„Šestnástka“ odcestovala do Budapešti, v nahustenom programe trikrát vyzve Maďarov

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do šestnásť rokov je už na prahu prvej z dvoch aprílových medzištátnych previerok. Zverenci Milana Sitára už vo štvrtok nabrali smer Budapešť, kde ich v tamojších halách Tüskecsarnok a Jégpalota čakajú tri prípravné zápasy proti domácemu výberu do šestnásť rokov.

Reprezentačnú „šestnástku“ čaká u našich južných susedov skutočne bohatý program. Tri zápasy s Maďarskom totiž odohrajú v rozmedzí len niečo vyše 28 hodín, z toho už v piatok ich čakajú rovno dve stretnutia. O to viac teda bude záležať na morálno-vôľových vlastnostiach hráčov, hoci hlavný tréner prízvuku aj ďalší aspekt tejto akcie.

„V reprezentácii je to vždy o morálno-vôľových vlastnostiach, táto akcia bude hlavne o tom, aby chalani, ktorí dlho nehrali, pretože so svojimi družstvami vypadli z dorasteneckých súťaží už možno pred dvomi týždňami, mali zápasovú prax. Je to súčasne tiež výborná príležitosť na otestovanie hráčov, ktorí neboli na poslednej akcii vo februári vo Wetzikone, vďaka čomu teraz majú možnosť prehovoriť aj do nominácie na záverečný turnaj,“ povedal Milan Sitár.

Akcia v Budapešti sa „upiekla“ skutočne na poslednú chvíľu. V medzištátnom program na pláne pôvodne nebola, dohoda sa uzavrela až po februárovej asociačnej prestávke po tom, čo slovenská strana dostala od tej maďarskej ponuku. „Otázka bola, či chceme ísť s družstvom na túto akciu,“ vysvetlil 50-ročný tréner. „Veľmi si túto ponuku vážim, z mojej strany bola jednoznačne kladná odpoveď a ponuku sme prijali. Chalani budú v zápasovom režime, my, tréneri, budeme mať možnosť otestovať si nejaké veci. Veľmi teda túto akciu vítame.“

Milan Sitár na lavičke reprezentácie do 16 rokovMilan Sitár na lavičke reprezentácie do 16 rokov

Pre reprezentačnú „šestnástku“ pôjde v tejto sezóne o prvé zápasy s družstvom z Maďarska. Veľa informáciami o súperovi nedisponuje ani hlavný tréner Milan Sitár. „Pravdupovediac, príliš toho veľa neviem, ale chalani už s týmto súperom majú skúsenosti, keď vlani v ‚pätnástke‘ nad ním vyhrali v Poprade o gól. Od manažéra nášho družstva viem, že Maďari investujú do hokeja a o hráčov je tam výborne postarané. Navyše, a to je najdôležitejšie, bez súpera nemôžete odohrať zápas,“ prezradil.

Pre Slovákov však nepôjde o poslednú akciu v sezóne. Výber do šestnásť rokov sa totiž 6. a 7. apríla stretne ešte v Uherskom Brode s rovesníkmi z Česka, pričom Milan Sitár už vopred avizoval, že na túto akciu by chcel vziať to najlepšie, čo má k dispozícii. Pred akýmsi pomyselným vrcholom sezóny má ešte v nominácii zopár otáznikov, na ktoré by tri zápasy v Budapešti mohli nájsť odpoveď.

„Nomináciu uzavrieme až po tejto akcii. Uvidíme tiež, ako dopadnú dorastenecké ligy, s ktorými hráčmi z nich môžeme počítať. Momentálne mám asi predstavu o piatich voľných miestach. Môže sa však stať, že budú len dve, ale aj desať. Všetko závisí podľa toho, ako budú mať chalani aktuálnu a momentálnu formu, pretože niektorí odohrali posledný zápas ešte pred dvomi týždňami a zápasový výpadok sa môže podpísať pod ich výkon,“ dodal na záver Sitár.

Zloženie formácii SR „16“ na tréningu na VT v Bratislave (29. 03. 2018):

Dominik Hajas – Marek Putala; Matej Kašlík – Richard Nemec – Viktor Vavruška
Oliver Fatul – Adam Jombík; Lukáš Vaculik – Roman Faith – Jakub Kolenič
Filip Patzelt – Dominik Verčík; Samuel Rehák – Jakub Šimko – Kevin Jendroľ.
Ján Lukáč – Patrik Baláži; Adam Lukošik – Mário Jamrich – Patrik Litavec

Rozpis zápasov tímu SR 16 na akcii v Budapešti

30. 03. 2018 Tüskecsarnok, Budapešť 11.30 hod. Maďarsko „16“ Slovensko „16“
30. 03. 2018 Tüskecsarnok, Budapešť 19.50 hod. Maďarsko „16“ Slovensko „16“
31. 03. 2018 Jégpalota, Budapešť 13.40 hod. Maďarsko „16“ Slovensko „16“