Štyri zápasy za štyri dni, sedemnástku čaká kvalitná previerka v Colorade

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 17 rokov v piatok v skorých ranných hodinách naberie smer USA. Cez Viedeň, Zürich a Denver sa postupne presunie až do dejiska Turnaja piatich krajín v Colorado Springs (9. – 13. augusta). Zverenci trénera Rastislava Paľova si v rámci zámorského podujatia zmerajú sily s Nemcami, Čechmi, Američanmi a Švajčiarmi. Nabitý program navyše spestrí ešte jeden prípravný zápas s domácim CAHA Select. 

V nominácii na turnaj figuruje 22 hráčov – dvaja brankári, osem obrancov a dvanásť útočníkov. Trénerský štáb kreoval konečnú súpisku primárne na základe výkonov hráčov v rámci výcvickových táborov v Poprade a vo Zvolene. Tím je zložený z hokejistov ročníka 2006, ktorých dopĺňa útočník Michal Svrček narodený v roku 2007.

"Presvedčil nás dobrým korčuľovaním, je silný s pukom a takisto má prehľad o hre. Preto sme mu dali príležitosť, aby sa ukázal. Mali sme záujem aj o ďalšieho hráča z ročníka 2007, Jána Chovana, ale, bohužiaľ, fínsky klub Tappara Tampere ho neuvoľnil. Budeme ho chcieť vidieť na nejakom z ďalších turnajov, aby sme ho lepšie spoznali. Rovnako sú otvorené dvere aj pre iných mladších hráčov," povedal pre Hockey Slovakia hlavný tréner sedemnástky Rastislav Paľov.

Slovenskí hokejisti odohrajú v Colorado Springs päť zápasov za sedem dní, na turnaji dokonca štyri duely v priebehu štyroch dní. "Teší nás, že absolvujeme aj jeden prípravný súboj, ktorý hráčom pomôže v adaptácii na uzšie klzisko a nové prostredie. Budeme vďaka nemu lepšie pripravení na turnaj a môžeme ešte prípadne odstrániť nedostatky. V USA chceme hrať aktívny hokej. Bude to o korčuľovaní, efektivite zakončenia," pokračoval 46-ročný kouč, ktorý verí, že jeho zverenci zvládnu náročný harmonogram.

"Hráčov sme sa v tréningoch snažili pripraviť na to, aby boli schopní zvládnuť štyri zápasy za štyri dni. Posledné tréningy v Bratislave boli náročnejšie, zameriavali sme sa aj na kondičnú stránku. V dejisku podujatia sa budeme venovať viac systému hry, aby sme boli nachystaní na zápasy," doplnil Paľov.

Útočník Theo Kiss pôvodne bojoval o miestenku na Hlinka Gretzky Cup, ale v reprezentačnej osemnástke neprešiel poslednými škrtmi pred odletom do Kanady. Košický rodák však využil možnosť presunu do sedemnástky a pocestuje na Turnaj piatich krajín v USA.

"Samozrejme, neúčasť na Hlinka Gretzky Cupe ma mrzela, ale momentálne to už neriešim. Sústredím sa na najbližší turnaj a vnímam to, že by som mal byť lídrom tímu. Preto sa budem snažiť odovzdať maximum pre mužstvo," uviedol Kiss pre Hockey Slovakia.

Šestnásťročný krídelník strávil uplynulé dve sezóny v USA. Zámorské prostredie aj tamojší štýl hokeja dobre pozná. "Bude to pre mňa výhoda, že som zvyknutý na menšie klzisko. Čakajú nás však nároční superi. Nejdeme do turnaja s veľkými vyhláseniami, že chceme všetko vyhrať, ale pokúsime sa o čo najlepší výsledok," doplnil Kiss, ktorý bude v nasledujúcej sezóne pokračovať v tíme Mount Saint Charles Academy a trúfa si aj na premiérové štarty v USHL.

Nominácia SR 17 na Turnaj piatich krajín v USA (9. - 13. 8. 2022)

Brankári: David Pohanka (HC Slovan Bratislava-mládež), Sebastián Bodnár (HC Košice).

Obrancovia: Branislav Král (HC Slovan Bratislava-mládež), Samuel Kupec (HK Dukla Trenčín), Fabian Andrej Ličko (HA Zdena Cígera 21), Jakub Harvánek (MsHKM Žilina), Sebastián Mitro (HC Kometa Brno/ČR), Branislav Barger (HC Košice), Andrej Fabuš, Bruno Bajza (obaja HC Slovan Bratislava)

Útočníci: Tobias Bachratý (Barani-HŠMH Banská Bystrica), Jakub Mikulec (HC Slovan Bratislava), Theo Kiss, Markus Saxa, Michal Liščinský (všetci HC Košice), Pavol Prokopovič (HK Mládež Michalovce), Tobias Pitka (HK ŠKP Poprad), Alex Miroslav Zálešák (MHKM Skalica), Michal Feranec (HK Dukla Trenčín), Michal Svrček, Michal Valášek (obaja MsHKM Žilina), Andrej Tomašec (KooKoo/Fín). 

Realizačný tím: Lukáš Jurík (manažér), Rastislav Paľov (hlavný tréner), Michal Hreus, Roman Sýkora (asistenti trénera), Rastislav Staňa (tréner brankárov), Michal Vysoký (kondičný tréner), Oto Lobodáš (lekár), Adam Jarábek (masér).

Prípravný zápas SR 17 pred turnajom

PONDELOK 8. AUGUSTA (SELČ)

SLOVENSKO - CAHA Select (USA) (00.30) 

Program SR 17 na Turnaji piatich krajín v USA (časy sú v SELČ):

STREDA 10. AUGUSTA 

SLOVENSKO - Nemecko (23.00)

PIATOK 12. AUGUSTA

Česko - SLOVENSKO (3.00)

SOBOTA 13. AUGUSTA 

USA - SLOVENSKO (3.00)

SLOVENSKO - Švajčiarsko (23.00)