Šatan sa symbolicky rozlúči s kariérou na exhibícii plnej hviezd a vstúpi do Siene slávy SZĽH

BRATISLAVA 20. novembra (SITA) - Niekdajší dlhoročný kapitán hokejistov SR Miroslav Šatan sa oficiálne rozlúči s hráčskou kariérou 18. decembra 2018 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Na exhibičnom podujatí s názvom #18 Šarky ďakuje(me) by sa mala zísť čo najväčšia skupina zo slovenskej "zlatej generácie", ktorá vybojovala kompletnú medailovú zbierku z majstrovstiev sveta.

Tretiny sa budú hrať symbolicky po 18 minút. Šatana pri tejto príležitosti zároveň uvedú do Siene slávy Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). "Nelúčim sa s hokejom, chcem svoje skúsenosti odovzdávať ďalej. Preto si nemyslím, že je vhodný názov rozlúčka. Bude to skôr stretávka chalanov, ktorí hrali dlhé roky v reprezentácii a dosiahli i nejaké úspechy. Mojim želaním je vidieť čo najviac chlapcov z tejto generácie na jednom mieste. Myslím si, že to by potešilo nielen mňa, ale aj veľa z tých chlapcov i fanúšikov," uviedol 44-ročný Šatan na utorňajšej tlačovej konferencii.

Rodák z Topoľčian priznal, že exhibičné podujatie chcel zorganizovať už pre niekoľkými rokmi či počas ostatného leta, ale vždy niečo stálo v ceste. "Táto myšlienka vznikla dva či tri roky späť. Tento rok sme sa o tom bavili na jar, ale v lete sme to nemohli zorganizovať pre rekonštrukciu zimného štadióna. Preto sme sa rozhodli pre predvianočný termín," povedal Šatan.

Účasť prisľúbili viaceré hviezdy

Účasť vopred prisľúbili viaceré hviezdy slovenského hokeja, viacerí ponuku stále zvažujú. Diváci sa môžu tešiť na Ľubomíra Višňovského, Petra Bondru, Richarda Lintnera, Michala Handzuša či Jozefa Stümpela. "Trénerom jedného tímu bude Ján Filc. Čakám aj na vyjadrenie Mariána Hossu. Neviem, či bude môcť hrať, ale keď nie, počítame s ním aspoň na pozíciu trénera ďalšieho družstva," prezradil víťaz Stanleyho pohára za rok 2009.

Šatan chce postaviť exhibíciu najmä na slovenských hokejistoch, ale v hre je aj príchod legendárneho českého brankára Dominika Haška. "Volal som mu a potrebuje čas na rozmyslenie. Dlhší čas nebol na ľade, ale zvažuje svoju účasť, hoci tiež možno nie hrať. Uvidíme, ešte sa o tom určite budeme rozprávať. Chcem, aby sa zúčastnili najmä hráči zo Slovenska a každý legionár by zobral miesto jednému Slovákovi. Chcem tam mať chalanov, s ktorými sme hrali za náš národný tím," uviedol aktuálny generálny manažér reprezentácie SR.

Napriek hviezdnemu obsadeniu ráta niekdajší útočník Edmontonu, Buffala, New Yorku Islanders či Bostonu s viacerými absenciami, hoci ho každá jedna veľmi mrzí. "Chýbať mi budú všetci hráči, ktorí tam nebudú môcť byť. Niektorí sú ešte aktívni, iní sú zasa so Slovanom v KHL - Vlado Országh, Robo Petrovický a Paľo Rybár. Rád by som ich tam videl, ale zrejme budú mať program so Slovanom a teda nebudú môcť prísť. Uvidíme, kto napokon príde a kto nie. Všetci, s ktorými som hral a nebudú tam, mi budú chýbať," vyhlásil Šatan.

Jedna z najjagavejších hviezd exhibičnej akcie bude jeden z najlepších slovenských obrancov v histórii Ľubomír Višňovský. "Som rád, že som bol nominovaný, dúfam, že si to Miro nerozmyslí. Teraz je generálny manažér a má s tým skúsenosti, takže azda nevypadnem zo zostavy. Takýto zápas si zaslúži Miro asi najviac zo všetkých. Veľmi sa na to teším, ja som podobný absolvoval pred dvoma rokmi. Keby sa to dalo robiť každý rok, tak by som si to rád stále zopakoval. Emócie s fanúšikmi sú krásne. Dúfam, že si to Miro užije, znova bude 'zabijak' na ľade a dá zopár pekných gólov," povedal ďalší rodák z Topoľčian.

V bránke bude stáť Ján Lašák

Do bránky sa po dlhšej odmlke postaví držiteľ kompletnej medailovej zbierky z majstrovstiev sveta Ján Lašák. "Je to parádna vec, krásne spestrenie. Bude nádherné sa znovu stretnúť so všetkými tými ľuďmi. V prvom rade to bude zábava, bude to uvoľnené. Myslím si, že to bude pekná párty. Pred, počas i po. Pre nás aj pre verejnosť. Verím, že to bude osobné, spojíme sa s fanúšikmi a prežijeme to spolu. Nebude to ako zápas, keď som mal klapky na očiach a nevnímal som absolútne nič, iba dianie na ľade a nedokázal som si užiť tú atmosféru, lebo ja som bol vždy prepnutý. Snáď si to teraz užijem, aj keď, poznám sa. Keď vstúpim na klzisko, zase ma prepne a keď dostanem gól, budem nahnevaný, nervózny a budem si nadávať. Napriek tomu verím, že si to užijem," prezradil aktuálny tréner brankárov národného tímu SR.

Viacero gólmanov sa na exhibíciách nerado vracia do bránky, Lašák však nebude prosiť Šatana, aby mohol nastúpiť do poľa. "Nevyhľadávam tréning či podobné situácie, keď mám byť v bránke. Išiel by som si zahrať radšej ako hráč, ale toto je niečo výnimočné. Ani ma nenapadlo, že by som Mira presviedčal, aby som nemusel ísť do bránky," dodal 39-ročný Lašák.

Uvedenie do Siene slávy

Podujatie podporuje aj prezident SZĽH Martin Kohút. "Posledné uvádzanie do Siene slávy slovenského hokeja sme tu mali v roku 2014, keď do nej vstúpil Zdeno Cíger. Myslím si, že po tých rokoch si to zaslúži aj Miro Šatan, ktorý je nezabudnuteľnou persónou slovenského hokeja. Výkonný výbor SZĽH už schválil jeho uvedenie do siene slávy. Túto príležitosť by sme chceli využiť na uskutočnenie inaugurácie pred verejnosťou. Verím, že to bude nezabudnuteľné stretnutie celej 'zlatej generácie' a bude to príjemné pre všetkých fanúšikov," povedal prvý muž slovenského hokeja.