SHL-ke zasvietila červená, Lipovský: Sme silní bojovníci, vyčkávame a veríme

BRATISLAVA (SZĽH) – Stalo sa, čo si nikto neprial. Postupne vstupujú do platnosti nové opatrenia v súvislosti so šírením nákazy koronavírusom. Verdikt Ústredného krízového štábu SR bol viac-menej nekompromisný – najvyššie profesionálne súťaže pokračujú bez divákov, zvyšok je odstavený. Hráči a fanúšikovia Slovenskej hokejovej ligy (SHL) si v blízkej budúcnosti od hokeja znovu odpočinú. Stopka sa týka už utorkového večerného duelu medzi Dubnicou a SR 18.

Ligová rada SHL v utorok napoludnie v spolupráci s predstaviteľmi klubov diskutovala na danú tému. Samozrejme, nariadenia z vyšších kruhov nikoho nepotešili. S určitosťou platí, že stredajšie 4. kolo sa neuskutoční. „Pre nejednoznačnosť výkladu zo strany štátu o zákaze zhromažďovania ako aj z preventívnych dôvodov sme sa všetci činovníci súťaže rozhodli, že najbližšie kolo odložíme. Od štvrtka platí, že je naša liga zastavená,“ informoval hockeyslovakia.sk Miroslav Lipovský, prezident ligy a člen Ligovej rady SHL. Kluby sa tak pravdepodobne prepnú do takzvaného offline módu. Aký scenár prichádza do úvahy smerom k budúcim týždňom? „Posledné dni len vyčkávame. Bude potrebné doriešiť najdôležitejšiu otázku najbližšieho obdobia, a to či budú môcť hráči chodiť do práce. Skrátka či sa nezastavia aj tréningy,“ pokračoval bývalý extraligový brankár a majster Slovenska so Žilinou i Košicami, ktorý je na čele súťaže tri roky.

Nielen dotknutí športovci, ale aj početná hokejová verejnosť smútila po nedeľňajšom vyhlásení, v ktorom bolo uvedené, že profesionálne ligy môžu pokračovať za sprísnených podmienok, t.j. aktéri musia byť pravidelne testovaní pred každým zápasom. Druhá najvyššia súťaž však nespadá do tohto portfólia. „Nebudem to hodnotiť. Všetky opatrenia budeme brať na vedomie a rešpektovať. Ak však nebudú môcť fungovať juniorské kategórie, môže to reálne ohroziť aj extraligu, pretože si tímy v prípade zranení nebudú mať odkiaľ zobrať náhrady. V súčasnosti čakáme, aké prídu informácie ohľadom trénovania,“ tvrdí Lipovský. „Ako som už naznačil, čakáme na ďalšie postupy. Nemám však číslo na Úrad vlády, aby som to mohol rýchlejšie zistiť.“

Čakáme na ďalšie postupy. Nemám však číslo na Úrad vlády, aby som to mohol rýchlejšie zistiť. MIROSLAV LIPOVSKÝ

Pred pár dňami sa konal v Bratislave protest hokejových profesionálov. Sily spojili extraligoví v symbióze s prvoligovými hráčmi. Na konci dňa sa dostavilo nadšenie z nástupu do roboty. Hoci hráči neboli stotožnení s prázdnymi tribúnami, na druhej strane boli vďační, že  môžu začať hrať. V súčasnej dobe však platí, že tvrdá letná drina a snaha o udržanie si stabilného príjmu vychádza navnivoč. „Treba si povedať, že sme s tými problémami počítali a dalo sa čakať, že sezóna bude veľmi zložitá a náročná. Tipos extraliga, SHL, ale aj druhá liga sme sa unisono zhodli, že nesmieme dopustiť, aby hokej padol na kolená. Každý ročník má veľký a opodstatnený význam smerujúci k mládeži. Keď nechceme totálny rozklad hokejovej základne, kategória seniorov sa jednoducho musí hrať. Ako dôkaz slúži to, že sme prejavili ochotu pustiť sa do práce bez podpory obecenstva. Samozrejme, len po určitú dobu, kým neprídu finančné kompenzácie. To všetko stále platí. Napriek tomu sme dostali ďalšiu ranu. Verím však, že sme natoľko silní bojovníci a dokážeme ešte čakať na ďalší vývoj situácie. Dúfam, že v závere aktuálneho týždňa prídu nejaké správy od štátu v otázke pripravovanej pomoci. Uvidíme, čo kompetentní vymysleli,“ nahlas premýšľal vicemajster sveta z majstrovstiev sveta 2000 v Petrohrade.

Už v marci od výmeny vládnych „stráží“ a teda od momentu, keď sa všetko prvýkrát zatvorilo  z dôvodu pandémie, sa postihnuté odvetvia vrátane športu obracali na popredných štátnych predstaviteľov so žiadosťou o finančnú pomoc. A dožadujú sa jej doteraz – zatiaľ bez konkrétnych výsledkov. Určité kroky sa snaží podnikať splnomocnenec pre šport a mládež Karol Kučera či samotný štátny tajomník Ivan Husár, no stále je to málo. „Nie som toho názoru, že ide o zahmlievanie. Určite sa oprávnené osoby o to starajú a riešia problémy, o ktorých my netušíme, ako pri nich postupovať. Otázka je, v akej výške nám uvoľnia peniaze a ako rýchlo to pôjde,“ dodal Lipovský.