SHL preview 19. kola: Megašláger na Spiši

BRATISLAVA (SZĽH) – Úvodné dva dni nového týždňa priniesli po jednom zápase. Jeho prostredný deň nám prinesie riadne devätnáste kolo druhej najvyššej súťaže. Priaznivci sa môžu tešiť na premiéru staronového lodivoda Skalice, debut Václava Čížeka za Martin a ťahák kola v Spišskej Novej Vsi. 

Program 19. kola SHL
17:00 | HK VITAR Martin – HK Gladiators Trnava
17:00 | HC Topoľčany – HC 19 Humenné
17:00 | HK iClinic Skalica – HK AUTORÁCZ Levice
18:00 | MHK Dubnica nad Váhom – HK´95 Považská Bystrica 
18:00 | HK Spišská Nová Ves – Vlci Žilina

 

Rozbehnutá ofenzíva verzus trápiaca sa Trnava

Uplynulý víkend mali hokejisti Martina síce voľno, no nezaháľalo vedenie Vitaru, ktoré si do konca prebiehajúceho ročníka poistilo služby dvojice útočníkov – Rastislav Špirko a Andrej Themár. Ešte predtým sa stal novou akvizíciou extraligou ostrieľaný český obranca Václav Čížek. Do svojho debutového zápasu za mužstvo z Turca by mal nastúpiť už zajtra, na domácom ľade proti Trnave. Západniari majú nelichotivú formu, z posledných šiestich zápasov vyhrali iba jeden, spoločne so Skalicou disponujú najhoršou ligovou defenzívou a z ich hry sa vytratila útočná efektivita, ktorá „gladiátorov“ zdobila po opätovnom reštarte súťaže. Počas aktuálnej sezóny si tieto dva celky skrížili hokejky dvakrát, v oboch prípadoch brali body domáci. Bude aj tentokrát platiť nepísané pravidlo „môj dom - môj hrad“?

Lídri produktivity: František Poliaček (23), Vladimir Antonov (25)
Brankári: Branislav Bernát (92.45%), Anton Ivanovič (91.71%)
Vzájomné zápasy: Martin – Trnava 3:1, Trnava – Martin 2:1


Udržia si Topoľčany druhé miesto?

Štvorzápasový týždeň začal pre Topoľčany už v utorok, zápasom proti mladíkom reprezentačného výberu do osemnásť rokov. „Žochári“ ho zvládli, získali tri body, ktoré ich vyšvihli na druhé miesto tabuľky a navyše ich ďalší poltucet presných zásahov posunul na rovnakú priečku v počte strelených gólov. Trénera Hurtaja dozaista teší fakt, že na svojej súpiske ma aktuálne najlepšieho strelca (Varga), nahrávača (Jurák) i najproduktívnejšieho hráča (Kalináč) celej súťaže. O čosi menej je zrejme spokojný tréner hostí Milan Staš. Humenné stihlo od začiatku nového kalendárneho roka odohrať už štyri stretnutia, avšak výhra s Trnavou je obklopená tromi zaváhaniami proti favorizovaným tímom. Prijateľný výsledok so Spišskou odsúvajú do tieňa debakle od Martina a Žiliny. Ak by mali Topoľčany na svojom konte ešte o tri góly viac, vsietili by ich presne dvakrát toľko, ako ich nadchádzajúci súper. 

Lídri produktivity: Martin Kalináč (28), Ivan Fedorko (12)
Brankári: Juraj Halo (93.74%), Vladimír Glosár (90.17%)
Vzájomné zápasy: Topoľčany – Humenné 1:4, Humenné – Topoľčany 0:2


