SHL: Ide do tuhého

BRATISLAVA (SZĽH) – Matematické kalkulácie spustené. Aj pred zostávajúcimi dvoma kolami Slovenskej hokejovej ligy je naďalej všetko zamotané. Istotu účasti v play-off má aktuálne prvá pätica, čo znamená, že voľné sú ešte tri miestenky. Boj o čo najlepšie pozície však pokračuje i na popredných frontoch, veď definitívne uzatvorenú pozíciu má iba prvá Žilina a piata Dubnica. 

 

Program 35. kola SHL

16:00 | HC 19 Humenné – HK Gladiators Trnava

17:00 | HK´95 Považská Bystrica – HK VITAR Martin

17:00 | HK AUTORÁCZ Levice – HC Topoľčany

17:00 | HK Spišská Nová Ves – HK iClinic Skalica

17:30 | Vlci Žilina – MHK Dubnica nad Váhom

 

Ďalšia humenská šanca

Jediným tímom, ktorý sezónu už iba prakticky z povinnosti dohráva sú hokejisti Trnavy, pre ktorých neexistuje ani teoretická šanca na účasť vo vyraďovacej fáze aktuálneho ročníka. V polovici decembra pritom mohlo byť všetko inak, „gladiátori“ okupovali popredné pozície tabuľky a zdalo sa, že transformácia na profesionálny klub a zvýšenie ambícií prináša ovocie. Prišiel však negatívny zlom, katastrofálna séria dvadsiatich troch zápasov, z ktorých odchádzali západniari víťazne iba štyrikrát. Šance na úspech boli rázom fuč. Odlišný príbeh napísalo putovanie ligou nováčika z Humenného. Východniari sa dlhodobo pohybovali na dne ligového pelotónu, chýbal im ofenzívny líder a zdalo sa, že nováčikovská daň je v tomto prípade krutá. Organizácia od Laborca však nepanikárila, rozhodla sa vybrať ruskou cestou a tá prináša „levom“ úžitok. Humenné prvé príležitosti na zaistenie si účasti v play-off nevyužilo, ďalšia sa im naskytá v stredu. Zverenci Milana Staša majú všetko vo svojich rukách – ak zvíťazia za tri body, miestenka je ich. Mimo toho sa naskytá teoretická šanca na vybojovanie si piatej priečky.

Lídri produktivity: Vladislav Solomončak (25), Dávid Kohút (27)

Brankári: Vladimír Glosár (90.50%), Anton Ivanovič (91.47%)

Vzájomné zápasy: Trnava – Humenné 5:3, Humenné – Trnava 5:1, Trnava – Humenné 2:1pp a sn


Rozličné dôvody, rovnaký cieľ

Na Považie pricestuje Martin s cieľom totožným ako domáci hráči – získať tri body. Oba celky však aktuálne bojujú na odlišných frontoch. Považská Bystrica je aktuálne so stratou jediného bodu na ôsme miesto deviata. Dve kolá pred koncom základnej časti sa nachádza na pozícii, ktorá účasť v play-off nezahŕňa. Keďže sa „panteri“ vo zvyšných dvoch kolách nestretnú so súpermi bojujúcimi o vyraďovačky priamo, budú zvádzať pomyselnú bitku na diaľku a dúfať v neúspech toho druhého. Na druhej strane stojací Martin môže skončiť najhoršie na štvrtom mieste tabuľky. Ciele a ambície celku z Turca sú však trochu iné, „rytieri“ chcú vstupovať do podstatnej časti sezóny z druhého miesta. Rovnako by však učinila ďalšia dvojica tímov, preto neprichádza zaváhanie do úvahy ani v tomto prípade. Vo vzduchu visia nesmierne dôležité tri body, avšak získať ich môže iba jeden. Spravia „rytieri“ ďalší krok k zakončeniu prvej fázy na druhom mieste alebo vyšlú Považania jasný signál k boji posledné voľné miesta?

Lídri produktivity: Juraj Ďurkech (27), František Poliaček (40)

Brankári: Mário Lamper (90.91%), Branislav Bernát (92.02%)

Vzájomné zápasy: Martin – Považská 5:3, Považská – Martin 3:7, Martin – Považská 4:1


Zaknihujú „žochári“ 100% úspešnosť vo vzájomných zápasoch?

