„Šestnástka“ vyráža do Švajčiarska. Bude to veľmi dobrá previerka, hovorí Pšenka

DOLNÝ KUBÍN (SZĽH) – Už tradične vo februári cestuje reprezentácia do 16 rokov na akciu do Švajčiarska. Tentoraz po prvýkrát vycestuje do mesta Scuol, v blízkosti švajčiarsko-taliansko-rakúskeho trojmedzia. To však nie je jediná zmena. Kým v minulosti sa tejto akcie zúčastnili dva slovenské výbery, tento rok do krajiny Helvétskeho kríža vycestuje iba jedno družstvo. Ešte pred samotnou cestou do Švajčiarska sa dvadsaťpäť nominovaných hráčov zišlo v utorok dopoludnia na zraze v Dolnom Kubíne, kde však pre chorobu chýbal hlavný tréner Radoslav Hecl, ktorý sa k tímu pripojí až pri ceste do Švajčiarska. Viac o blížiacej sa akcii tak prezradil jeho asistent Tomáš Pšenka.

Priestor širšiemu záberu hráčov

Reprezentáciu do 16 rokov čaká na konci tohto týždňa trojzápas proti Švajčiarsku. Čo očakávate, že vám táto akcia ukáže?
So Švajčiarmi sme sa stretli pred vyše mesiacom na turnaji vo Füssene, kde sme videli, že Švajčiari hrajú veľmi kvalitný hokej. Pre našich chlapcov to bude veľmi dobrá previerka na porovnanie svojich schopností. Očakávame v tomto trojzápase vysoké nasadanie tak ako od Švajčiarov, tak i od našich chlapcov a, samozrejme, aj dobré výkony od oboch mužstiev.

Tomáš PšenkaTomáš Pšenka

V minulosti, čo ste napokon zažili aj vy ako hlavný tréner reprezentácie do 16 rokov, chodili na túto akciu dve slovenské družstvá. Tento rok po dohode so švajčiarskou stranou je to len jedno družstvo.
Také sú okolnosti. Na začiatku sezóny sme síce počítali s tým, že pôjdeme s dvomi družstvami a uvidíme širší záber hráčov na jednej akcii, kde by sme si ich mohli aj medzi sebou porovnať. Možnosti nám to síce neumožnili, no určite sa s tým popasujeme. Máme v kádri dvadsať chlapcov plus troch kvázi náhradníkov, ktorých budeme v zápasoch točiť a obmieňať.

Ako ste spomínali, tak napriek tomu, že nejdete s dvomi družstvami, tak idete do Švajčiarska s o niečo širším kádrom. Aká je teda vaša filozofia, keď beriete dvadsaťtri korčuliarov.
Chceme dať priestor jednak chlapcom, ktorí na predošlých zrazoch neboli, no súčasne tu máme aj štyroch nových chlapcov, dvoch z nich z ročníka 2004. Máme teda v úmysle spraviť širší záber hráčov a zmapovať ich výkonnosť, aby sme videli ako sa posunuli ďalej.

Chcú vyvíjať väčšiu aktivitu vpredu

Na poslednej akcii v Česku pred dvomi týždňami ste v dvoch zápasoch strelili iba jeden gól. Aké sú najdôležitejšie aspekty v ofenzívnej fáze hry, aby ste boli strelecky úspešnejší?
V prvom rade chceme založiť náš hokej na poctivej defenzíve v našom obrannom pásme. V útočnom pásme však určite chceme vyvíjať väčšiu aktivitu smerom na súperovu bránu, viac strieľať a hlavne dlhšie držať puk na vlastných hokejkách, pretože ak ho budeme v útočnom pásme rýchlo strácať, tak si nemôžeme vypracovať šance na strelenie gólu. Chceme tomu prispôsobiť tréningy a aj teoretické porady, ktoré budeme s chlapcami absolvovať, sa budú viesť v tomto duchu.

Tri zápasy proti rovnakému súperovi ste absolvovali už v novembri, hoci to bolo proti Maďarsku. Súvisia s tromi zápasmi za tri dni proti rovnakému súperovi isté špecifiká?
Myslím si, že každý jeden zápas ma svoje špecifiká. Tak ako my berieme dvadsaťtri hráčov do poľa, tak aj Švajčiari budú mať obdobnú filozofiu vyskúšať väčší počet hráčov. Predpokladáme teda, že taktiež budú určitým spôsobom miešať so zostavou. Samozrejme, títo chalani sa svojím spôsobom ešte len učia hrať hokej a stabilita ich výkonov nebýva v každom zápase rovnaká. Pevne však verím, že v každom jednom zápase podajú výkon na hranici svojho maxima. My pôjdeme postupne zo zápasu na zápas, a múdrejší budeme až po prvom zápase, po ktorom to zhodnotíme a pripravíme sa zodpovedne na ďalší.

