Séria Orange hokejové talenty vyvrcholila v Michalovciach

MICHALOVCE (SZĽH) – Veľa zábavy, vydarené akcie aj krásne góly. To všetko ponúkol záverečný z troch tohtoročných turnajov série Orange hokejové talenty. Do Michaloviec pricestovali uplynulú sobotu desiatky malých hokejových živlov z celého Slovenska a okrem hodinového tréningu zameraného na individuálne zručnosti si otestovali svoje schopnosti v zápasoch vo formáte troch proti trom. Podujatie spestril účasťou odchovanec michalovského hokeja a bronzový olympionik z Pekingu Pavol Regenda. 

Rovnako ako na predchádzajúcich dvoch májových akciách Orange hokejové talenty vo Zvolene a Nitre, aj v tomto prípade boli deti rozdelené náhodne do šiestich tímov pomenovaných po prírodných živloch, ktoré si zmerali sily vo vzájomných dueloch. Chlapci a dievčatá vo veku 9 až 10 rokov si však rátali góly iba pre seba. Skóre na týchto turnajoch nie je dôležité.

„Deti si stále určitým spôsobom uvedomujú, či zvíťazili alebo prehrali. Body však nedávame do tabuliek, aby neboli pod zbytočným tlakom. Na základe skúseností z predchádzajúcich turnajov aj podujatia v Michalovciach môžem zhodnotiť, že deti si sériu Orange hokejové talenty užili. Bavili ich zápasy aj tréningy zručností. Mám z toho pozitívne dojmy,“ povedal regionálny inštruktor SZĽH Radovan Somík. 

Ak deti zaujmete, zabudnú na mobily

Majster sveta z Göteborgu a bývalý útočník so skúsenosťami z NHL sa venoval deťom v rámci tréningu zručností. Na ľade mu robil spoločnosť ďalší niekdajší reprezentant Jiří Bicek. Víťaz Stanleyho pohára z roku 2003 s New Jersey Devils takisto pôsobí v štruktúrach SZĽH ako regionálny inštruktor. Obaja boli k dispozícii aj na otázky zo strany rodičov, ktorým radili, ako vychovávať malých hokejistov a hokejistky. 

„Po ukončení hráčskej kariéry som chcel nejakým spôsobom ostať v spojení s hokejom. Oslovili ma myšlienky zväzu, ktorý prišiel s novou filozofiou ešte pod vedením Jukku Tiikkaju. Chcel som posunúť deťom informácie o nových trendoch v hokeji. Veľmi ma to baví a verím, že deti budú napredovať a hlavne budú mať radosť z hry,“ uviedol viacnásobný slovenský šampión, ktorý si myslí, že práve šport môže deti aspoň na chvíľu odtiahnuť od moderných technológií. 

„Žijeme v dobe, keď človek musí byť do určitej miery spätý s najnovšími technológiami. Nemôžeme deťom zakazovať používanie mobilov, notebookov a podobne. Tým by sme ich vyčlenili od ostatných rovesníkov. Treba ich nasmerovať k športu a všeobecne k pohybu, pretože práve pri ňom nebudú tieto veci používať. Ak ich zaujmete, rýchlo zabudnú na mobily,“ doplnil košický rodák. 

Tvrdo pracujte a počúvajte rodičov, radí Regenda

Rozruch medzi malými hokejistami a hokejistkami vyvolal príchod Pavla Regendu. Najlepší strelec Slovenska na májových MS vo Fínsku zamieri čoskoro do kempu klubu NHL Anaheim Ducks, ale ešte predtým si našiel čas na novú generáciu hráčov. Stále iba 22-ročný útočník rozdával podpisy aj niekoľko desiatok minút po slávnostnom ukončení turnaja. 

„Keď som bol dieťa, takýto formát turnajov nebol. Je skvelé, že teraz majú chlapci aj dievčatá šancu zahrať si spoločne v tímoch, hoci sa spoznali iba krátko pred začiatkom podujatia. Veľa sa naučia, nájdu si nových kamarátov a môžu sa zabaviť. Teší ma aj prítomnosť viacerých dievčat. Som rád, že hrajú hokej a verím, že z nich raz vyrastú členky národného tímu,“ hovoril Regenda počas horúcej augustovej soboty. 

Slovenský reprezentant po dvojročnom pôsobení v rodných Michalovciach opúšťa domovinu a premiérovo si vyskúša angažmán v zámorí. Čo odporúča deťom, aby mohli v budúcnosti rovnako bojovať o miesto v NHL? „Musia tvrdo pracovať, ísť si za svojim cieľom a počúvať rodičov. Práve oni majú veľký podiel na úspechoch. Vozia deti na tréningy, zápasy, turnaje a pomáhajú im,“ dodal. 

Vzory dodávajú motiváciu

Prítomnosť Pavla Regendu na michalovskej edícii série Orange hokejové talenty ocenil aj zástupca spoločnosti Orange Slovensko Marián Vavrovič. „Sám mám deti a v období majstrovstiev sveta sme hrávali hokej pred domom. Počas hrania deti vykrikovali mená reprezentantov, čo ukazuje, aké je dôležité, aby boli motivované práve prostredníctvom hokejových vzorov. Stretnú sa s nimi, vypočujú si príbehy a dodá im to odhodlanie do ďalšej práce,“ vysvetlil. 

Za účasť na turnaji si všetky deti odniesli viaceré pamätné predmety a šiesti vyžrebovaní šťastlivci vďaka spoločnosti Orange Slovensko získali štyri vstupenky na tohtotýždňové podujatie Legendy sú späť! v Bratislave. Okrem toho, že si vychutnajú exhibičný zápas osobností, v ktorom proti sebe nastúpia tímy Ľubomíra Višňovského a Jaromíra Jágra, nazrú do zákulisia a stretnú sa s niekdajším slovenským reprezentantom.

„Dlhodobo vnímame, že podpora malých hokejových talentov je mimoriadne dôležitá. Postupom času sa mení princíp turnajov, ktoré spoločne so SZĽH organizujeme, pretože chceme reagovať na nové trendy. Takouto formou deti spoznávajú nových spoluhráčov, nových trénerov, nové metódy. Myslím si, že prinášať nové veci a neustále napredovať je správna cesta,“ uzavrel Vavrovič. 


Fotogaléria