„Sedemnástka“ cestuje do Nemecka. Lipiansky: Cieľ je hrať v každom zápase čo najlepšie

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do sedemnásť rokov počas februárového asociačného termínu pravidelne cestuje na turnaj do nemeckého Füssenu a inak tomu nebude ani tento rok. Na nemecko-rakúskom pohraničí v tamojšom Spolkovom výkonnostnom stredisku sa výber trénera Jána Lipianskeho predstaví v konkurencii rovesníkov z Dánska, Švajčiarska a Nemecka. So 43-ročným hlavným kormidelníkom sme sa rozprávali aj o tom, aké sú jeho očakávania pred zrejme poslednou medzištátnou previerkou „sedemnástky“ v tejto sezóne.

Od poslednej akcie reprezentácie do sedemnásť rokov uplynula dlhá doba. Čo sa odvtedy zmenilo a ako sa vám tvorila nominácia na nadchádzajúci turnaj v nemeckom Füssene?
Od turnaja v Rusku sme nemali žiadnu akciu, navyše podľa nášho medzinárodného programu je turnaj vo Füssene posledná akcia „sedemnástky“ v tejto sezóne. Samozrejme, adeptov na reprezentáciu sme sledovali aj v turnajovom medziobdobí. V nominácii máme dvoch nových chlapcov, ktorí zatiaľ ešte neboli v reprezentácii na žiadnom turnaji. Našou snahou je zakomponovať do kádra aj iných chalanov, aby na budúci rok v „osemnástke“ bolo portfólio hráčov, z ktorých možno vyberať, čo najširšie. Do tvorby nominácie vstúpili aj tie faktory, že niektorí hráči sú chorí, iní zas už majú na svojom konte odohratých viacero turnajov, a tak dnes tu s tímom nie sú. Vzhľadom na to, že je to posledná akcia v sezóne, tak sme chceli vidieť aj iných chlapcov.

Ján LipianskyJán Lipiansky na striedačke slovenskej reprezentácie do 17 rokov

Musíte obsah výcvikového tábora pred turnajom vo Füssene prispôsobovať skutočnosti, že od poslednej akcie ubehla dlhšia doba, v ktorej ste nemali ani žiadny výcvikový tábor?
Dnes (v pondelok – pozn. aut.) poobede sme sa stretli, máme jednu tréningovú jednotku, zajtra máme dve a už v stredu ráno cestujeme preč. Nič nové vymýšľať nebudeme, budeme prechádzať len tie veci, ktoré sme prechádzali aj pri predchádzajúcich sústredeniach pred turnajmi. Na viac totiž nie je čas. Aj útočné trojice a obranné dvojice sa pokúsime poskladať tak, aby čo najlepšie fungovali v zápasoch. O nejakých veľkých nácvikoch na tomto výcvikovom tábore hovoriť nemôžeme.

Na turnaji vás čakajú postupne Dáni, Nemci a Švajčiari, všetko družstvá zhruba na vašej úrovni. Dávate si nejaký výsledkový cieľ?
Nedávame si žiadny výsledkový cieľ. Cieľom je hrať v každom zápase čo najlepšie. Dva mesiace, počas ktorých sme neboli spolu, je veľmi dlhá doba, takže dá sa povedať, že prvý zápas proti Dánsku pôjdeme od nuly. Tak to ale napokon viac-menej bolo aj na predošlých turnajoch, kde sme vždy ten nasledujúci zápas hrali lepšie a lepšie. Určite chceme, aby každý jeden zápas, ktorý vo Füssene odohráme, spĺňal z našej strany kritéria a atribúty medzinárodného hokeja. Keby sa nám výsledkovo podarilo uspieť, budeme, samozrejme, veľmi radi. Čakáme však, že Nemci budú na domácom ľade mimoriadne silní, rovnako ako Švajčiari. Dáni sú pre nás neznáma, s nimi sme totiž doposiaľ ešte nehrali.

So Švajčiarmi ste hrali v tejto sezóne na každej akcii, s Nemeckom ste odohrali už dva zápasy túto sezónu. Môžete sa navzájom ešte niečím prekvapiť?
Predpokladám, že aj Švajčiari, aj Nemci pracujú so širším portfóliom hráčom, a tak je dosť možné, že budú mať v kádri iných hráčov, no poňatie hry budú mať jedni, aj druhí, zrejme to isté. Čo hlavne očakávam, je to, že Nemci obzvlášť doma budú veľmi silní.

