„Sedemnástka“ na domácom ľade s cieľom vyhrať turnaj

PÚCHOV (SZĽH) – Slovenskú hokejovú reprezentáciu do sedemnásť rokov čaká druhá previerka v aktuálnej sezóne. Po augustovom turnaji v českej Ostrave sa zverenci Jána Lipianska predstavia na Turnaji štyroch krajín v Púchove, pričom prvý zápas na Považí odohrajú už dnes od 13.30 hod. proti reprezentácii Francúzska do 18 rokov.

Okrem o rok staršieho výberu krajiny galského kohúta vyzve „sedemnástka“ dvoch tradičných súperov. V piatok od 17.00 hod. nastúpi proti Švajčiarsku a turnaj uzavrie deň nato stretnutím proti Nemecku, ktoré je na programe od 14.00 hod. 

Slováci vedení hlavným trénerom Jánom Lipianskym chcú v tejto konkurencii obstáť čo najlepšie a uspieť vo všetkých troch zápasoch. „Rozhodne nás nečakajú ľahkí súperi, a tak ku každého zápasu musíme pristúpiť zodpovedne. No naše ambície sú tie najvyššie, takže do turnaja ideme s tým, že ho chceme vyhrať,“ povedal na margo turnajových ambícií obranca slovenskej „sedemnástky“ Michal Ganz.

Mladí slovenskí reprezentanti majú v aktuálnej sezóne za sebou štyri súťažné stretnutia z konca augusta, keď sa predstavili na Turnaji piatich krajín v českej Ostrave. U našich západných susedov sa vtedy stretli aj s dvomi súpermi, ktorí ich čakajú v Púchove. Kým Nemecko zdolali 3:1, vracať majú čo najmä Švajčiarom, ktorým podľahli 2:4.

„Švajčiarom chceme vrátiť porážku z Ostravy,“ odhodlane hovorí Ganz. „Nebude to však ľahké. Sú veľmi dobre korčuliarsky vyspelí, rovnako aj po technickej stránke. Nemci na tom nie sú o nič horšie. Proti Francúzom sme doposiaľ ešte nehrali, tento súper je pre nás trochu neznáma.“

Imperatív turnajového víťazstva navyše umocňuje aj domáce prostredie, v ktorom sa „sedemnástka“ predstaví po prvý a zrejme aj jediný raz v tejto sezóne na turnaji. „Hrať pred domácim publikom bude o niečo ťažšie najmä po psychickej stránke. Prídu sa na nás pozrieť rodičia a známi, ktorých rozhodne nechceme sklamať,“ doplnil Ganz.

Ešte špecifickejšiu atmosféru z tohto pohľadu bude mať turnaj pre obrancu Damiana Hudíka, ktorý je odchovancom púchovského hokeja a súčasne aj stále oblieka dres miestne MŠK. „Je to pre mňa veľmi vzácna príležitosť hrať v slovenskom drese a na domácom ľade. Na zápasy príde množstvo známych a rozhodne by som nechcel, aby nás videli prehrať čo i len jeden zápas,“ povedal.

Hudíka čaká v Púchove tohtosezónna premiéra v najcennejšom drese. Svojimi výkonmi na Turnaji štyroch krajín by si súčasne rád vybojoval stabilné miesto v kádri reprezentácie do sedemnásť rokov. „Samozrejme som rád, že tréneri zvolili možnosť a nominoval ma do tímu. Ja sa pokúsim odviesť maximum pre tím a snáď toto nebola moja posledná pozvánka do reprezentácie,“ dodal na záver.