Považské i tabuľkové derby

Od návratu z karantény sa Dubnica stále nedokázala priaznivo chytiť. Najskôr získala bod za tesnú prehru po samostatných nájazdoch proti Leviciam, následne sa zaradila k tímom, ktoré nedokázali poraziť lídra a naposledy prekvapujúco zaváhala proti výberu osemnásťročných reprezentantov. Pomerne vydarený týždeň zažila trojica hokejistov Spartaka – Ján Jarábek, Miroslav Kristín a Artem Dmitriev. Začiatok nového roka sa z pohľadu Považskej Bystrice nesie v znamení dobiehania zameškaného. Štyri odohrané duely sa rovným dielom rozdelili na výherné a neúspešné, vďaka čomu sa „panteri“ jemne odpútali od poslednej dvojice tímov a naopak dostali do lepšieho kontaktu s prvou sedmičkou. Ako slušné úlovky na hosťovanie sa javí dvojica Dominik Rehák a Martin Jakúbek. Obaja sa dokázali pri svojich premiérach na Považí bodovo presadiť. Ak hostia zvíťazia za tri body, dotiahnu sa na Spartak. 

Lídri produktivity: Miroslav Kristín (21), Juraj Ďurkech (14)
Brankári: Matej Kristín (91.09%), Mário Lamper (89.20%)
Vzájomné zápasy: Dubnica – Považská Bystrica 6:4


Pomôžu Skalici zmeny? 

Nie a nie odlepiť sa z poslednej priečky a nabehnúť na víťaznú šnúru prakticky od začiatku ligového ročníka. Skalica má na svojom konte štyri výhry, avšak ani raz nedokázala trojbodový zisk obhájiť hneď nasledujúce kolo. Zmeniť by to mohlo odvolanie doterajšieho hlavného trénera Jaroslava Crlíka, ktorého nahrádza Michal Růžička. Tridsaťdeväť ročný rodený Skaličan viedol tím zo Záhoria už uplynulú sezónu. Výraznou posilou do útoku sa stal ďalší navrátilec – útočník Sebastián Šmida. Dvadsaťdva ročný mladík je rodákom zo Skalice, avšak hokejovo vyrastal u našich západných susedov, kde začínal za Kométu Brno. Počas minulej sezóny nazbieral za bývalého extraligistu 50 kanadských bodov, stal sa štvrtým najlepším strelcom celej ligy. Trio zámorských novicov sa v posledných dňoch objavilo aj v Leviciach. Papierové predpoklady pasujú do role favorita hostí. Jedna zo štyroch doterajších výhier Skaličanov však prišla práve proti „levom“

Lídri produktivity: Daniel Štumpf (15), Lukáš Novák (14)
Brankári: Juraj Ovečka (90.16%), Erik Kompas (93.17%)
Vzájomné zápasy: Skalica – Levice 1:2, Levice – Skalica 0:2


Šláger s najvyššími parametrami

Jeden zápas – dvaja najväčší favoriti. Obe mužstvá si už najvyššiu súťaž dokázali zahrať, Žilina dokonca medzi elitou vyšplhala v sezóne 2005/06 až na absolútny vrchol a získala majstrovský titul. Vidina okamžitého postupu medzi najlepšie slovenské tímy láka každého, no dokázať to môže iba jeden. Vlkov dokázali tento ročník zatiaľ poraziť len dva celky – Levice a práve Spišská Nová Ves. Štyri dni pre Vianocami rozhodol o dvoch bodoch pre „Novejšu“ Róbert Džugan. Od tohto momentu ubehlo dvadsaťštyri dní, za pomerne krátku dobu došlo v táboroch oboch tímov k viacerým zmenám. Tou najaktuálnejšou je odchod kazašského útočníka Vladimira Grebenchshikova, ktorého miesto zaujal Marek Drtina. Devätnáste kolo Slovenskej hokejovej ligy ponúka obrovský šláger, súboj dvoch veľkých ašpirantov na postup, bitku najlepšieho tímu na presilových hrách, proti najlepšie brániacemu početné nevýhody. Pravdepodobne nás čaká duel s prvkami extraligového hokeja. Uvidíme zviazanú taktickú bitku alebo kvalitné hokejové predstavenie plné gólov? 

Lídri produktivity: Lukáš Hvila (17), Patrik Koyš (26)
Brankári: Juraj Hollý (89.42%), Maroš Mikoláš (94.85%)
Vzájomné zápasy: Žilina – Spišská Nová Ves 4:3, Spišská Nová Ves – Žilina 2:1pp