„Šestnástka“ v druhom zápase podľahla v predĺžení Česku

UHERSKÝ OSTROH (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do šestnásť rokov neuspela ani vo svojom druhom prípravnom zápase v Uherskom Ostrohu proti domácej reprezentácii. Zverenci Milana Sitára znovu podali veľmi sympatický výkon, na viac ako prehru po predĺžení to však nestačilo.

Hneď v úvodnej minúte zápasu sa na dostrel Nemca dostal Chlubna, ale včerajší dvojgólový strelec tentoraz neuspel. Naopak Slováci prvú príležitosť využili, keď Gutovo vylúčenie potrestal Chromiak. Blízko využitia svojej prvej presilovky v zápase boli aj Česi, no v 11. minúte Cikhart proti Nemcovi neuspel. Veľké príležitosti však mali aj Slováci. V 14. minúte zatlačil Čechov v pásme trojzáprah Smidžár – Rehák – Šimko, no ani jeden z útočníkov puk za Lekeša neumiestnili. Ešte väčšiu príležitosť mal vzápätí Lukošik, no jeho strela šla len do žrde úplne odkrytej bránky. Konštrukcia českej svätyne zvonila aj v 19. minúte, keď prudkou strelou hrozil Kolenič.

Česi v druhej tretine zvýšili aktivitu, no prvú gólovú šancu mali Slováci. V 24. minúte pri prečíslení posúval Chromiak puk na Kašlíka, ktorý si položil brankára, no svoju bekhendovú kľučku namieril len do jeho betónu. Zákonite tak prišiel trest. Z následného útoku Čechov prepálil Nemca Malý a bolo vyrovnané. Šancu na zvrat dostali Česi v 31. minúte pri 49-sekundovej presile o dvoch hráčov, no až na šancu Maláta veľa vzruchu nevytvorili. Naopak pri slovenskej presilovke v 35. minúte mal gól na hokejke Šimko, no Lekeš včas spojil svoje betóny. Zakrátko však dostali výhodu presilovky o dvoch hráčov aj Slováci, a hoci v nej gól nedali, krátko po jej skončení, už pri „jednoduchej“ presile Nemec poľahky do odkrytej bránky prinavrátil Slovákom vedenie. 

V tretej tretine už mali viac z hry Česi, ktorí boli blízko vyrovnania už v 45. minúte, no po brejku Chlubnu a Cikharta sa skvelým zákrokom blysol Nemec. V 49. minúte však už ani on nestačil. Po prísnom vylúčení Richarda Nemca totiž Baláž z dorážky pretlačil puk. Obrat v skóre mohol prísť v 57. minúte, no Balážova strela tentoraz skončila na Nemcovi.

Zápas tak dospel do predĺženia, to však trvalo len dvadsať sekúnd. Po nich totiž Gut s dávkou šťastia odrazom od žŕdky a brankára rozhodol o víťazstve svojho tímu.

Hlas po zápase

Milan Sitár (hlavný tréner SR „16“): „Ten, kto zápas videl, sám uzná, že dve tretiny sme boli lepšie mužstvo. Mali sme aj navrch strelecky, len sme netriafali prázdne brány, dali sme tri žŕdky… Pokojne sme mohli vyhrávať aj o dva-tri góly. Napriek tomu sme pred treťou tretinou stále vyhrávali 2:1, no súper pridal, v tretej tretine nás Česi tlačili, čo ukazuje aj pomer striel. Žiaľ, Čechom sa podarilo v našom oslabení vyrovnať a hneď na začiatku predĺženia sme dostali dosť nešťastný gól. Myslím si, že to bola nezaslúžená prehra, vzhľadom na výkon chlapcov.“

Česko „16“ – Slovensko „16“ 3:2 po predĺžení (0:1, 1:1, 1:0 – 1:0)
Góly:
25. Malý (Vacík), 50. O. Baláž (Bláha, Chlubna), 61. Gut (Bláha, Chlubna) – 3. Chromiak (R. Nemec, Putala), 36. R. Nemec (Chromiak, Kašlík).
Vylúčenia 2 min.: 4:5, navyše Stacha (Slovensko) 10 min. za nešportové správanie, presilovky 1:2, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 33:27 (9:12, 12:9, 10:6 – 2:0). Najlepší hráči zápasu: Ivo Lekeš – Martin Chromiak. Rozhodovali: R. Čech – Měkýš, Otáhal. 180 divákov.

Česko: Lekeš – Pánek, Starý, Svach, M. Bláha, Kaštánek, Vacík, O. Baláž, Kremláček – Jiruš, Handl, Chlubna, Cikhart, Malý, J. Konečný, Strnad, Geidl, Binias, Malát, M. Gut, Matěj. 
Slovensko: O. Nemec – Stacha, Ketner, Putala, Ejem, Hajas, D. Verčík, Bakala – Jamrich, Chromiak, R. Nemec, Lukošik, S. Rehák, Litavec, J. Ragan, Kašlík, J. Šimko, Maxim Mastič, Smidžár, Kolenič.