Sekerov Dallas prekonal rekord profiligy, Florida opäť vstala z popola

NEW YORK - Slovenský hokejista Tomáš Tatar zaznamenal svoj piaty gól v prebiehajúcej sezóne NHL, no jeho tím New Jersey prehral na ľade Minnesoty 2:5. Pre domácich to bolo už piate víťazstvo v rade.

Tatar sa strelecky presadil v druhom dueli za sebou, keď v 28. minúte využil prienikový pas od obrancu Dougieho Hamiltona a strelou pomedzi betóny brankára Kaapa Kahkonena znížil z brejku priebežne na 2:3 z pohľadu hostí. Viac gólov však už "diabli" nepridali a prehrali tak siedmy z uplynulých deviatich zápasov. Tatar odohral 13:29 min a mal celkovo štyri strely na bránku. Devils sa po Tatarovom góle chceli nadýchnuť k obratu z 0:3, ale ešte v druhej tretine odskočili domáci opäť na rozdiel dvoch gólov, keď sa z dorážky presadil Dmitrij Kulikov. “Dostali sme nádej, ale namiesto vyrovnania sme inkasovali. Musíme lepšie kontrolovať zápas,” povedal pre web Devils obranca Ryan Graves, ktorý znížil na 1:3. Rus Kirill Kaprizov sa v drese Minnesoty blysol dvoma gólmi a asistenciou, Ryan Hartman mal gól a dve asistencie. Najlepší nováčik minulej sezóny Kaprizov si v prvých ôsmich zápasoch sezóny pripísal len šesť asistencií, ale v uplynulých 15 dueloch nazbieral 22 bodov (9+13). “Nič som vo svojej hre nezmenil. Hovoril som to, aj keď som nebodoval, že budem pokračovať vo svojej hre a veril som, že to príde,” povedal ruský útočník pre nhl.com. Kormidelník “diablov” Lindy Ruff uznal kvality súpera: “Treba im dať kredit. Sú rýchli, šikovní a my sme na nich jednoducho v niektorých situáciách nestačili." Tatar má po 21 dueloch v drese Devils na konte jedenásť bodov (5+6).

Patrick Kane rozhodol v nájazdoch o triumfe Chicaga na ľade Washingtonu 4:3. Kapitán domácich Alexander Ovečkin sa gólovo nepresadil, pripísal si jednu asistenciu. Jeho slovenský spoluhráč, obranca Martin Fehérváry mal minutáž 19:33 s dvoma plusovými bodmi, dvoma bodyčekmi a jednou strelou na bránku. Blackhawks viedli 1:0 a 2:1, ale domáci otočili na 3:2. Duel poslal do predĺženia osem minút pred koncom obranca Seth Jones, ktorému gól peknou asistenciou pripravil pri svojom debute v NHL Josiah Slavin. “Nemohol som ísť k bránke a tak som sa otočil a zbadal som ho, že je voľný. Bol to pomerne jednoduchý pas, som rád, že to vyšlo,” povedal 22-ročný Slavin po svojom prvom bode v profilige. Chicago vyhralo vo Washingtone po takmer 16 rokoch. Capitals predtým naposledy na domácom ľade nestačili na “jastrabov” 10. januára 2006, keď prehrali 3:4 po predĺžení. Zápas nedohral obranca hostí Connor Murphy, ktorý v úvode druhej tretiny zamieril do šatne po bodyčeku Ovečkina.

Švédsky obranca Victor Hedman prispel dvoma gólmi a asistenciou k víťazstvu Tampy Bay nad St. Louis 4:2. Tridsaťročný zadák zlomil v tretej tretine nerozhodný stav 2:2 a dvomi zásahmi v priebehu 140 sekúnd rozhodol o triumfe “bleskov”. “Očakávam od seba, že budem rozdielovým hráčom v defenzíve, alebo v ofenzíve. Dnes to vyšlo tak, že som dal dva góly, ktoré rozhodli. Strieľať góly je zábava,” povedal Hedman. Obranca domácich Erik Černák odohral vo svojom druhom zápase po návrate zo zranenia 20:17 min, mal plusový bod, tri strely a štyrikrát zblokoval pokusy súpera. St. Louis pred zápasom zaradili na covidovú listinu brankára Jordana Binningtona a obrancu Justina Faulka. V bránke Blues sa predstavil Ville Husso, chrbát mu kryl pohotovostný gólman Kyle Konin. Ten naposledy chytal v minulej sezóne na univerzite v Michigane. Vedenie klubu už medzitým povolalo z farmy Charlieho Lindgrena. Obranca “bleskov” Zach Bogosian nastúpil na jubilejný 700. zápas v NHL.

Dallas zdolal doma Columbus 3:2 a zaznamenal šiesty triumf v sérii. Dvoma gólmi sa na tom podieľal Jason Robertson, slovenský obranca domácich Andrej Sekera odohral necelých 10 minút. Robertson otvoril skóre v 68. sekunde a vytvoril tak nový rekord NHL. Dallas ako prvý tím v histórii profiligy skóroval v štyroch zápasoch za sebou v úvodných 75 sekundách. Robertson mal aj posledné slovo v zápase, keď v druhej tretine uzavrel skóre. Bodoval tak v piatom zápase za sebou. “Patrí k najlepším ofenzívnym hráčom v lige. Pokojne dnes mohol dať aj hetrik. Hrá vo veľkej pohode,” povedal na adresu 22-ročného útočníka tréner Stars Rick Bowness. Dve asistencie si pripísal veterán Joe Pavelski a stal sa jedenástym hráčom v histórii NHL, ktorý vo veku 37 a viac rokov zaznamenal štyri viacbodové zápasy za sebou. Naposledy sa to podarilo Cliffovi Ronningovi v sezóne 2003-2004. V bránke Columbusu absolvoval debut v NHL dvadsaťdvaročný Rus Daniil Tarasov, ktorý chytil 34 striel. Pre “necovidové” ochorenie nemohli nastúpiť Elvis Merzlikins ani Joonas Korpisalo a tak vedenie narýchlo povolalo Tarasova z farmy v Clevelande. “Ráno o ôsmej mi zavolal generálny manažér Clevelandu Chris Clark, že ma povolali do NHL. Rýchlo som si pobalil veci, išiel na letisko a večer som už chytal,” vysvetlil Tarasov.

NHL - výsledky

Carolina - Ottawa 2:3, Washington - Chicago 3:4 pp a sn, Florida - Buffalo 7:4, Tampa Bay - St. Louis 4:2, Montreal - Colorado 1:4, NY Islanders - San Jose 1:2 pp, Minnesota - New Jersey 5:2 /T. TATAR za hostí 1+0/, Nashville - Boston 0:2, Dallas - Columbus 3:2, Los Angeles - Calgary 2:3