Sedemnástka na záver turnaja prehrala so Švajčiarmi, napriek tomu skončila tretia

COLORADO SPRINGS (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 17 rokov obsadila konečné tretie miesto na Turnaji piatich krajín v USA. V sobotňajšom poslednom vystúpení v rámci podujatia v Colorado Springs síce podľahla Švajčiarom 1:3, ale v minitabuľke troch trojbodových tímov mala najlepšie skóre, ktoré jej zabezpečilo „bronzovú“ pozíciu. 

Slovenskí mladíci nastúpili na štvrtý duel v priebehu štyroch dní a tréner Rastislav Paľov opäť nemal k dispozícii zranenú dvojicu Samuel Kupec, Theo Kiss, ktorá nezasiahla ani do piatkového duelu proti USA. Švajčiari využili náročný program súpera a streleckú prevahu v úvodných dvoch tretinách premenili na dva góly z hokejok Davida Bossona a Jamira Rebera. 

Začiatok tretieho dejstva lepšie vyšiel Slovákom. Michal Valášek strelil kontaktný gól, ale odpoveď švajčiarskych hokejistov bola blesková. V 46. minúte zvýšil Joel Kurt na 3:1. Helvéti si v záverečných minútach skomplikovali cestu za víťazstvom dvoma vylúčeniami v krátkom slede. Slovenskí reprezentanti však nevyužili dlhú presilovku o dvoch hráčov a pripísal si tretiu prehru na turnaji. 

Hlas po zápase

Rastislav Paľov, tréner SR 17: "Chceli sme sa s turnajom rozlúčiť víťazne. Opäť sme však vstúpili do stretnutia ľahkovážne a po dvoch tretinách sme prehrávali 0:2 iba vďaka nášmu brankárovi. V úvode tretej tretiny síce prišiel gól na 1:2, avšak Švajčiari o minútu zvýšili na rozdiel dvoch presných zásahov. Pri záverečnej snahe o úpravu nepriaznivého stavu hráčom po náročnom programe chýbali sily a prejavila sa aj absencia dvojice zranených hokejistov. Napriek prehre sme si udržali konečné tretie miesto. Som však sklamaný z niektorých hráčov, že dostali šancu reprezentovať a neukázali kvalitu, ktorá je potrebná na medzinárodnej úrovni. Verím, že na najbližšom novembrovom turnaji dostanú priestor niektorí ďalší hráči, ktorí sa nedostali do nominácie na podujatie v Colorade, a ukážu sa v lepšom svetle."

Turnaj piatich krajín hráčov do 17 rokov – Colorado Springs (USA)

Slovensko - Švajčiarsko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Góly:
45. Valášek (Barger, Král) – 18. Bosson (Meier, Antenen), 39. Reber (Forget, Kurt), 46. Kurt (Reber, Ponzetto).
Vylúčení: 0:2 na 2 min, presilovky: a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 25:43.

Zostava SR 17: Pohanka – Mitro, Ličko, Bajza, Harvánek, Barger, Fabuš, Král – Tomašec, Svrček, Feranec – Liščinský, Pitka, Zálešák – Saxa, Prokopovič, Mikulec – Valášek, Bachratý. Tréner R. Paľov. 

Konečná tabuľka Turnaja piatich krajín

1. Česko 4 4 0 0 0 22:10 12
2. USA 4 3 0 0 1 27:11 9
3. SLOVENSKO 4 1 0 0 3 12:20 3
4. Švajčiarsko 4 1 0 0 3 13:16 3
5. Nemecko 4 1 0 0 3 9:26 3