a hrajú sa na štyri víťazné stretnutia rovnako ako semifinálové a finálové. V prípade, že sa niektorý zo zápasov série skončí remízou v riadnom hracom čase, nasledovať bude maximálne 10-minútové predĺženie vo formáte troch proti trom. Ak nepadne gól, o víťazovi rozhodnú samostatné nájazdy. Výnimkou je prípadný siedmy zápas finálovej série. V ňom by v prípade remízy po 60-tich minútach nasledovala riadna prestávka a následne extra čas v trvaní maximálne dvadsať minút vo formáte troch proti trom. Ak by sa nerozhodlo, nasledovali by samostatné nájazdy. Podľa terminovníka SHL bude jej víťaz v sezóne 2019/20 známy najneskôr 12. apríla. 

PREHĽAD ŠTVRŤFINÁLOVÝCH DVOJÍC

BRATISLAVA CAPITALS (1.) – HK LEVICE (8.)

TERMÍNY: 4., 5., 8., 9. marca, prípadne 11., 13. a 15. marca

Favorit je jasný. Bratislava Capitals získali v základnej a nadstavbovej fáze o 49 bodov viac ako Levice. Pre nováčika SHL je však úspech, že sa pri premiérovej účasti v našej druhej najvyššej súťaži prebojoval do play-off. Šírka kádra, jeho kvalita, sila na rôznych postoch či vzájomné stretnutia napovedajú, že prípadné vypadnutie Capitals vo štvrťfinále play-off by bolo obrovskou senzáciou. Tréner Bratislavčanov Peter Oremus napriek tomu súpera nepodceňuje. Uvedomuje si, že hoci je jeho partia favorizovaná, nemá nič isté a postup si bude musieť vybojovať štyrmi víťazstvami. „Každý súper kladie odpor. S Levicami sme favoriti, ale musíme to potvrdiť na ľade. V každom jednom zo štvrťfinálových duelov musíme ukázať, že sme lepší ako Levice. Vtedy budeme úspešní,“ zhrnul tréner Peter Oremus na tlačovke po nedávnej prehre v Martine.  

VZÁJOMNÉ DUELY V TEJTO SEZÓNE: 9:3 (v), 4:1 (v), 12:3 (d), 5:0 (d). 


HK VITAR MARTIN (2.) – MSHK ŽILINA (7.)

TERMÍNY: 4., 5., 8., 9. marca, prípadne 11., 13. a 15. marca

Martinčania si výborným finišom, predovšetkým 5-zápasovou víťaznou šnúrou od 12. do 26. februára, zabezpečili druhú priečku v tabuľke, pričom jej zisk podporili víťazstvom 4:2 nad konkurenčnými Topoľčanmi v nedávnom vzájomnom stretnutí. Navyše sa výrazne posilnili. Získali obrancu Karola Koríma z Nitry, skúseného beka Juraja Cebáka aj útočníka Jakuba Cígera. V závere prestupového obdobia vystužili aj brankársky post o Američania Dannyho Tironea.

Vo štvrťfinále uvidíme aj derby sériu medzi Martinom a Žilinou. Zdroj: Facebook/MSHK Žilina

Hoci junáci z Turca skončili druhí, vo štvrťfinále narazia na mimoriadne náročnú prekážku. V derby sérii ich vyzve Žilina, dlhoročný rival Martina. Medzi oboma súpermi to zvyklo iskriť nielen na ľade, ale aj v hľadisku. Z posledných dvadsiatich derby duelov vrátane prípravy vyhrali „vlci“ až deväťkrát, čo predznamenáva, že Martinčanov nečaká ľahká robota. V domácom prostredí, a pravdepodobne aj v neďalekej Žiline, sa však budú môcť spoľahnúť na mohutnú podporu z tribún. „Je výhodné, že Žilinu máme blízko k nám. Nemusíme tak cestovať a stráviť dva niekde inde a podstatne ďalej. Rozhodne sa na ľade. Derby zápasy určite prinesú kvalitný hokej, veľa divákov na tribúny, z čoho sa tešíme,“ vravel pred sériou Marek Žila, asistent trénera Ernesta Bokroša.  

VZÁJOMNÉ DUELY V TEJTO SEZÓNE: 3:2 sn (v), 2:1 (v), 4:1 (d), 1:2 pp (d). 


HC TOPOĽČANY (3.) – HK SPIŠSKÁ NOVÁ VES (6.)

