„Šestnástka“ má za sebou regionálnu konfrontáciu, tréneri videli až 85 hráčov

PREŠOV (SZĽH) – Pred poldruha týždňom slovenská hokejová reprezentácia do šestnásť rokov ukončila tretím zápasom centrálnej reprezentácie proti regionálnemu výberu proces rozširovania hráčskej základne národného tímu tejto vekovej kategórie. Zverenci hlavného trénera Milana Sitára si v Prešove zmerali sily s výberom hráčov z východného Slovenska a aj po tretí raz sa z víťazstva tešila centrálna reprezentácia, aj keď tentoraz až po predĺžení.

Ukázali sa v dobrom svetle

Výsledok však v týchto troch stretnutiach (okrem zápasu v Prešove, „šestnástka“ 6. decembra v Trnave hrala s výberom západu a 10. januára v Detve s družstvom stredného Slovenska) podstatný príliš nebol. „Videli sme viacero hráčov, a tak na februárový turnaj vo Švajčiarsku môžeme vytvoriť dve družstvá, ktoré už budú mať v podstate nejakú reprezentačnú skúsenosť za sebou. Minimálne skúsenosť z týchto troch zápasov,“ hovorí hlavný kormidelník reprezentácie do 16 rokov. 

Myšlienka troch zápasov hlavnej reprezentácie do šestnásť rokov proti výberom jednotlivých regiónov vzišla práve od Milana Sitára. Podľa slov 50-ročného trénera zápasy splnili svoj predpokladaný účel a rozšírili portfólio potenciálnych adeptov na najcennejší dres v tejto vekovej kategórii, čo je nesmierne dôležité pred februárovou asociačnou prestávkou. V nej sa totiž reprezentačná „šestnástka“ predstaví v Berne, kam vyšle dohromady až štyridsaťštyri hokejistov. „Veľa chalanov sa ukázalo v dobrom svetle, ešte si však zápas proti východu pozrieme na videu, tak ako zápas proti stredu či západu.“

Šancu v jednom z družstiev dostalo počas troch zápasov dohromady osemdesiatpäť hokejistov ročníka narodenia 2002. Navzdory tomu, že slovenský hokej zápasí s úzkou členskou základňou, bol hlavný tréner reprezentácie spokojný s tým, ako sa aj hráči, ktorí boli v reprezentácii po prvý raz, vyrovnali už medzinárodne „ostrieľanejším“ hokejistom.

Milan SitárMilan Sitár, hlavný tréner reprezentácie do 16 rokov

Hoci istý rozdiel medzi hráčmi spozoroval. „Už len keď si zoberieme výsledky, tak vidno, že zápasy boli vyrovnané. Nedá sa povedať, že by niektorí hráči boli kvalitou slabší. Je však trošku vidieť ktorí z nich hrajú viac v doraste a ktorí z ich viac v kadetskej súťaži.“ Výkonnostný deficit však podľa Sitára je len dočasný a v najbližšom čase k dôjde ešte väčšej vyrovnanosti. „Tento rozdiel sa podľa mňa budúci rok úplne zmaže. Všetci z nich budú hrať permanentne dorast a tí najšikovnejší z nich možnože prejdú do juniorky,“ dodal. 

Základ družstva vykryštalizovaný

Už spomínaný Turnaj štyroch tímov vo švajčiarskom hlavnom meste je na programe od 16. do 18. februára. Dve družstvá, ktoré do Švajčiarska pocestujú, sa vyskladajú práve z veľkej časti na základe týchto troch zápasov, ktoré reprezentácia do šestnásť rokov odohrala. „Základ tímu, samozrejme, je, ale ešte nemôžem povedať, kto všetko pôjde. Musím si najprv zo štyri-päťkrát pozrieť video zo zápasu s východom,“ prezradil Sitár.