Tomáš PšenkaTomáš Pšenka

Aké máte poznatky o hre Švajčiarov z decembrového merania síl vo Füssene?
Z pohľadu útočného pásma – vedia dobre zakombinovať, držať sa na puku a využívať obrancov. Moderný hokej sa zlučuje do jedného spôsobu hry. Z pohľadu obrannej hry sú Švajčiari v obrannom pásme kompaktní, a tak bude potrebné vyťahovať ich hráčov z obranného herného tvaru tak, aby sa nám vytvoril priestor či už na prečíslenia, alebo na brejkové situácie.

S piatimi hráčmi ročníka 2004

V kádri reprezentácie do 17 rokov máte troch hráčov ročníka 2003. Ako vás teší, že sa tam dokázali presadiť?
Určite sme za to radi. V prvom rade je to zásluha chlapcov samotných, ktorí si miesto vypýtali svojimi výkonmi. Samozrejme, treba poznamenať, že „sedemnástka“ teraz na februárový asociačný termín stavia až dva tímy. Preto je logicky pre chlapcov väčšia príležitosť zúčastniť sa jednej z akcií. Sme ale radi, že sa dokážu dostať aj do staršej reprezentácie a dokážu nielen vytvárať konkurenčné prostredie, ale sú v o rok staršom tíme aj prínosom.

Naopak vy tu máte v kádri až piatich hráčov ročníka 2004, menovite Slafkovský, Nemec, Patzelt, Mešár, Šotek. Ide o pomerne dosť vysoký počet mladších hráčov, ak berieme do úvahy, že ide o reprezentáciu do 16 rokov. Vypovedá to niečo o kvalite ročníka? Napokon viacerí hráči ročníka 2004 boli zakomponovaní do vašej zostavy už od začiatku sezóny.
Pravidelne s nami v tejto sezóne chodili dvaja hráči do poľa ročníka 2004. K nim teraz tu máme ďalších troch hráčov ročníka 2004, pričom Mešár s nami už absolvoval dvojzápas v Hodoníne. Pri nominácii sme vychádzali hlavne zo skautingu domácej ligy, keďže títo chlapci pravidelne nastupujú v Extralige dorastu, kde podávajú dobré výkony.

Prebehla aj nejaká komunikácia s trénerom „pätnástky“ Branislavom Vargom, prípadne aj on vám týchto hráčov odporučil?
Áno, samozrejme. S trénerom sme debatovali aj na základe decembrového turnaja „pätnástky“ v Poprade. Bolo tam viacero mien, o ktorých sme debatovali, no na základe komunikácie, aj následného sledovania v súťažiach, padla voľba na týchto hráčoch.

Tomáš PšenkaTomáš Pšenka

Keď sa bavíme o Šimonovi Nemcovi a Jurajom Slafkovskom, ktorí s vami sú prakticky od začiatku sezóny, tak už dokázali zmazať ten jednoročný rozdiel, ktorý je v takomto veku stále citeľný?
Myslím si, že áno. Obaja chlapci majú svoje predpoklady a myslím si, že si dokázali dosť dobre poradiť s jednoročným vekovým rozdielom. Navyše pokiaľ ich výkonnosť bude naďalej napredovať, tak vplyv toho jednoročného rozdielu sa bude čoraz viac zmenšovať. 

Základom dobrá hra

Môžete priblížiť obsahovú náplň tohto sústredenia v Dolnom Kubíne?
Na základe porady s hlavným trénerom Radoslavom Heclom sme sa dohodli, že rozdelíme tréningový deň na tri tréningové jednotky – na dve dopoludňajšie 45-minútové tréningy a jeden 75-minútový tréning poobede, a to aj v utorok, tak aj v stredu. Doobeda sa budeme venovať najmä herným činnostiam jednotlivca v útočnom i v obrannom pásme, ale aj v súčinnosti obranných dvojíc a útočných trojíc. V poobedňajších hodinách už pôjdeme viac do nácvikov a, samozrejme, aj do hry.

Čo by vás po skončení turnaja uspokojilo?
Nechcem hovoriť po stránke výsledkov čo by nás uspokojilo, ani dávať nejaké svoje predikcie. Skôr by som formuloval, čo by nás uspokojilo z pohľadu výkonnosti a kvality hry. Boli by sme veľmi radi, pokiaľ by tí hráči, ktorých sme nominovali, nás presvedčili o oprávnenosti svojej nominácie. A v neposlednom rade, keby podali taký výkon, ktorým by ukázali, že sa neustále zlepšujú oproti ostatným akciám, pričom, samozrejme, boli by sme radi, keby to bolo podporené aj výsledkami.

Zloženie formácií SR 16 na VT v Dolnom Kubíne (06. 02. 2019)

Brankári: Daniel Ďuris, Filip Kubiridžák, Matej Marinov.

Červení: Daniel Chovaniak, Ján Kocúr – Marcel Štefančík, Filip Mešár, Juraj Slafkovský.
Modrí: Šimon Nemec, Šimon Miklovič – Antonio Ožvald, Oliver Stümpel, Róbert Bačo.
Zelení: Samuel Socha, Maroš Mešár, Samuel Kliment – Alex Šotek, Pavol Štetka, Dominik Pokorný, Jakub Demek, Maximilián Bubica.
Bieli: Richard Patzelt, Michal Kapičák – Maximilian Braun, Matúš Ulbricht, Kevin Horváth.

