Šatana potešila efektivita aj debut brankárov: "Odchytali výborné zápasy"

BRATISLAVA - Druhý turnaj v sezóne sa slovenským hokejistom výsledkovo aj herne vydaril. V Bratislave mali reprezentačnú premiéru obaja brankári Samuel Hlavaj a Stanislav Škorvánek, podľa generálneho manažéra Miroslava Šatana obaja odchytali výborné zápasy aj keď v určitých pasážach nemali toľko práce.

Michalovský Škorvánek a aj Hlavaj zo Slovana inkasovali dokopy len jeden gól a stačilo len 25 sekúnd a obaja by zažili debut s čistým kontom. "Rozmýšľal som pred turnajom, či to nie je riziko zobrať ich, keď ani jeden ešte neodchytal reprezentačný zápas. Povedali sme si však, že im veríme, hlavne Ján Lašák, a bolo to správne rozhodnutie. Obaja mali kľúčové zákroky a podržali mužstvo. Škoda tých pár sekúnd a obaja mohli odchytať duel bez inkasovaného gólu. To by sa už asi nezopakovalo, že dvaja noví brankári zažijú hneď takúto premiéru. S brankármi je z našej strany veľká spokojnosť," uviedol Šatan.

Slováci boli na domácom turnaji omnoho efektívnejší ako na Nemeckom pohári, kde v troch dueloch strelili len päť gólov. Na Vianočnom Kaufland Cupe sa presadili v dvoch zápasoch dvanásťkrát. "Myslím si, že výsledky prekvapia každého a potešia slovenských fanúšikov. Vyzerá to trocha tenisovo a teším sa z tohto triumfu pred domácim publikom. Na predchádzajúcej akcii sme mali veľa streľby a neboli sme efektívni, našťastie sa to teraz vrátilo, i keď sme mali skúsenejšie mužstvo. Som rád a dúfam, že si to podržíme aj do ďalšej sezóny," dodal Šatan.

Popri reprezentantoch, ktorí majú v drese Slovenska odohratých viac stretnutí, dostali priestor opäť aj mladí hráči aj zo slovenskej extraligy. Útočníci Viliam Čacho, Maroš Jedlička, Daniil Fominych alebo Alex Tamáši. "Veľa z nich predviedlo veľmi dobré výkony. Marko Daňo hral dobre, Jedlička, Tamáši boli aktívni a bolo mnoho iných, ktorí predčili očakávania. Tešíme sa z toho a všetci vidia, že sa snažíme vytiahnuť aj nových hokejistov a niekto z nich môže byť ďalším Pavlom Regendom. Sme spokojní, že sa snažia a podávajú takéto výkony," skonštatoval Šatan, ktorý zhodnotil aj výkon kapitána Petra Cehlárika: "Zhostil sa toho veľmi dobre. Myslím si, že veľmi dobre prevzal úlohu skúseného hráča a rozprávali sme sa s ním o tom už aj v minulosti, aby išiel do tejto pozície a zobral na seba viac zodpovednosti. Marek Hrivík nemohol, preto prirodzene prišla šanca pre neho a zvládol ju bravúrne aj s hetrikom."

Celkový dojem z druhého vystúpenia v sezóne pôsobil výrazne lepšie. "Štýl hry, ktorý sme zmenili, je divácky atraktívny. Vrátim sa však k minulej akcii, pretože keď nevieme byť efektívni, je to frustrujúce. Vždy je dobré, keď si hráči dokážu svojou aktívnou hrou vytvoriť šance a aj ich premeniť. V týchto dvoch zápasoch sme boli efektívni, preto je spokojnosť s celým mužstvom aj výsledkami," zhrnul Šatan a vyjadril sa k počtu divákov na tribúnach v Bratislave: "Vo štvrtok sme očakávali viacej fanúšikov. Proti Lotyšsku bola aj ceremónia s Andrej Sekerom a väčšina, ktorá chcela ísť na jeden zápas, si vybrala tento duel a návšteva bola slušná." Slovenskí reprezentanti odohrajú ďalšie dva zápasy vo februári, keď privítajú Nemecko.