Šestnástka neudržala tesné vedenie, Čechom podľahla v predĺžení

HODONÍN (SZĽH) – Reprezentácia do šestnásť rokov v prvom z dvoch prípravných zápasov proti Česku ťahala v Hodoníne za kratší koniec. Zverenci Jerguša Baču síce v zápase dlhší čas viedli, ich súper však dvomi gólmi Ondřeja Kosa zvrátil výsledok zápasu. Po prehre 2:3 po predĺžení čaká na šestnástku zajtra odveta, tentoraz na Slovensku v Skalici so začiatkom zápasu o 17.30 hod.

Šestnástka vstúpila do zápasu aktívne a už na konci štvrtej minúty bola odmenená gólom po dorážke Prokopoviča. Od polovice tretiny síce prebrali iniciatívu Česi, no Pohanka viacerými vynikajúcimi zákrokmi držal jednogólový náskok. Vytrestať Čechov za neefektivitu mohol počas vlastného oslabenia Zálešák, ktorý však v samostatnom úniku nakoniec nezakončil. Česi sa nakoniec do prestávky dočkali zaslúženého vyrovnania, keď v 19. minúte bol na konci peknej kombinácie po chybe slovenskej obrany Veselský.

Druhá tretina bola zo slovenského pohľadu najlepšia. Zverenci Jerguša Baču zvýšili hernú aktivitu i početnosť streľby a odmenou im bol vedúci gól, keď v presilovke presne namieril Tomašec. Česi ku koncu tretiny síce opäť mierne zvýšili aktivitu, do vyložených šancí sa však nedostávali.

Tretie dejstvo však už patrilo Čechom. Tí dokázali šestnástku neraz na dlhé sekundy zavrieť vo vlastnej tretine, no slovenská obrana na čele s výborným Pohankom dlho odolávala. Vykúpenie pre domáce družstvo priniesla až 56. minúta, keď Ondřej Kos strelou na Pohankovu vyrážačku vyrovnal – 2:2.

Zápas tak dospel do predĺženia hranom s piatimi hráčmi v poli na obidvoch stranách. V jeho úvode mali slušné šance Feranec so Zálešákom, no puk za Kowalczyka v českej bráne nepretlačili. Naopak po ďalšej dobrej sekvencii Čechov v 64. minúte rozhodol svojím druhým presným zásahom v zápase Kos.

Hlasy po zápase

Jerguš Bača (hlavný tréner SR „16“): „Bol to veľmi kvalitný zápas s veľmi kvalitným súperom a sme radi, že aj keď je pomaly koniec sezóny, tak máme možnosť hrať tieto dva zápasy s Čechmi, ako aj následný turnaj v Hodoníne. Treba priznať, že Česi mali viac z hry, aj nás prestrieľali najmä v prvej a tretej tretine. Napriek tomu to z našej strany bol rozhodne kvalitnejší zápas ako v decembri v Zlíne s týmto istým súperom. Pozitívne tiež je, že oproti decembrovej akcii sme vymenili zhruba ôsmich až desiatich hráčov, ktorých sme tak mohli vidieť po prvýkrát v akcii proti silnému súperovi.“

Andrej Tomašec (útočník SR „16“): „V zápase sme ukázali určite aj dobré veci, ale sme si vedomí aj nedostatkov. V obrannej fáze si to pýtalo lepší forček, vpredu zas treba zvýšiť početnosť streľby, keďže bez nej nedáme viac gólov. V porovnaní s decembrovým zápasom sme určite hrali viac ako tím. Na tomto výkone môžeme stavať, ale musíme ho minimálne zopakovať aj zajtra v odvete.“

Česko „16“ – Slovensko „16“ 3:2 po predĺžení (1:1, 0:1, 1:0 – 1:0)
Góly: 19. Veselský (Lisler, Drančák), 56. Kos (Galvas), 64. Kos (Curran, Svozil) – 4. Prokopovič (Barger), 29. Tomašec (Lašš).
Vylúčenia (2 min.): 2:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1. Strely na bránu: 44:19 (13:4, 12:10, 15:3 – 4:2). Najlepší hráči zápasu: Samuel Kowalczyk – David Pohanka. Rozhodovali: Obadal – Kráľ, Vašíček.
Česko: Kowalczyk – Galvas, Zielinski, Svozil, Hlinský, Švec, Šmerda, Fibigr – Veselský, Drančák, Lisler, Jung, Curran, Kos, Pohludka, Sikora, Kubiesa, Galnor, Král, Florýk, Steklý.
Slovensko: Pohanka – Maxim Petras, Šlank, Ličko, Kálus, Barger, Harvánek, Balázs, Mitro – Lašš, Svrček, Tomašec – Zálešák, Maruna, Feranec – Liščinský, Prokopovič, Kováč – A. Horváth, Bachratý, Michajlov.