SHL-playoff: Štartuje finále – Žilina chce, po čom túži, Spišská sa nebojí

BRATISLAVA (SZĽH) - Špecifická sezóna Slovenskej hokejovej ligy sa pomalými krokmi blíži ku svojmu koncu. Z desiatich tímov bojujúcich o automatický postup medzi elitu tunajšieho hokeja ostala posledná dvojica – Žilina a Spišská Nová Ves. Suverénneho lídra základnej časti vyzvú herne zrejúci východniari. Cieľ oboch organizácii je od úvodu ročníka jasný – postúpiť.

 Ťažko zastaviteľnú „vlčiu“ svorku pribrzdili počas základnej časti iba štyri tímy (nerátajúc slovenskú osemnástku, proti ktorej postavila výrazne oklieštenú zostavu). Trikrát zvládli súperi Žiliny doviesť zápas do víťazného konca v riadnom hracom čase. Raz sa to podarilo až po predĺžení a práve Spišskej Novej Vsi. Favorit série je zrejme jasný, avšak tretí celok po základnej časti nehodlá odovzdať zadarmo čo i len sekundu.

Z TÁBORA ŽILINY

Chceme to, po čom túžime

Počas celého priebehu základnej časti stratila Žilina iba štrnásť bodov. Nastolený trend si udržala pred play-off, do ktorého vstúpila výsledkovo jednoznačnou sériou proti Považskej Bystrici. Senzačne jednoduchý postup Dubnice cez Topoľčany budil pred semifinále rešpekt. Napriek vyrovnaným výsledkom vo všetkých štyroch stretnutiach je však rezultát série jasný – 4:0. „Chlapci si uvedomujú, že napriek jednoznačnému výsledku bola séria vyrovnaná. Na jednej strane to potvrdzuje, že play-off je veľmi ošemetné, na druhej silu a charakter mužstva, ktoré dokáže takéto zápasy uhrať. Musíme si však uvedomiť, že séria sa skončila a čaká nás nová, najdôležitejšia finálová,“ upozorňuje pred vyvrcholením sezóny hlavný tréner Dušan Gregor.

Tri zo štyroch semifinálových zápasov Žiliny s Dubnicou sa skončili o jediný gól. V dvoch muselo dokonca rozhodnúť až predĺženie. Spartak neraz viedol, zakaždým sa však pevná svorka „vlkov“ vzchopila a po záverečnom klaksóne odchádzala z ľadu víťazne naladená. „Ukázali sme našu silu, predovšetkým v druhom domácom zápase, kde sme po dvoch tretinách prehrávali 1:3 a napokon sme duel otočili. Potvrdili sme, že sila tímu je veľká, iba musíme ďalej predvádzať svoj hokej. Dubnica hrala dobre, umne v defenzíve, ale my sme ukázali potenciál celého mužstva, nielen jednotlivcov. Všetci sme zabrali tak, ako sme mali,“ ohliada sa so spokojnosťou za semifinále Jaroslav Markovič.

Neporaziteľnosť vo vyraďovacej fáze a série ukončené v najkratšom možnom čase. Hráči tímu reprezentujúceho mesto pod Dubňom zrejme atraktívne drámy neobľubujú. „Po štvrtom zápase sme si chvíľku posedeli, niektorí chalani šli domov. Od štvrtka sa pripravujeme, nálada v kabíne je výborná. Ideme hrať finále a človek nikdy nevie, či je jeho prvé alebo posledné, preto by si to mal vážiť. Je cítiť nabudenie, už sa tešíme na prvý zápas,“ hovorí žilinský kapitán, pričom deklaruje nedočkavosť kabíny pred absolútnym vrcholom sezóny. On sám už raz naň. Približne pred deviatimi rokmi si ho pred play-off vyhliadli české Pardubice. S tými sa napokon tešil z českého extraligového titulu. „Bolo to dávno. Tam som však bol iba členom mužstva, nebol som v nejakej väčšej pozícii. Určite sú to krásne spomienky, teraz by som si to rád zopakoval a pomohol sa dostať Žiline späť do extraligy.“

Zo štyroch vzájomných duelov základnej časti proti Spišskej Novej Vsi prehrali Vlci iba raz. Ako psychickú výhodu to však Žilinčania ani zďaleka nepovažujú. „Nezohrá to absolútne žiadnu rolu, je to minulosť. Spišská naznačila stúpajúcu tendenciu hry. Pozerať sa na niečo, čo bolo počas základnej časti, vo veľkom časovom rozostupe absolútne nie je podstatné. Obaja súperi začínajú od nuly,“ poukazuje skúsený žilinský kouč.

Ambícia, s ktorou pôjde ambiciózny žilinský káder do finále, je úplne jasná. „Majú vyrovnané mužstvo, o niečo skúsenejších hráčov než my. Pokiaľ chceme postúpiť, musíme vyhrať rovnako štyri zápasy. Veríme si, pozeráme sa na seba a vieme, že pokiaľ budeme hrať svoj hokej, podarí sa nám uspieť,“ uzatvára Jaroslav Markovič, ktorého slová potvrdzuje Dušan Gregor: „Dôležité bude, aby sme vyhrali posledný zápas sezóny. Pokiaľ sa nám to podarí, splnili sme cieľ. Je úplne jedno, v akom počte zápasov to bude. Chceme to, po čom túžime, ale uvedomujeme si, že aj Spišská do toho ide s rovnakým zámerom. Očakávam ťažkú sériu, no priznávam – verím, že to zvládneme!“

 

