Šesť tréningov a štart. Ženy na MS zabojujú o postup

BRATISLAVA (SZĽH)Od utorka sa slovenská ženská hokejová reprezentácia pripravuje na majstrovstvá sveta divízie I skupiny A v dejisku šampionátu. Vo francúzskom mestečku Vaujany absolvuje celkovo šesť tréningových jednotiek. U v nedeľu odštartuje svoju cestu na turnaji otváracím zápasom podujatia proti Rakúsku (od 12:30 hod. naživo na fanseat.com).

Máme vyvážený tím – dobrú obranu aj hráčky v ofenzíve. Musíme veľa korčuľovať, strieľať a keď zapojíme aj srdiečko tak sa nám podarí dosiahnuť víťazstvá,povedala útočníčka Lívia Lučová, vo veku 25 rokov najstaršia hráčka výberu trénerky Jenny Potterovej. Okrem Rakúska sa hokejistky na budúci týždeň stretnú ešte s výbermi Dánska, Maďarska, Nórska a Francúzska.

Pozitívna bilancia

Z reprezentačným tímom nášho prvého súpera na šampionáte z Rakúska má Slovensko pri účastiach na MS pozitívnu bilanciu vzájomných zápasov. V doterajších šiestich meraniach síl dokázali Slovenky štyrikrát zvíťaziť a zaznamenali dve prehry. Treba pripomenúť, že tie prišli pri posledných dvoch účastiach národného tímu v divízii 1A – v roku 2014 v českom Přerove sa duel skončil 3:4 a o dva roky neskôr v dánskom Aalborgu sa zrodil výsledok 1:4. „Myslím si, že dnes máme lepší kolektív, ako tomu bolo v roku 2016, keď sme vypadli z druhej najvyššej kategórie MS. Cítim, že by sme mohli začať vyhrávať,hovorí kapitána ženskej reprezentácie Lenka Čurmová. Vo Francúzsku sa predstaví už na svojich štvrtých majstrovstvách sveta – predtým reprezentovala na MS v rokoch 2013, 2015 a 2016. Ale najskúsenejšími hráčkami výberu sú Lučová a Denisa Lalíková, ktoré si zahrajú už na šiestom svetovom šampionáte.

Výber plný študentiek

Najpočetnejšie klubové zastúpenie v tíme má HC ŠKP Bratislava, z ktorého sa vo Francúzsku predstaví až dvanásť hokejistiek. Zaujímavosťou je, že všetkých 22 hráčok v tíme tvoria študentky. Za jedinú poloprofesionálnu hokejistu môžeme označiť len zadáčku Tatianu Ištocyovú, ktorá pôsobí vo švédskom klube HV71 Jönköping.Švédsko má jednu z mála ženských ligových súťaží, kde sa dajú hokejom aj zarobiť peniaze. No nie je to tak, že by som popri tomu nemusela chodiť aj do práce,“ vysvetľuje Ištocyová. Od nasledujúcej sezóny bude 18-ročný talent nášho ženská hokeja pracovať v Jönköpingu v jednej z reštaurácií na zimnom štadióne. Jedinou profesionálnou súťažou vo svete ženského hokeja je liga v Rusku. V nej pôsobí aj Slovenka Nicol Cupková, no na šampionáte nemohla posilniť reprezentačný výber. „Ani náš, ani tímy súperiek neposilní žiadna hokejistka z Ruska. Im práve cez víkend začína play-off, takže ich kluby pre tieto majstrovstvá sveta neuvoľnili,skonštatovala Zuzana Tomčíková, generálna manažérka ženských hokejových reprezentácií.

Vzájomné zápasy proti Rakúsku, prvému súperovi na MS D1A

17.3.2005 Asiago (Tal.) Slovensko vs Rakúsko 8:1

21.3.2007 Pchjongjang (KĽDR) Slovensko vs Rakúsko 3:2

7.4.2009 Graz (Rak.) Slovensko vs Rakúsko 5:3

9.4.2013 Stavanger (Nór.) Slovensko vs Rakúsko 3:1

12.4.2014 Přerov (ČR) Slovensko vs Rakúsko 3:4

29.3.2016 Aalborg (Dán.) Slovensko vs Rakúsko 1:4