„Sedemnástka“ Američanom nedala ani gól, v Piešťanoch skončila štvrtá

PIEŠŤANY (SZĽH) – Reprezentácia do sedemnásť rokov sa s domácim turnajom v Piešťanoch nerozlúčila úspešne. Zverenci Jána Lipianskeho vo svojom poslednom vystúpení držali s favorizovanými Američanmi krok iba úvodnú tretinu. Vo zvyšku zápasu päťkrát inkasovali, sami nedali ani gól, a tak po prehre 0:5 uzavreli Turnaj piatich krajín s celkovou bilanciou troch bodov na konečnom štvrtom mieste.

Úvodná tretina patrila slovenským hokejistom, ktorí v úvodných minútach prežili vlastné oslabenie a v 7. minúte mohli aj sami udrieť, keď po Rehákovej strele dorážal Nemec, no v dobrej šanci neuspel. V 14. minúte mal ďalšiu dobrú šancu pri presilovke Hajas, pred americkým brankárom však puk ani z azda troch dorážok nepretlačil do bránky.

Na výkon z úvodnej dvadsaťminútovky v druhej tretine Slováci nenadviazali. Hneď v úvode šli do štvorice a pri oslabení im po strele Jimeneza zachránila žŕdka. Ten istý hráč mal krátko nato ďalšiu dobrú šancu, no proti jeho strele sa dokázal Latkóczy včas presunúť. Slovenský gólman si dobre postavil žrde, pretože tá mu pomohla aj v 23. minúte po strele Williamsa. Zaslúženého vedenia sa Američania napokon ujali v 29. minúte. Hanasa v úniku nedovolene zastavil Haborák a z následného trestného strieľania sám faulovaný efektnou jednoručnou kľučkou prekonal Latkóczyho – 0:1. 

V týchto chvíľach mali Američania veľkú hernú prevahu. Tú sa Slovákom nepodarilo zastaviť ani oddychovým časom. V 32. minúte, hoci hrali presilovku, po druhý raz inkasovali, keď sa pred Latkóczyho natlačil Williams a kľučkou do forhendu zvýšil. Tým sa gólostroj Američanov nezastavil. O ďalšie štyri minúty neskôr Estapa presnou strelou z uhlu po tretí raz prekonal Latkóczyho. Slováci síce mohli do prestávky ešte znížiť, keď Krajč nastrelil žŕdku a krátko nato pri presilovke Tvrdoň z dobrej pozície mieril nad, ale mohli aj štvrtýkrát inkasovať, keď sa do nájazdu dostal Dickinson.

Obraz hry sa v tretej tretine oproti druhej dvadsaťminútovke nezmenil. Američania naďalej kontrolovali hru, Slováci nárok na zvrat v zápase nemali. Výpovedná je aj štatistika striel na bránu, keď v tretej tretine nemierila na Purcella v americkej bránke ani jedina strela. Naopak Američania svoje vedenie ešte zveľadili. V 46. minúte ešte pri Hanasovej strele pomohla Latkóczymu žŕdka, no o minútu neskôr už proti strele Williamsa na bližšiu žrď nestačil. Definitívnu pečať výsledku napokon dal dve minúty pred koncom Biondi, keď sa sťahovačkou zbavil obrancu a presnou prudkou strelou zvýšil na 5:0 z pohľadu Američanov.

Hlas po zápase

Ján Lipiansky (hlavný tréner SR „17“): „Dnes sme odohrali asi najhorší zápas na turnaji. Premenené trestné strieľanie spustilo celú lavínu. Hra sa nám po prvom góle úplne zosypala. Vzali sme si síce oddychový čas, aby sme tlak Ameriky utlmili, kým je ešte čas, ale vôbec to nepomohlo. Výsledok je taký, aký je, je zaslúžený a turnaj sme zakončili prehrou.“

Slovensko „17“ – Spojené štáty „17“ 0:5 (0:0, 0:3, 0:2)
Góly: 29. Hanas z tr. strieľania, 32. Williams (Jimenez), 36. Estapa (Williams), 47. Williams (Ma), 58. Biondi (Crospo)
Vylúčenia na 2 min.: 5:8, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1. Strely na bránu: 7:30 (6:4, 1:14, 0:12). Najlepší hráči zápasu: Šimon Latkóczy – Colin Purcell. Rozhodovali: Stano, Novák – Výleta, J. Tvrdoň. 298 divákov. 

Záznam zápasu

Slovensko: Latkóczy – Stacha, Putala, Hajas, Ketner, Fatul, Bakala, Haborák, ĽEjem – Kašlík, R. Nemec, Kolenič – Lukošik, S. Rehák, Maxim Mastič – S. Krajč, Jamrich, M. Tvrdoň – J. Šimko, J. Ragan, Litavec.
Spojené štáty: Fitzpatrick – Ma, Crospo, Kaiser, Ratzlaff, Jimenez, Schweitzer – Hanas, Schoen, Biondi – Estapa, Montgomery, Williams – Dzhaniyev, Dickinson, Samoskevich – Meiers.


Tabuľka

2018 U17 5 Nations Tournament Z B
1 Czech Republic U17 Czech Republic U17 4 10
2 Germany U17 Germany U17 4 8
3 United States America U17 United States America U17 4 7
4 Slovakia U17 Slovakia U17 4 3
5 Switzerland U17 Switzerland U17 4 2