Nominácia SR 16 na výcvikový tábor v Dolnom Kubíne a tri zápasy v Scuole (05. – 10. 02. 2019)

Meno Ľ/P Dátum nar. Klub
BRANKÁRI
Daniel Ďuris P 15. 08. 2003 MHA Martin
Filip Kubiridžák (05. – 06. 02.) Ľ 16. 06. 2003 MsHKM Žilina
Matej Marinov Ľ 16. 06. 2003 MMHK Nitra/HK Lokomotíva N. Zámky
OBRANCOVIA
Daniel Chovaniak Ľ 24. 09. 2003 HC Oceláři Třinec (ČR)
Michal Kapičák Ľ 24. 04. 2003 MHk 32 Liptovský Mikuláš
Samuel Kliment Ľ 05. 03. 2003 MMHK Nitra
Ján Kocúr P 26. 05. 2003 MsHKM Žilina
Maroš Mešár Ľ 26. 07. 2003 HK ŠKP Poprad
Šimon Miklovič Ľ 21. 03. 2003 HK DUKLA Trenčín
Šimon Nemec P 15. 02. 2004 HT MHK 32 Liptovský Mikuláš
Richard Patzelt P 01. 01. 2004 HC SLOVAN Bratislava/HOBA Bratislava
Samuel Socha Ľ 22. 05. 2003 MMHK Nitra
ÚTOČNÍCI
Róbert Bačo Ľ 05. 02. 2003 SKLH Žďár nad Sázavou (ČR)
Maximilian Braun P 14. 05. 2003 EC Red Bulls Salzburg (Rak.)
Maximilián Bubica Ľ 02. 03. 2003 HC SLOVAN Bratislava
Kevin Horváth Ľ 17. 06. 2003 HC AZ Havířov (ČR)
Filip Mešár P 03. 01. 2004 HK ŠKP Poprad
Libor Nemec Ľ 03. 09. 2003 Tingsryds AIF (Švéd.)
Antonio Ožvald P 22. 06. 2003 HC SLOVAN Bratislava
Dominik Pokorný Ľ 12. 09. 2003 HK ŠKP Poprad
Juraj Slafkovský Ľ 30. 03. 2004 HK Mountfield (ČR)
Alex Šotek P 09. 02. 2004 HK ŠKP Poprad
Marcel Štefančík Ľ 18. 02. 2003 Piráti Chomutov (ČR)
Pavol Štetka Ľ 02. 10. 2003 HC Dynamo Pardubice (ČR)
Matúš Ulbricht P 07. 07. 2003 MHA Martin
Patrik Živický Ľ 26. 12. 2003 HC '05 Banská Bystrica
NÁHRADNÍCI (na telefonické zavolanie)
Meno Post Ľ/P Dátum nar. Klub
Šimon Knopp B Ľ 06. 12. 2003 EHC Lions (Rak.)
Šimon Šimko B Ľ 01. 03. 2003 HK Brezno/HC '05 Banská Bystrica
Matěj Eliaš O Ľ 27. 08. 2003 HC '05 Banská Bystrica
Jakub Krnáč O Ľ 09. 04. 2003 HC '05 Banská Bystrica
Ľuboš Pazdera O Ľ 22. 05. 2003 HK DUKLA Trenčín
Erik Slezák O P 01. 02. 2003 HK Spišská Nová Ves
Andrej Volko O Ľ 01. 08. 2003 MHA Martin
Tim Danielčák Ú Ľ 24. 05. 2003 HK DUKLA Trenčín
Jakub Demek POVOLANÝ Ú Ľ 06. 06. 2003 HC Košice
Andrej Migila Ú Ľ 30. 04. 2003 HK DUKLA Trenčín
Patrik Sokoli Ú Ľ 25. 09. 2003 HK ŠKP Poprad
Oliver Stümpel POVOLANÝ Ú Ľ 20. 10. 2003 MMHK Nitra
Daniel Ján Svitač Ú P 15. 02. 2003 HK DUKLA Trenčín
Marek Wachal Ú Ľ 12. 10. 2003 HK DUKLA Trenčín
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Lukáš Jurík
Hlavný tréner Radoslav Hecl
Asistent trénera Tomáš Kochan
Asistent trénera Tomáš Pšenka
Tréner brankárov Dušan Strharský
Kondičný tréner Patrik Šebesta
Lekár Jaroslav Lúčan
Masér Maroš Solenský

Rozpis zápasov SR 16 na akcii v Scuole

08. 02. 2019 Eishalle Gurlaina, Scuol 15.00 hod. Švajčiarsko Slovensko
09. 02. 2019 Eishalle Gurlaina, Scuol 15.00 hod. Švajčiarsko Slovensko
10. 02. 2019 Eishalle Gurlaina, Scuol 12.00 hod. Švajčiarsko Slovensko