„Sedemnástka“ na záver turnaja v Ostrave s víťazstvom nad Nemeckom

OSTRAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do sedemnásť rokov sa s Turnajom piatich krajín v Ostrave napokon rozlúčila víťazstvom. Zverenci Jána Lipianskeho dokázali zdolať nemeckých rovesníkov 3:1 a so ziskom troch bodov obsadili na turnaji konečné štvrté miesto.

Aktívnejším tímom v úvode zápasu boli Nemci, ktorí hneď skraja zápasu hrali presilovku. Vylúčenie Lobodowskeho však akoby Slovákov skonsolidovalo. Už pri oslabení mal veľmi dobrú šancu Jellúš, no gól padol až krátko po návrate Lobodowskeho, ktorý sa zapojil do prečíslenia so Sojkom, v ktorom posledný menovaný presnou strelou na vyrážačkou poslal Slovákov prvý raz na turnaji do vedenia. Zrovnať skóre mohli Nemci v 14. minúte, no z nariadeného trestného strieľania Avgerinos nevymiešal Antalu.

Slovákov v úvode druhej tretiny zbrzdili dve vylúčenia, vinou ktorých sa väčšinu času hralo pred Antalom. „Sedemnástka“ však nápor zvládla a v 30. minúte sama udrela. Pred Ďurišom sa na pravej strane otvoril priestor, nahral na druhú žrď Lobodowskemu a ten poľahky zvýšil. Vzápätí mohol tretí gól do nemeckej siete pridať Eliaš, ale Brunnert si na jeho strelu dal pozor. Slovákom patrila záverečná desaťminútovka tretiny, no navzdory hernej prevahe už ďalší gól do prestávky nepridali.

Aj do tretej tretiny vstúpili lepšie Nemci, ktorí už po necelých štyroch minútach hry dokázali skresať náskok Slovákov, keď si Alberg potiahol puk z ľavej strany až do pravého kruhu na vhadzovanie, odkiaľ poľahky prekonal ležiaceho Antalu. Slováci však už viac Nemcom nedovolili. Naopak v 46. minúte mohli Sojka s Mrázikom prinavrátiť tímu dvojgólové vedenie, no vyšlo to až v poslednej minúte pri nemeckej hre bez brankára Ilenčíkovi, ktorý cez celé klzisko namieril presne.

Tímová fotka SR 17Tímová fotka slovenskej hokejovej reprezentácie do 17 rokov po poslednom zápase na turnaji v Ostrave.
 
Ján Lipiansky (hlavný tréner SR „17“): „Posledné dva zápasy s ťažkými súpermi sme začali veľmi dobre, dnes sme však dobre nezačali. Prvú tretinu sme boli dosť bez nôh, komplikovali sme si život oslabeniami, dvakrát za útočné fauly, dvakrát sme zle vystriedali... Dokopy sme hrali šesť oslaboviek v krátkom čase, čo jednak náročné pre hráčov, ktorí hrajú oslabenia, ako aj pre ostatných, ktorí tak nehrali. Druhú tretinu sme museli ustáť, paradoxne dali sme v nej druhý gól, čo bolo svojím spôsobom rozhodujúce. Nemci síce po našej chybičke v tretej tretine znížili, no po skorigovaní zostavy sa naše mužstvo znovu nakoplo a dotiahlo tento zápas do víťazného konca.“

Nemecko „17“ – Slovensko „17“ 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Góly: 44. Alberg (Gnyp) – 6. Sojka (Michal Mrázik), 30. Lobodowski (D. Ďuriš, J. Haščák), 60. Matej Ilenčík.

Vylúčení 0:6 na 2 min, presilovky 0:0, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 29:27 (12:9, 10:10, 7:8). Najlepší hráči zápasu: Simon Gnyp – Dominik Sojka. Rozhodovali: Kika – Hlavatý, Tošenovjan (všetci ČR). 200 divákov.

Nemecko: Brunnert – Gnyp, Flade, Zimmermann, Jäger, Länger, Zitzer, Bauer – Kinder, lindner, Komov – Dosch, Henriquez-Morales, Rausendorf – Maul, Slezak, Alberg – Strom, Avgerinos, Chyzowski.

Slovensko: Antala – O. Turan, Matej Ilenčík, Ganz, F. Gajdoš, Golian, Mudrák, Lavička, Beňo – Michal Mrázik, D. Sojka, Melcher – D. Ďuriš, J. Haščák, Lobodowski – I. Novák, J. Eliaš, D. Jendek – A. Turanský, Jellúš, Škultéty.

 

  Tím Z V VP PP P SKÓRE B
1. Spojené štáty „17“ 4 4 0 0 0 26:5 12
2.  Česko „17“ 4 3 0 0 1 28:6 9
3. Švajčiarsko „17“ 4 2 0 0 2 11:24 6
4. Slovensko „17“ 4 1 0 0 3 6:20 3
5.  Nemecko „17“ 4 0 0 0 4 5:21 0