SHL-playoff: Spišiakom svedčí rola outsidera, Žilinčania potrebujú zlepšiť úvody zápasov

SPIŠSKÁ NOVÁ VES (SZĽH) - Finálová séria SHL má nečakaný vývoj. Suverén doterajšej sezóny zo Žiliny v prvých dvoch domácich vystúpeniach nečakane zaváhal a jeho sen o návrate medzi slovenskú elitu dostal vážne trhliny. Po prvom finálovom dvojzápase sú k extralige bližšie hráči Spišskej Novej Vsi.

Finále SHL ukazuje, že play-off je iná súťaž ako základná časť. Aj jasný favorit sa môže trápiť, jeho súperom narastú po dobrých výsledkoch krídla a poriadne „hryzú“. Zápasy sú zrazu vyrovnanejšie, aj keď kvalita hovorí v prospech jedného z tímov.

Spišiaci pod Dubňom ťažili predovšetkým z dobrých vstupov do stretnutí, ktoré vyhrali 4:3 a 5:3. V prvom viedli po prvej tretine 2:0, v druhom dokonca o tri góly. Ani oni sa síce nevyhli slabším chvíľkam, ale oba zápasy dotiahli do víťazného konca. Mužstvo ťahajú predovšetkým ostrieľaní harcovníci Marcel Melicherčík, Richard Rapáč, Lukáš Hvila či Štefan Fabian, ktorí už toho zažili aj na extraligových klziskách.

„Žilina má svoju silu, rešpektujeme ju, ale ideme si svojou cestou. Nemáme čo stratiť a ukazujeme hokej, ktorý vieme. Dvakrát sa nám to už vyplatilo. Všetci favorizujú Žilinčanov, my sme pre každého veľký outsider. Táto rola nám svedčala už v semifinále proti Martinu a svedčí nám aj teraz. Ideme zápas od zápasu a chceme postúpiť,“ hovorí Richard Rapáč, ktorý je s troma gólmi najlepším strelcom doterajšieho priebehu finále. „Chcem pomáhať predovšetkým mužstvu. Je jedno, akým spôsobom, či dám gól, alebo pomôžem spoluhráčom vzadu. Na druhej strane sa počíta každý gól a ja sa teším, že som ich dal. Oveľa viac sa však teším z výhier.“

Nevešiame hlavy. Ak budeme šliapať tak, ako v posledných dvoch tretinách, môžeme sériu otočiť. Budeme bojovať ďalej.

Napriek dvom žilinským víťazstvám Spišiakov je séria stále otvorená. Žilinčania si uvedomujú, kde spravili chyby a predovšetkým neskladajú zbrane. Zlepšiť potrebujú predovšetkým vstupy do zápasov. Pred pondelkovým a utorkovým pokračovaním finále SHL unisono tvrdia, že dve domáce straty chcú na Spiši získať späť.

„Uvedomujeme si, že domáce zápasy sme si prehrali vlastne sami. Potrebujeme hrať celých 60 minút a nie iba štyridsať. Nevešiame hlavy. Ak budeme šliapať tak, ako v posledných dvoch tretinách, môžeme sériu otočiť. Budeme bojovať ďalej,“ odhodlane hovorí kapitán Žilinčanov Jaroslav Markovič.

Vlci v oboch stretnutiach do súpera dlhé minúty búšili, brankár Marcel Melicherčík i obrana Spišiakov však boli pre nich veľkou prekážkou. V „Novejši“ si musia dávať pozor aj na disciplínu. „Máme dosť natrénovaného, sila mužstva je veľká. Ak zachytíme začiatky zápasov, potom ich vývoj bude odlišný. Prvé minúty musia byť v našej réžii. Play-off je aj o hlave a jej nastavení. Nevzdávame sa,“ doplnil Markovič.

V poradí tretí zápas finálovej série sa hrá v Spišskej Novej Vsi v pondelok 12. apríla o 18.00 h.