Sedemnástka atakovala desiatku. Autor hetriku Maruna vyzdvihol tímový výkon

Zatiaľ čo v úvodnom súboji vyšli proti Švajčiarom strelecky naprázdno, proti Nemcom si užili gólovej radosti do sýtosti a veľa nechýbalo, aby splnili aj volanie divákov po desiatke.

„Bol to úplne iný zápas ako proti Švajčiarom. Výsledok je odrazom skvelej tímovej roboty. Výborné boli presilové i oslabové hry, darilo sa nám vo všetkých herných činnostiach. Musím teda pochváliť celé mužstvo,“ skonštatoval spokojným hlasom po víťazstve 9:0 útočník reprezentačného výberu do 17 rokov Ondrej Maruna, ktorý dopomohol k hladkému triumfu hetrikom a asistenciou. „Dnes mi to padlo aj z toho, z čoho nemuselo. Som samozrejme rád, pretože hetrik vždy poteší. Obzvlášť v reprezentačnom zápase. Podstatné však je, že som pomohol k víťazstvu.“

Výkon šestnásťročného útočníka Dukly Trenčín dokonale ladil s výkonom celého tímu. Zverenci trénera Rastislava Paľova boli úspešní vo všetkých herných činnostiach. Brankár Richard Rafaj udržal čisté konto, Slováci ubránili sedem presilových hier a sami využili tri zo šiestich početných výhod. Maruna dokonca skóroval aj oslabení troch proti piatim a v samotnom závere sa dostal v rovnakej situácii do ďalšieho brejku.

Veru, mohol to byť aj štvrtý gól. Počas nájazdu som rozmýšľal o tom, čo vyskúšam a napokon to bolo nesprávne rozhodnutie. Nevadí, v tom čase už bolo dávno rozhodnuté. Divákov sme však mohli potešiť desiatkou,“ pousmial sa Maruna, ktorého okrem gólov potešili aj nula spoluhráča z bránky a stopercentne ubránené oslabenia. „To je veľmi cenné. Ubránili sme dvakrát troch proti piatim, k tomu musím pripočítať aj jedno päťminútové oslabenie. V tretej tretine sme to už hrali na nulu a aj pokynom trénera bolo nepokaziť shutout Rišovi. Zvládli sme to perfektne a verím, že si to prenesieme aj do posledného zápasu proti Francúzom.“

V záverečnom súboji proti výberu Francúzska do 18 rokov už zabojujú Slováci len o konečné druhé miesto. Zápasový cieľ však bude jasne daný. „My sa musíme sústrediť hlavne na to, aby sme vyhrali. Francúzi tu majú osemnástku a čakáme teda dobrý zápas. Bude to ťažké a potrebujeme teda rýchlo zregenerovať a pripraviť sa na nich,“ vyslovil sa trenčiansky útočník, ktorý sa cíti počas popradského turnaja ako doma. Počas aktuálnej sezóny je totiž súčasťou projektu SR 18 a ten má svoj domovský stánok práve pod Tatrami. Aj keď v inej hale. „Veru, pre nás hráčov z prvoligovej osemnástky je to celkom komfortné. Teraz sme tu v podstate doma.“

Výber do 18 rokov pôsobí v juniorskej súťaži i seniorskej SHL. V nej sa mu sprvoti veľmi nedarilo, no postupom času prišli aj prvé body.

„Zo začiatku sme sa hľadali a nedarilo sa nám. Postupom času sme sa však zohrali, prispôsobili sme sa mužskému hokeju a prvé body zlepšili náladu v šatni. Teraz už vieme, čo môžeme od zápasov čakať a zároveň lepšie plníme pokyny trénera. Už sú to teda oveľa vyrovnanejšie partie,“ pochvaľuje si Ondrej, ktorý má po ôsmich prvoligových zápasoch bilanciu 3 góly a 1 asistencia.

Z pohľadu aktuálnej sezóny sa sústredí v prvom rade na reprezentáciu, ktorá by mu mohla pomôcť otvoriť aj dvere do veľkého hokejového sveta.

„Uvidíme, či príde šanca z Trenčína, alebo sa naskytne niečo iné. Teraz sa sústredím na túto sezónu a výkony v osemnástke. To je priorita. Z pohľadu budúcnosti nemám nejaké vysnívané priority. Podstatné je, aby sa mi darilo tam, kde budem. Či už to bude doma, alebo v zahraničí,“ uzavrel Ondrej Maruna.