Tím SR 17 zdolal Rusov a z Monthey vezie striebro

Útočník SR 17 Róbert Džugan v zápase s Ruskom v Monthey dvojgólový, foto Jakub HomoľaÚtočník SR 17 Róbert Džugan v zápase s Ruskom v Monthey dvojgólový, foto Jakub Homoľa

MONTHEY (SZĽH) - Iba trinásť hodín po sobotňajšom víťazstve nad domácimi Švajčiarmi (2:1 po predĺžení) nastúpili slovenskí hokejoví reprezentanti Slovenska do 17 rokov na svoj záverečný zápas na turnaji International Chablais Hockey Trophy a zaznamenali trojbodové víťazstvo nad rovesníkmi Ruska 3:2. Odmenou zverencom trénera Viliama Čacha je druné miesto za víťazným tímom USA v tejto skvelej konkurenci! Turnaj uzavel zápas USA – Švajčiarsko, ktorý  vyhrali domáci po samostatných n ájazdoch, ale na 3. miesto im to nestačilo.

 International Chablais Hockey Trophy tímov do 17 rokov v Monthey - nedeľa"

Slovensko  - Rusko 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Úvod patril mladým Slovákom, ktorí mali v prvej desaťminútovke dve veľké šance na otvorenie skóre. Po prvú prestávku však prevzali iniciatívu ruskí hokejisti, ale nepresná  muška i pohotové zákroky Bátoryho držali nulové skóre. To sa menilo až v 17. minúte, keď súper nevenoval pozornosť voľnému Džuganovi a ten po prihrávke Hvizdoša otvoril skóre. Aktivita a s ňou spojený tlak Rusov pokračoval, no náš brankár  zachovával koncentráciu. V 27. minúte pri našom oslabení jeho lapačka zmarila veľkú šancu ruského útočníka z bezprostrednej blízkosti. Kapitulovať musel až v 33. minúte po rýchlej akcii vyrovnal Zinoviev. Záverečná dvadsaťminútovka priniesla  dramatický vývoj, k slovu sa dostávali aj naši, ale skóre menil súper, V 47. min. z protiútoku zblízka skóroval Nesvetajev. Zverenci trénera Viliama Čachu však urputne bojovali ďalej a o 71 sekúnd zabezpečil Bučko vyrovnanie pri presilovke o dvoch hráčov! A to ešte nepovedali posledné slovo: v 57. min. center druhej formácie Džugan prekvapil z ľavej strany Šijanova a pripsal si druhý gól v stretnutí - 3:2. Rusi dvadsať sekúnd pred koncom odvolali brankára, ale naši si víťazstvo nedali vziať.

Viliam Čacho (tréner SR 17): "S ruskými hokejistami sa nevyhráva každý deň, úspech je o to krajší a emotívnejší. Za to, čo v troch zápasoch v Monthey naši mladí reprezentanti odviedli, si ho zaslúžili. Kabína po zápase žiarila šťastím, napokon je to zatiaľ ich najväčší úspech v doterajšej kariére. K samotnému zápasu: hokejisti Ruska mali viac šancí,  k výbornému korčuľovaniu pridali aj dobré napádanie. V prvých dvoch tretinách sme tlak ustáli, pri nástupe do záverečnej časti si naši zverenci uvedomili, že sa s týmto stretnutím dá ešte niečo urobiť. A chytili šancu do svojich rúk. Inkasovali sme síce gól, ale nabudení chlapci už išli za svojím cieľom. Kľúčom k úspechu popri obrovskom nasadení bola naša defenzíva, hráči nešetrili pohybom, blokovali strely, mo najpodstatnjšie bolo, že nedovolili dorážky.  Cítili podporu za chrbtom od Mateja Bátoryho, ktorý rovnako ako v sobotu proti Švajčiartom aj dnes podali veľmi dobrý výkon. Treba vyzdvihnúť vysokú kvalitu organizácie Švajčiarov, najlepšiu ako som ja zažil pri mládežníckej akcii v zahraničí. Domov vezie výprava netradičnú, ale veľmi peknú trofej za druhé miesto."

 

Táto tradičná švajčiarska trofej pribude do vitríny SZĽH po úspechu tímu SR 17 v Monthey, foto hockeyslovakia - V. ČachoTáto tradičná švajčiarska trofej pribude do vitríny SZĽH po úspechu tímu SR 17 v Monthey, foto hockeyslovakia - V. Čacho

Góly: 17. Džugan (Hvizdoš),  49. Bučko (Ilenčík, Paulíny), 57. Džugan (Sarvaš) – 33. Zinoviev (Denisenko, Brinkman), 47. Nesvetajev (Koreškov, Misiul)

Vylúčenia: 4:7, presilovky 1:0, oslabenia 0:0. Rozhodovali: Boujon, Hungerbühler – Burgy, Wolf (všetci Švaj.).Za najlepšieho hráča SR 17 v tomto zápase vyhláili brankára Mateja Bátoryho.

Slovensko: Bátory – M. Bučko, Ilenčík, Zekucia, O. Turan, Kobolka, Patlevič, Vitaloš, Senko – Faško-Rudáš, O. Okuliar, K. Kováčik – Hvizdoš, Džugan, Sarvaš – Čederle, M. Komloš, Do. Šeliga – Paulíny, Minko, Melcher.

Výsledky v  Monthey:

Piatok 16.12.: Slovensko - USA 2:4, Rusko – Švajčiarsko 4:1

Sobota 17.12.: Rusko – USA 1:4, Švajčiarsko – Slovensko 1:2 po predĺžení

Nedeľa 18.12.: Slovensko – Rusko  3:2, USA - Švajčiarsko 3:4 po sam. nájazdoch 

Konečné poradie:

1. USA 7, 2.Slovensko 5, 3. Rusko 3,  4. Švajčiarsko 3

Nominácia reprezentačného družstva SR 17 na turnaj International Chablais Hockey Trophy v Monthey dňoch  16.  - 18. decembra 2016:

Hráči: Martin Faško-Rudáš, Róbert Džugan, Oliver Okuliar  (Projekt SR 18), Martin Bučko, Oliver Minko, Adam Paulíny, (MHC Martin), Martin Vitáloš, Michal Vojvoda (HC Slovan Bratislava), Dominik Šeliga, Oliver Turan (HK ŠKP Poprad), Matej Ilenčík, Kristián Kováčik (HK Dukla Trenčín), Adam Kobolka (HC ´05 Banská Bystrtica), Patrik Lietava (HK Ružinov ´99 Bratislava, 12.-14.12.2016), Ján Sarvaš (HK Brezno/HC ´05 Banská Bystrica), Matej Bátory (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Peter Melcher (MHA Martin),  Alexander Hvizdoš (HK Iskra Partizánske/MMHK Nitra), Sebastián Čederle (MHKM Skalica), Alexander Zekucia (HK Spišská Nová Ves), Matej Komloš (HK Trnava), Marcel Dlugoš (MsHKM Žilina), Ľubomír Patlevič (HC Košice)

Realizačný tím: manažér Imrich Antal, tréner Viliam Čacho, asistent trénera Róbert Rehák, tréner brankárov Marko Milý, lekár MUDr. Stanislav Beli, masér Juraj Stopka, konzultant Martin Štrbák