„Za východ síce hrali chalani, ktorí s nami už boli na rôznych akciách, ale bolo tam aj niekoľko nových chlapcov, ktorí taktiež ukázali svoju silu. Teraz si už ‚len‘ zápas musím porovnať s ďalšími dvomi so stredom a západom, ktoré sme hrali, aby do Švajčiarska šli tí najlepší hráči z portfólia hráčov, ktorí tieto tri zápasy hrali,“ pokračoval.

V minulosti bolo zvykom, že s tímom reprezentácie šestnásťročných cestovalo práve na februárovú akciu aj niekoľko hráčov z mladšej reprezentácie do pätnásť rokov. V troch konfrontáciách s regiónmi sa však neobjavil ani jeden hráč ročníka 2003, s ktorými sa tak na turnaj do Švajčiarska nepočíta. Napokon ide o výsledok konsenzu naprieč všetkými reprezentáciámi.

„Na trénerskej rade sa dohodlo, že mladších hráčov nebudeme ostaršovať vo vyšších reprezentáciách, jedine do ‚osemnástky‘, ktorá ide na majstrovstvá sveta, a tak má plné právo vyberať si hráčov,“ ozrejmuje Sitár, ktorý však priznáva, že aj niektorí mladší hráči ho pri sledovaní súťaží na Slovensku zaujali. „Na zápas so západom sme chceli niektorých mladších hráčov, no nepodarilo sa nám to, a tak teraz skúšame hráčov ročníka 2002. Je ich dosť, a tak aj preto chceme ich vyskúšať v čo najväčšom počte.“

Ďalší program otvorený

Reprezentácia do šestnásť rokov v prebiehajúcej sezóne absolvovala okrem riadnych asociačných termínov aj päť ďalších akcií navyše, mimo oficiálneho termínovníka Medzinárodnej hokejovej federácie. Okrem týchto troch zápasov s regiónmi ešte absolvovala v októbri a v novembri dve trojdňové sústredenia na nácvik herného systému reprezentácií.

Zo zápasu Slovensko 16 – Slovensko 16 východMiroslav Tvrdoň (v modrom) v súboji s Marekom Putalom

„Myšlienka bola taká, že pred decembrovou akciou odohráme zápas so západom. Následne na decembrovej akcii sme vymenili deväť hráčov, ktorí ukázali, že niečo v nich je. Spolu s ďalšími dvomi zápasmi so stredom a východom sme sa však už pripravovali na to, aby sme mohli vytvoriť dve družstvá pre turnaj vo Švajčiarsku. A následne z týchto dvoch družstiev vytvoríme jedno družstvo, ktoré odohrá dvojzápas s Čechmi,“ priblížil Sitár najbližší program reprezentácie do šestnásť rokov.

To, či medzitým ešte absolvuje reprezentácia do šestnásť rokov aj ďalšiu obdobnú akciu, je nateraz otvorené. V nabitom programe v marci, keď sa navyše začínajú aj vyraďovacie časti mládežníckych líg, je to však nepravdepodobné. „Keď by bola možnosť, tak by to bolo super. Ja sám som však vďačný aj za túto možnosť, že sme mohli odohrať tieto tri zápasy. Či však niečo bude medzi akciou vo Švajčiarsku a v Česku, zatiaľ neviem povedať.“

Ak by však aj ostalo „len“ pri súčasnom objeme akcií, tak to Sitárovi prekážať nebude. Už len samotné tri zápasy s regiónmi mali jednak svoju úroveň, no hlavne padli vhod nielen pre realizačný tím, ale aj pre samotný hráčsky káder. „Verím, že tieto tri zápasy mali aj motivačný charakter. Teda, že sme len neodohrali zápas a spravili si čiarku do záznamu a následne vybrali štyridsať hráčov. Všetky zápasy boli motivačné z toho hľadiska, že chlapci môžu vidieť, že je o nich záujem, že ich niekto sleduje a že dostávajú šancu odohrať zápas v národnom drese, hoci len na regionálnej úrovni.“