Z piatich zápasov proti týmto súperom ste v tejto sezóne štyri vyhrali. Môže to byť psychická výhoda pre vašich hráčov, hoci, samozrejme, nie všetci nominovaní hráči boli aktérmi týchto zápasov?
Všetko závisí od toho, ako si to chalani vo vlastných hlavách nastavia. Určite budeme zdôrazňovať, že je to s najväčšou pravdepodobnosťou pre týchto chalanov posledná medzištátna akcia pred augustovým Hlinka Gretzky Cupom. Nejakí chalani tu síce nie sú, no šancu dostali aj iní chalani a je len na nich, ako sa svojej šance chopia. Vieme, že dokážeme odohrať výborné zápasy, čo sme v tejto sezóne už viackrát predviedli. My, tréneri, sa budeme chalanom snažiť čo najviac pomôcť k tomu, aby odohrali parádny turnaj.

Ján LipianskyJán Lipiansky, hlavný tréner reprezentácie do 17 rokov

V kádri máte piatich hráčov, ktorí v tejto sezóne ešte neboli na medzištátnom turnaji. Čo si sľubujete od týchto hráčov?
Dostanú šancu. Sme radi, že sa nám podarí v tomto zložení absolvovať medzištátny turnaj. Som toho názoru, že v „sedemnástke“ by mal ešte dostať šancu širší káder, pretože v tomto veku sa hráči azda najviac menia – či už fyzicky, ale aj mentálne. Sľubujem si od týchto hráčov to, že sa svojej šance chopia a budú hrať najlepšie, ako to len dokážu. Keď sa niečo nepodarí, tak to vôbec neprekáža, hokej vie byť aj taký. Dôležité však pre mňa je to, aby som videl obrovskú snahu a vôľu zlepšovať sa každý zápas, každý tréning.

Formuje sa v tomto ročníku kostra tímu, ktorá by mohla byť nosnou v reprezentácii do osemnásť rokov, najmä smerom k Hlinka Gretzky Cupu v Kanade?
Kostra sa formuje neustále. Nič ale pevne dané nie je. Chalani, ktorí by mohli byť v budúcnosti nosnými piliermi ročníka, v reprezentácii sú a boli, no nikde nie je napísané, že by ďalší hráči nemohli v budúcnosti dostať ešte šancu. Všetko je teda stále otvorené. Hráčov je potrebné neustále sledovať, pozorovať, ako sa vyvíjajú, ako sa im darí v kluboch a určiť, kto je aký vhodný typ do nominácie a herného systému, ktorý tréner bude preferovať.

K dispozícii máte o niečo širší realizačný tím, keďže nominovaný bol aj kondičný tréner Matúš Dzian. Aké sú jeho úlohy a pocestuje s vami aj do Nemecka?
Matúš Dzian bude s nami dva dni v Bratislave. Je to z toho dôvodu, že asistent trénera Marcel Šimurda bol pred časom angažovaný do košického „áčka“ a dlho sme vôbec nevedeli, či bude môcť s nami absolvovať turnaj vo Füssene. V prípade, že by Marcel nemohol prísť, tak by Matúš Dzian s nami šiel ako člen výpravy aj do Nemecka. Keďže sa však situácia vyvinula tak, že Marcela klub uvoľnil, tak Matúš Dzian s nami strávi „len“ tieto dva dni výcvikového tábora v Bratislave. Na starosti má dôkladné rozcvičenie hráčov pred tréningom, strečing po tréningu, a ak to bude možné, tak plánujeme, že bude mať na starosti aj výživu hráčov.

Museli ste spraviť oproti riadnej nominácii nejaké vynútené zmeny?
Našťastie, nikto zatiaľ nehlásil, že by bol zranený, alebo chorý. Sme teda v takom zložení, v akom sme vydali nomináciu.