TERMÍNY: 4., 5., 8., 9. marca, prípadne 11., 13. a 15. marca

Nadstavbová fáza nezastihla Topoľčany v najlepšej forme. Šiestimi prehrami v posledných jedenástich dueloch vrátane aktuálnej trojzápasovej série bez výhry sa pripravili o šancu skončiť na 2. priečke a brať do štvrťfinále papierovo ľahšiu Žilinu. Spišská Nová Ves nie je príjemný súper. Topoľčanci v tejto sezóne nevyhrali ani jeden duel na jej ľade, pričom zakaždým prehrali o tri góly (3:6, 0:3 a 2:5). Doma z troch stretnutí dokázali zvíťaziť len v dvoch, aj to ešte v základnej časti. Výstrahou pre domácich „žochárov“ bol posledný zápas nadstavby, v ktorom v 23. minúte prehrávali s Dubnicou už 0:5. Hoci duel štyrmi gólmi zdramatizovali, výsledkom 4:6 nesplnili stanovený cieľ, a síce naladiť na štart play-off víťazstvom. „Mali sme veľmi zlý január. Dovtedy sme boli vysoko, čo bolo super, ale v nadstavbe sme to nezvládli. Ideme však bojovať ďalej. Viem, že prvé kolo je náročné. Nemôžeme nič podceniť. Ešte z čias pôsobenia v Slovane si pamätám, že sme raz štvrťfinálovú sériu s Liptovským Mikulášom, ktorý mal o 50 bodov menej, hrali až na sedem zápasov: Aj tento príklad ukazuje, že všetko je možné. Musíme byť ostražití,“ pripomenul tréner Ľubomír Hurtaj na tlačovke po prehre v Martine. Spišiaci nutne potrebujú zlepšiť hru vonku, kde z posledných 20 vystúpení u súperov vyhrali len päť. Topoľčanci sa zasa budú chcieť vrátiť k famóznej domáce fazóne z obdobia od začiatku ligy do 22. januára. Z 20 domácich vystúpení v tomto intervale zvládli až 18.  

VZÁJOMNÉ DUELY V TEJTO SEZÓNE: 4:2 (d), 3:6 (v), 3:1 (d), 0:3 (v), 1:4 (d), 2:5 (v). 


HK SKALICA (4.) – MHK DUBNICA NAD VÁHOM (5.)

TERMÍNY: 4., 5., 8., 9. marca, prípadne 11., 13. a 15. marca

V šiestich vzájomných dueloch Skalice a Dubnice v tejto sezóne padlo až 45 gólov, viac ako sedem v priemere na stretnutie. Či budú oba tímy v takejto produktivite pokračovať aj v play-off, ukážu najbližšie dni. Isté je, že vo väčšej eufórii je v súčasnosti Skalica, ktorá zvládla záver nadstavby a vybojovala si štvrtú priečku. Najskôr zdolala oboch konkurentov v zápolení o ňu – Dubnicu aj Spišskú Novú Ves – a v posledný hrací deň aj Bratislavu Capitals senzačne 4:2. Kľúčom k úspechu Záhorákov môže byť produktívny útočník Daniel Štumpf, ktorý nazbieral v 43 dueloch 64 kanadských bodov, z toho najvyšší počet asistencií – až 39 - v celej súťaži.

Skalica nedávno zdolala Dubnicu doma 5:2. Začne víťazstvom aj štvrťfinálovú sériu?. Zdroj: Facebook/HK Skalica

Dubničania si musia dávať pozor aj na jeho spoluhráčov z elitnej formácie – Dávida Okoličányho a Sebastiána Šmídu. Útoční ťahúni Skalice nazbierali spolu v sezóne 163 bodov. „Od začiatku ligy sme sa postupne všetci zohrali. Niektorí mladí hráči dostali veľký priestor a využili ho. Je na nich vidieť obrovský progres a ja si myslím, že niektorí z nich by nemali byť prehliadnutí extraligovými klubmi. Ideme do play-off s pokorou. Uvidíme, čo sa stane. Každý z nás chce dosiahnuť úspech," povedal pre prozahori.sk útočník Daniel Štumpf.

VZÁJOMNÉ DUELY V TEJTO SEZÓNE: 2:5 (v), 3:8 (v), 5:2 (d), 5:4 pp (d), 3:2 (v), 5:2 (d). 


Tabuľka

Nadstavbová časť sk. A (1.-6.) Z B
1 Bratislava Capitals Bratislava Capitals 48 115
2 HK VITAR Martin HK VITAR Martin 48 97
3 HC Topoľčany HC Topoľčany 48 91
4 HK Skalica HK Skalica 48 75
5 MHK TSS GROUP Dubnica MHK TSS GROUP Dubnica 48 73
6 HK Spišská Nová Ves HK Spišská Nová Ves 47 70
Reprezentácia SR18 Reprezentácia SR18 16 3

Súvisiace články