Šestnástka v Salzburgu prehrala vo finále s Ruskom a obsadila 2. priečku

SALZBURG / BRATISLAVA (SZĽH) - Slovenská hokejová reprezentácia do 16 rokov obsadila na turnaji Wolfgang Rud Cup 2019 druhú priečku. Rozhodla o tom prehra vo finálovom zápase s rovesníkmi z Ruska 2:6. Zverenci trénera Romana Sýkoru zaznamenali na turnaji dve víťazstvá, ani raz však nestačili na výborne hrajúcich Rusov, od ktorých v dvoch zápasoch inkasovali celkovo 11 gólov. V zápasoch zvíťazili v piatok nad domácim výberom EC Red Bull Salzburg "17" 4:3 a vo štvrtok zdolali tím ČR "16" v pomere 3:0.

Mladí Slováci vo finálovom vystúpení mali za cieľ odohrať zápas s lepším výsledkom. V sobotu totiž prehrali s Ruskom v generálke pred finále 0:5 a boli odhodlaní zabojovať o lepší výsledok. Dve tretiny sa im to aj darilo, keďže po 40 minútach svietil na ukazovateli skóre stav 3:1 pre favorita zápasu. V záverečnej tretine však Rusi opäť ukázali svoju silu a napokon strelili ďalšie tri góly, ten posledný dokonca v oslabení. Zhruba 10 sekúnd pred koncom zápasu zlikvidoval slovenský brankár Korec aj trestné strieľanie súpera. Druhý vzájomný zápas sa napokon skončil 6:2 pre Rusko.

Ruskí hokejisti zaslúžene obsadili 1. priečku na turnaji, keď zvíťazili vo všetkých štyroch zápasoch pomerne suverénnymi výsledkami. Mladí Slováci obsadili 2. miesto a predviedli sľubné výkony, keď zaznamenali dve víťazstvá zo štyroch zápasov.

Turnaj 4 krajín - Salzburg, Rakúsko:
Rusko “16“ - Slovensko “16“ 6:2 (0:1, 3:0, 3:1)
Góly SR: 2. Adam Sýkora, 50. Šimon Nemec

Zostava SR 16: Korec – Čulík, Nátny, Hruška, Patzelt, Nemec, Pánik, Kmec – Žlnka, Bartakovics, Repčík, Thoma, Petrovský, Mešár, Suchý, Gabriel, Šotek, Sýkora, Kurty, Ruzek

Hodnotenie zápasu:
Roman Sýkora, tréner SR 16: "Do zápasu sme vstúpili veľmi dobre, dostali sme sa dokonca do vedenia, čo bol náš zámer po výbornej tretej tretine z minulého zápasu. Dobrú hru sa nám podarilo preniesť aj do dnešnej prvej tretiny, s ktorou sme boli veľmi spokojní. Vedeli sme, že v druhej tretine nás súper zatlačí a bude hrať na plné obrátky, čo sa nám aj potvrdilo. Inkasovali sme v nej tri góly, čo sa čiastočne dá pripísať aj tomu, že naši chlapci boli akoby zakríknutí a báli sa viac tvoriť s pukom. To je škoda, nakoľko práve takéto zápasy môžu chlapcov posunúť výkonnostne najviac, len sa nemôžu báť predviesť svoje zručnosti. Z toho Rusi ťažili a valil sa na nás jeden útok za druhým. Do tretej tretiny sme preskupili formácie, chceli sme sa ešte pokúsiť zápas vyrovnať, prípadne aj otočit. Vytvorili sme si šance, boli sme veľmi blízko ku kontaktnému gólu, lenže hneď z protiútoku sme inkasovali na 4:1. S tým už bolo tažké niečo robiť, keďže Rusi sú svetová špička. Napokon sme ešte dali jeden gól, a hoci sme prehrali, nevnímam to negatívne."

Hodnotenie turnaja:
Roman Sýkora, tréner SR 16: "Turnaj splnil to, čo sme potrebovali. Chlapci odohrali štyri zápasy v priebehu štyroch dní, z tohto dva veľmi ťažké zápasy s Ruskom. Klobúk dole pred chlapcami, zvládli to veľmi dobre a myslím. Tento ročník vyzerá sľubne a verím, že to potvrdíme aj v ďalších medzinárodných zápasoch."

Konečné poradie:
1. Rusko "16"
2. Slovensko "16"
3. Česko "16"
4. Výber EC Red Bull Salzburg "17"