„Sedemnástka“ v Nemecku vyzve výkonnostne obdobné tímy, hráči túžia po víťazstve

BRATISLAVA (SZĽH) – Po jeden a pol dni výcvikového tábora v Bratislave nabrala reprezentácia do sedemnásť rokov hneď v stredu ráno smer Nemecko. Zverenci Jána Lipianskeho sa na úpätí Álp v meste Füssen predstavia na tradičnom Turnaji štyroch krajín za účasti domáceho Nemecka, Slovenska, Švajčiarska a Dánska.

V konkurencii tímov, ktoré sú so Slovenskom zhruba na rovnakej úrovni, má výber do sedemnásť rokov najvyššie ambície. Po minuloročnom neúspechu by chceli dosiahnuť na tretí triumf za posledné štyri roky. „Cieľ je isto vyhrať tento turnaj, no nemyslím si, že zápasy budú jednoduché. Určite nie s Nemcami a Švajčiarmi. Uvidíme, ako na nás vyskočia Dáni, čo budú robiť oni,“ povedal na zraze útočník Peter Melcher.

Pre rodáka z českých Svitav bude akcia vo Füssene prvou reprezentačnou po bezmála polročnej odmlke. Naposledy si dres s dvojkrížom na trojvrší obliekol ešte na Turnaji piatich krajín na konci augusta. „Bol som veľmi rád, že som bol nominovaný na tento zraz. Samozrejme, budem sa snažiť robiť všetko pre to, aby som sa tu udržal čo najdlhšie,“ doplnil.

Slováci do turnaja vstúpia duelom proti Dánsku, s ktorým dosiaľ ročník 2001 počas svojej reprezentačnej epochy nehral. Švajčiari a Nemci sú naopak pravidelnými súpermi slovenských reprezentácií. Len za túto sezónu sa „sedemnástka“ s týmito súpermi stretla dohromady päťkrát, so Švajčiarmi dokonca na každej jednej medzištátnej akcii.

Andrej GolianAndrej Golian, obranca reprezentácie do 17 rokov

Prísľubom je, že s týmito dvomi súpermi majú Slováci priaznivú bilanciu. Síce prvé meranie síl so Švajčiarmi na turnaji v Ostrave prehrali, no odvtedy proti „Helvétom“ či Nemcom ťahali iba za dlhší koniec, čo môže pred ďalšími vzájomnými zápasmi nahrávať z hľadiska psychiky práve Slovákom. 

„Ja si myslím, že áno, keďže sme vyhrali viac zápasov než sme ich prehrali. A aj tá jediná prehra v Ostrave so Švajčiarmi vyplynula z našich vlastných chýb,“ myslí si ďalší z útočníkov Peter Lobodowski. Legionár z českého Chomutova sa nevyhýba skloňovaniu pozície favorita v súvislosti so slovenským tímom. „Samozrejme, chceme turnaj vyhrať. Myslím si, že sme aj favoriti turnaja, vzhľadom na našich súperov.“

Jedným z pätice hráčov v nominácii na turnaj do Füssenu, ktorý štartoval doposiaľ na každej medzištátnej akcii „sedemnástky“ v tejto sezóne, je aj obranca Andrej Golian. Obranca zvolenského HKM tak dokáže určiť v čom spočíva nebezpečenstvo predovšetkým zo strany Švajčiarov a Nemcov. „Určite majú vo svojich radoch hráčov, ktorí sú rozdieloví, ktorí vedia, čo majú spraviť, ale do turnaja ideme s tým, že ho chceme vyhrať,“ povedal.