Zloženie formácii SR „17“ na tréningu na VT v Bratislave (12. 02. 2018):

Modrí: Golian, Mudrák – Lobodowski, Jellúš, Ďuriš
Bieli: Hlaváč, Droppa – Škultéty, Turanský, Drábek
Modrí: Gajdoš, Beňo – Nagy, Eliaš, Melcher
Bieli: Ganz, Lavička – Korbel, Jevoš, Valigura

Nominácia SR 17 na výcvikový tábor v Bratislave a Turnaj štyroch krajín vo Füssene (12. – 18. 02. 2018)

Meno Ľ/P Dátum nar. Klub
BRANKÁRI
Filip Belányi Ľ 09. 02. 2001 HC '05 Banská Bystrica
Patrik Kozel Ľ 20. 03. 2001 MHk 32 Liptovský Mikuláš
OBRANCOVIA
Michal Beňo Ľ 15. 11. 2001 HC SLOVAN Bratislava
Sebastián Droppa Ľ 01. 06. 2001 MHk 32 Liptovský Mikuláš
František Gajdoš Ľ 07. 06. 2001 HC Sparta Praha (ČR)
Michal Ganz Ľ 27. 03. 2001 HC '05 Banská Bystrica
Andrej Golian Ľ 07. 03. 2001 HKM Zvolen
Matúš Hlaváč Ľ 11. 07. 2001 HC Olomouc (ČR)
Matúš Lukáš Lavička Ľ 12. 04. 2001 MHA Martin
Dávid Mudrák P 13. 02. 2001 HKM Zvolen
ÚTOČNÍCI
Michael Drábek Ľ 02. 08. 2001 HC Bíli Tygři Liberec (ČR)
Dalibor Ďuriš P 01. 02. 2001 HKM Zvolen
Juraj Eliaš Ľ 28. 09. 2001 HC Košice
Simon Jellúš Ľ 18. 01. 2001 Lulea Hockey (Švéd.)
Adam Jevoš Ľ 31. 01. 2001 HK ŠKP Poprad
Nicolas Kobrel Ľ 19. 09. 2001 HK DUKLA Trenčín
Peter Lobodowski Ľ 17. 05. 2001 Piráti Chomutov (ČR)
Peter Melcher Ľ 21. 06. 2001 MHA Martin
Samuel Nagy P 24. 08. 2001 HC Košice
Andrej Škultéty Ľ 26. 01. 2001 HC SLOVAN Bratislava
Artur Turanský Ľ 07. 12. 2001 Selects Hockey Academy (USA)
Adrián Valigura Ľ 02. 03. 2001 HK ŠKP Poprad
NÁHRADNÍCI (na telefonické zavolanie)
Meno Post Ľ/P Dátum nar. Klub
Dávid Borák B Ľ 24. 04. 2001 MHKM Skalica
Štefan Valluš B Ľ 28. 12. 2001 HK ŠKP Poprad
Erik Haško O P 09. 01. 2001 MHA Martin
Richard Hodorovič O P 15. 05. 2001 HK ŠKP Poprad
Kristián Meszároš O Ľ 19. 05. 2001 HK DUKLA Trenčín
Martin Bača Ú Ľ 16. 03. 2001 HK Spišská Nová Ves
Matej Farkaš Ú Ľ 02. 04. 2001 HK Mládež Michalovce
Martin Gergel Ú Ľ 15. 08. 2001 MMHK Nitra
Dominik Jendek Ú Ľ 25. 04. 2001 HC SLOVAN Bratislava
Alex František Kupka Ú P 13. 12. 2001 HC SLOVAN Bratislava
Tobiáš Marguš Ú P 27. 03. 2001 SKLH Žďár nad Sázavou (ČR)
Matej Pisarovič Ú Ľ 10. 01. 2001 HC '05 Banská Bystrica
Ondrej Rybnikár Ú P 18. 06. 2001 HC Oceláři Třinec (ČR)
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Martin Groma
Hlavný tréner Ján Lipiansky
Asistent trénera Roman Sýkora
Asistent trénera Marcel Šimurda
Tréner brankárov Jozef Urdák
Kondičný tréner Matúš Dzian
Lekár Matúš Lukáč
Masér Patrik Molota
Masér Michal Hrtús

Rozpis zápasov SR 17 na Turnaji štyroch krajín vo Füssene

15. 02. 2018 Bundesleistungzentrum Füssen 16.00 hod. Slovensko Dánsko
16. 02. 2018 Bundesleistungzentrum Füssen 18.30 hod. Nemecko Slovensko
17. 02. 2018 Bundesleistungzentrum Füssen 12.00 hod. Švajčiarsko Slovensko