Turnaj v Arose: Slováci proti USA blízko senzácie, získali cenný bod

AROSA (SZĽH) - Hokejisti tímu SR 17 prehrali v treťom súboji na Turnaji 5 krajín vo švajčiarskej Arose s americkými rovesníkmi 3:4 po predĺžení. Boli pritom blízko senzácie, keďže ešte v polovici zápasu viedli o dva góly. Američanom stačilo súhrnne osem minút k streleniu troch gólov a zápas napokon vyhrali v predĺžení. Zisk bodu s najväčším favoritom turnaja je však veľmi cenný.


Ilustračné foto zo súboja Slovensko - USA

USA „17“ – SR „17“ 4:3

Americkí hráči boli pred zápasom v úlohe jednoznačného favorita. Slovenským hokejistom však perfektne vyšiel záver prvej a začiatok druhej tretiny, keď Adam Žiak a Patrik Hrehorčák poslali svoj tím do nečakaného dvojgólového vedenia. V oboch prípadoch šlo o využité presilovky o dvoch hráčov, čo bol dôležitý rozdielový moment v porovnaní s predošlými zápasmi našich na turnaji. Lenže v tretej tretine predviedli Američania takmer dokonalý obrat, keď v rozmedzí 48. a 55. minúty tromi gólmi otočili skóre na 3:2. Posledné slovo v tretej tretine však mali mladí Slováci, keď Martin Feherváry posunul zápas do predĺženia, taktiež v presilovke 5 na 3. Mimochodom, americkí hokejisti nám strelili dva góly tiež v početnej prevahe. V predĺžení rozhodol o ich víťazstve po troch minútach Jacob McGrew, keď doklepol strelu spoluhráča do bránky. Tá sa pôvodne odrazila od konštrukcie, ale slovenský tím vrátane striedačky sa domnieval, že padol gól. Naši hráči v tej chvíli prestali hrať, a práve slabý dôraz našich obrancov nakoniec strelcovi gólu uľahčil situáciu.

Tomáš Kochan, tréner SR „17“: "Chlapcov sme pred týmto zápasom pripravovali na to, aby sa herne rehabilitovali za tretiu tretinu proti Čechom, ktorú sme absolútne nezvládli. Lenže dnes som rád, že proti Američanom ukázali všetkým ľuďom na Slovensku, že hokej hrať vedia. Tento zápas ukázal, že ak sa vyvarujeme zbytočných chýb a podrží nás brankár, dokážeme uhrať výborný výsledok 3:3 v riadnom hracom čase aj s takým súperom ako je USA. Pritom Američania hrali veľmi dobre, výborne korčuľovali, ale naši hráči ukázali bojovnosť a sme radi, že sa nám podarilo doviesť zápas do predĺženia. Trochu nás mrzí nešťastný gól v predĺžení, keď Američania nastrelili žrď a náš tím sa domnieval, že to je gól. Chlapci vtedy prestali hrať a umožnili súperovi doklepnúť puk do bránky. Celkovo som však s našim výkonom veľmi spokojný a zajtra sa chceme v zápase s Nemeckom pobiť o tretiu priečku na turnaji."

Turnaj piatich krajín hráčov do 17 rokov – Arosa, Švajčiarsko:
USA „17“ – SR „17“ 4:3 (0:1, 1:1, 2:1 – 1:0)
Góly SR:
17. Žiak, 22. Hrehorčák