Z TÁBORA SPIŠSKEJ NOVEJ VSI

Výzva výziev

Spišská Nová Ves vstupovala do semifinále s Martinom z pozície outsidera. Aspoň tak to jej hráči cítili. Celosezónnu bitku o druhé miesto ovládli po základnej časti „rytieri“ z Turca. Všetko smerovalo k vojne vo vyraďovacej fáze. Z tej napokon vyšli lepšie východniari. „Vedeli sme, že pôjde o náročnú sériu. Tá splnila moje očakávania, pravdupovediac sme predpokladali takýto scenár,“ priznáva Miroslav Mosnár, ktorý na bývalých zverencov našiel úspešný recept a tých terajších doviezol až do veľkého finále. Spokojnosť so sériou netají ani kapitán „Novejši“, skúsený harcovník Štefan Fabian. Naše výkony počas celej sezóny gradovali. Nemôžeme však povedať, žeby semifinále nebolo vyrovnané. Martin mal vo svojej hre výborné úseky, no my sme to zvládli lepšie. Semifinále hodnotíme pozitívne, nakoľko bolo úspešné.“

Víťazné ťaženie ukončené po šiestich zápasoch okorenil vytúžený postup do finále. Spišiakov ovládla úprimná radosť, ktorú odzrkadlilo video bezprostredných pozápasových osláv kolujúce po internete. Pobytom v šatni sa však žúr skončil, na iné priestor ani čas neostal. „Čas na oslavy určite nebol, máme pred sebou finále. Dva dni sme si oddýchli, v utorok sme vykorčuľovali na ľad. Nie je čas na oslavy, sezóna sa ešte neskončila. Chceme sa pobiť o víťaza,“ jasne a stručne vyjadruje spišskonovoveský úmysel kapitán Fabian. Na rozdiel od finálového súpera zo Žiliny, Spišská Nová Ves má pred začiatkom poslednej série menej času na regeneráciu. Konkrétne štyri dni. „Dali sme chlapcom dva dni voľno, v utorok sme sa stretli prvýkrát od konca série, teraz sú na programe tréningy, a potom už začíname v Žiline. Voľno nám vzhľadom na náročnosť série prospelo,“ priznáva Mosnár.

Extraligové dianie ukázalo, že pre niektorých účastníkov je dlhá pauza malým problémom. Po návrate do zápasového tempa bývajú prvé striedania častokrát peklom. „Či to bude mať nejaký vplyv ukáže až samotná séria. Nenaťahovalo sa to až na sedem zápasov a myslím si, že štyri dni sú postačujúcim časom,“ zamýšľa sa obranca s vyše tisíckou stretnutí na konte v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži.

Defenzívna ikona slovenskej extraligy má za sebou dvadsaťjeden sezón medzi seniormi. Zakaždým nastupoval na tunajších klziskách. Kariéra štyridsaťročného beka je spojená predovšetkým s Popradom. Napriek bohatej minulosti stále chýba v talóne úspechov ten tímový. „Vždy chcete víťaziť, vždy chcete vyhrať posledný zápas sezóny. Iné to nebude z nášho pohľadu tento rok. Verím, že by sa nám to mohlo podariť. Ja som v drese Popradu zažil neúspešné finále proti Žiline, teraz by ma potešilo, ak by to bolo naopak,“ s úsmevom si praje bývalý mládežnícky reprezentačný bronzový medailista.

„Do finálovej série ideme pokorne a skromne. Súpera sa však nebojíme. Máme výborný kolektív, ktorý si verí. Očakávame vyrovnané zápasy, dobrý hokej a dúfame v šťastný koniec pre nás,“ hlási pred finálovými bitkami košický rodák Štefan Fabian. O vyrovnanosti či o tom, že sa stretnú najlepšie prvoligové mužstvá, vypovedá i pohľad do tabuľky špeciálnych herných situácií. V tomto ohľade patrí ako Žilina, tak Spišská Nová Ves medzi najlepších. „Bude to jeden z faktorov, ktorý bude sériu rozhodovať. Uvidíme, ako sa to celé bude vyvíjať, znovu to bude niečo nové. Suverénne vyhrali základnú časť, sú favoritom. Je to tím výborný v útočnej i obrannej fáze hry, preto je to pre nás výzva,“ zakončuje Miroslav Mosnár.

 

ŽILINA (1.) – SPIŠSKÁ NOVÁ VES (3.)

Vzájomné zápasy v tejto sezóne:

  1. december 2020 | Vlci Žilina – HK Spišská Nová Ves 4:3 (1:1, 2:2, 1:0)
  2. december 2020 | HK Spišská Nová Ves – Vlci Žilina 2:1pp (1:0, 0:1, 0:0 – 1:0)
  3. január 2021 | HK Spišská Nová Ves – Vlci Žilina 1:5 (1:3, 0:1, 0:1)
  4. február 2021 | Vlci Žilina – HK Spišská Nová Ves 5:1 (4:0, 1:1, 0:0)

 

Využite presiloviek: 20.50% - 20.09%

Úspešnosť oslabení: 90.52% - 87.12%

Úspešnosť streľby: 10.58% - 9.73%

Najproduktívnejší hráč: Patrik Koyš (59) – Lukáš Hvila (44)

Najlepší strelec: Ondřej Jurčík (26) – Matej Giľák (21)

Najlepší nahrávač: Patrik Koyš (40) – Jakub Černý (29)

Bilancia +/-: Jaroslav Markovič (39) – Jakub Černý (19)

Brankári: Maroš Mikoláš (92.70%) – Marcel Melicherčík (93.99%)