Šestnástka neudržala dobre rozbehnutý zápas, Fínom podľahla 3:5

HODONÍN (SZĽH) – Reprezentácia do šestnásť rokov bola vo svojom poslednom vystúpení na turnaji štyroch krajín v Hodoníne blízko veľmi cenného skalpu. Ešte v 57. minúte vyhrávali zverenci Jerguša Baču nad Fínskom 3:1, súper však štyrmi gólmi v samom závere zápasu výsledok zvrátil. Slováci po prehre 3:5 nakoniec skončili na turnaji na konečnom poslednom štvrtom mieste so ziskom jedného bodu za prehru po predĺžení v prvom zápase proti Česku.

Úvod zápasu patril Fínom, ktorí aj za pomoci dvoch presiloviek mali územnú i streleckú prevahu. Slovenská obrana však bola pozorná a do vyložených gólových šancí Fínov nepustila. Ofenzívne sa šestnástka osmelila hlavne ku koncu tretiny. Sériou dobrých striedaní si dokonca vypýtala presilovú hru, no bez gólovej bodky.

Po bezgólovej prvej tretine vstúpila šestnástka do druhej časti hry výborne. Fínov na dlhší čas dokázala zavrieť v tretine, čoho výsledkom bola aj ďalšia presilová hra. Krátko po nej bol blízko ku gólu Svrček, no jeho strela skončila na žrdi. Rovnako sa v 27. minúte nepresadil z dobrej pozície Chovan. Zaslúžený úvodný gól nakoniec padol v 33. minúte, keď Kiss preukázal dôraz pred bránkou a pretlačil puk za Saarinena. Jednogólové vedenie šestnástka udržala do prestávky, hoci ku koncu tretiny musela čeliť dvom po sebe idúcim fínskym presilovkám. Tlak Suomi však dokázala ustáť.

Vo veľmi dobrom výkone pokračovala šestnástka aj v tretej tretine. V 43. minúte Feranec dorazil puk do odkrytej fínskej bránky, no keďže tá bola ešte pred jeho strelou posunutá, rozhodcovia po vzájomnej porade gól odvolali. V 49. minúte miesto 2:0 bolo 1:1, keď z nenápadnej akciie Pikkarainen presnou strelou prekonal Pohanku. Hneď vzápätí však po vyhratom vhadzovaní Kiss prestrelil Saarinena a po desiatich sekundách hry si Slováci vzali vedenie späť. To navyše dokázali v 56. minúte po Chovanovom presilovkovom góle aj navýšiť. Ani to však nakoniec na zisk bodov nestačilo. V 57. minúte bol na počiatku veľkého fínskeho obratu Soini, presne o minútu neskôr vyrovnal Leppä a dielo skazy po ďalších 27 sekundách dokonal Helenius. Slováci ešte v závere sa snažili vynútiť si predĺženie aj pri hre bez brankára, no bez efektu. Naopak, šesť sekúnd pred koncom pečatil na 5:3 gólom cez celé klzisko Leppä.

Hlasy po zápase

Jerguš Bača (hlavný tréner SR „16“): „Aj keď sme hrali vynikajúco 57 minút zápasu, v závere sme zlyhali. Žiaľ, dostali sme možno trochu lacné góly a dobre rozbehnutý zápas nám ušiel. Nestalo sa to pritom prvýkrát. Rovnako aj proti Čechom uplynulý týždeň sme v oboch zápasoch vyhrávali, nakoniec sme oba zápasy prehrali. Možno nám chýba akýsi zabijacký inštinkt. Napríklad aj za stavu 2:1 i 3:1 sme mali gólové šance, no nepremenili sme ich. Za posledných päť zápasov, ktoré sme za ostatné dva týždne odohrali, sme viackrát zistili, že nestačí hrať dobre menej ako 60 minút. Napriek sklamaniu však musím povedať, že takýchto zápasov potrebujeme odohrať čo najviac. Práve z takýchto zápasov si musíme vziať čo najviac, aby sme v budúcnosti vedeli dobre rozbehnuté zápasy doťahovať do víťazstva.“

Maxim Petras (obranca SR „16“): „Fínov sme mali na lopate a stačilo málo k tomu, aby sme ich už iba ‚dokončili‘. To sme, bohužiaľ, v posledných troch minútach nezvládli. Fíni nás v závere prevýšili, dali tri góly a stalo sa, čo sa stalo. Asi už sme v hlavách mali prvú výhru v reprezentácii. Mali sme sa však na záver zápasu lepšie skoncentrovať a nemyslieť na stav.“

Fínsko „16“ – Slovensko „16“ 5:3 (0:0, 0:1, 2:5)
Góly: 49. Pikkarainen (Nykyri), 57. Soini (Loponen), 58. Leppä (Jokinen, Saarelainen), 59. Helenius (Saarelainen), 60. Leppä – 33. Kiss (Pobežal, Liščinský), 50. Kiss (Pobežal, Šlank), 56. Chovan (Svrček).
Vylúčenia (2 min.): 5:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 43:33 (13:8, 18:13, 12:12). Najlepší hráči zápasu: Kasper Pikkarainen – David Pohanka. Rozhodovali: Ondráček – Vašíček, Komínek.
Fínsko: Saarinen – Honkonen, Jokinen, Leppä, Marila, Nykyri, Savolainen, Soini, Vikla – Helenius, Hemming, Paqvalin, Pikkarainen, Pulkkanen, Rajala, Ruohonen, Saarelainen, Teshome, Vesterinen, Väärälä, Loponen.
Slovensko: Pohanka – Ličko, S. Kupec, Maxim Petras, Šlank, Barger, S. Húževka, Mitro – Tomašec, Pobežal, Kiss – Lašš, Pitka, Chovan – Feranec, Maruna, Volček – Liščinský, Svrček, Kováč – Prokopovič.