Takmer identické obdobie posledných piatich zápasov spája LeviceTopoľčanmi. Faktor, v ktorom sa naopak spomínané prvoligové mužstvá líšia sú sezónne ambície. Ako vedenie celku z juhu Slovenska viackrát spomínalo – primárnym cieľom nie je postúpiť o úroveň vyššie, ale poskytnúť šancu a priestor hráčom, za účelom ich kariérneho posunu. To ani zďaleka neznamená, že „levy“ budú zápasy vypúšťať a dobrosrdečne rozdávať body súperom, ktorí ich potrebujú ako soľ. Levice nemôžu skončiť na lepšom ako šiestom mieste, no paradoxne, ani dve kolá pred koncom nemajú z tejto pozície isté miesto v play-off. Definitívu môžu zaknihovať už dnes, v ceste im však budú stať Topoľčany. Druhá najlepšia ligová defenzíva so smrtiacim elitným útokom zo štvrtého miesta nepadne, ani sa s ním jednoducho nezmieri. Vidina lepšieho postavenia a záruky štartovať na domácom ľade i v prípadnom semifinále si doslova žiada pozornosť. Stále z toho môže byť druhé či tretie miesto, prvým krokom bude zvládnuť zápas na juhu a zdolať levických hokejistov.

Lídri produktivity: Erik Gubo (22), Róbert Varga (46)

Brankári: Erik Kompas (92.56%), Juraj Halo (92.88%)

Vzájomné zápasy: Topoľčany – Levice 4:1, Levice – Topoľčany 3:4, Topoľčany – Levice 5:3


O druhé i posledné postupové miesto

Osud a obrovská vyrovnanosť súťažného ročníka zariadili veci tak, že na nás čaká ďalší vzájomný zápas tímov, bojujúcich ako o druhé miesto, tak o postupovú miestenku. Viackrát spomínaná fráza by mohla byť pokojne označená ako motto stredajšieho kola. Na domácej strane stojaca Spišská Nová Ves zvládla posledné dve dôležité zápasy, keď zdolala húževnatú Dubnicu nad Váhom i priameho konkurenta v boji o druhé miesto z Topoľčian. So ziskom šesťdesiatich siedmich bodov sú východniari tretí, disponujú trojbodovým náskokom pred „žochármi“ a jediný bod činí manko na vyššie postavený Martin. Záhoráci po zmŕtvychvstaní zapli, začali predvádzať diametrálne odlišný hokej, zbierať body a na poslednú chvíľu sa zapojili do dramatického boja o play-off. Po ani nie dvadsaťštyri hodinovom odpočinku čaká na Skalicu ďalší súťažný stret. Cenná výhra nad Dubnicou dodala Záhorákom potrebnú motiváciu a Považanov pripravila o potenciálnu možnosť zisku štvrtej pozície. 

Lídri produktivity: Lukáš Hvila (32), Daniel Štumpf (35)

Brankári: Marcel Melicherčík (93.11%), Juraj Ovečka (90.68%)

Vzájomné zápasy: Skalica – Spišská 4:7, Spišská – Skalica 4:1, Skalica – Spišská 4:3pp a sn


Niet sa čoho báť

Nadľahčene a uvoľnene by sme mohli pokojne prehlásiť, že zatiaľ čo sa na ostatných štadiónoch bude hrať prakticky o všetko, pod Dubňom nás čaká pomyselný prípravný zápas na play-off. Ako Žilina, tak Dubnica majú definitívu v podobe ukončenia základnej časti na prvej, respektíve piatej pozícií istú a prakticky iba čakajú na to, ako sa vyvinie situácia na ostatných štadiónoch a na koho narazia vo štvrťfinálových bojoch. Pre oboch bude predposledné ligové kolo kvalitnou previerkou pred nezadržateľne sa blížiacou najpodstatnejšou časťou sezóny. Nastáva čas a posledné možnosti popracovať na nedostatkoch, vycibriť silné stránky a psychicky sa nastaviť na postupové boje. Spartak sa nachádza uprostred náročného týždňa. Stredajší zápas pre nich bude už tretím tento týždeň, keď absolvovali dve dohrávky a na rad prichádza ďalšia dvojica riadnych kôl. Víťaz základnej časti zo Žiliny sa už nemôže spoliehať na služby mladého útočníka. Simeon Pjaták požiadal vedenie o ukončenie zmluvy. Citeľnou stratou by mohla byť absencia obrancu Lukáša Dubeňa. Disciplinárna komisia udelila dvadsaťpäť ročnému bekovi osemzápasový trest za nedovolený zákrok v zápase proti Považskej Bystrici. Tímu by tak mohol teoreticky chýbať nie len vo štvrťfinále, ale i na začiatku semifinále.

Lídri produktivity: Patrik Koyš (48), Miroslav Kristín (43)

Brankári: Maroš Mikoláš (93.19%), Matej Kristín (91.74%)

Vzájomné zápasy: Dubnica – Žilina 0:2, Žilina – Dubnica 5:2, Dubnica – Žilina 2:1