Šatan má po Hamare 80-percentnú predstavu o zostave na ZOH, k Draveckému sa už neche vracať

BRATISLAVA 18. decembra (SITA) - Slovenskí hokejisti absolvovali v nórskom Hamare svoj záverečný turnaj pred budúcoročnými zimnými olympijskými hrami v Pjongčangu. Zverenci trénera Craiga Ramseyho obsadili druhé miesto, no realizačný tím viac potešili výkony hráčov ako konečné umiestnenie.

"Boli sme veľmi spokojní s výkonmi vo všetkých troch zápasoch. Najmä tie náročné, proti Rusku a tretí proti Nórsku, si vyžadovali veľké úsilie, ale chlapci to zvládli," povedal na pondelkovom brífingu generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan a dodal: "Hráči dodržiavali herný systém, ktorý sme chceli zaviesť, takže v tomto smere u nás vládne spokojnosť."

Olympijské družstvo na osemdesiat percent hotové

Spomenutý turnaj v rámci Euro Hockey Tour spoločne s novembrovým Nemeckým pohárom boli pre Šatana smerodajné z hľadiska budovania mužstva na ZOH. "Tieto podujatia nám poskytli základné údaje pri tvorbe olympijského tímu. Z týchto šiestich zápasov (tri v Hamare + tri na Nemeckom pohári pozn.) sme videli všetkých hráčov, ktorých sme chceli a z nich utvoríme záverečnú nomináciu," pokračoval Šatan. Niekdajší skvelý útočník uviedol, že doterajšia príprava splnila účel a záverečná nominácia na ZOH nabrala reálne kontúry: "Olympijské mužstvo máme po týchto turnajoch na osemdesiat percent hotové, ale necháme si priestor aj pre januárové výkony."

Napriek tomu však Šatan priznal aj komplikácie, ktoré spôsobili dobré individuálne výkony hráčov."Pozitívne sa ukázali obrancovia. Napríklad Dominik Graňák, Ivan Baranka či Tomáš Starosta, ktorí podali na tomto turnaji dobré výkony a myslím si, že sa o nich bude uvažovať do konečného výberu." Najväčšia konkurencia je pravdepodobne na poste brankára: "Niektoré veci sa nám vyjasnili, iné zamotali, tam ešte nie je situácia jasná," dodal Šatan.

Dravecký na ZOH nepôjde

Ostatný turnaj však priniesol aj negatívum v podobe vylúčenia Vladimíra Draveckého z kádra. Skúsený útočník musel opustiť výpravu po porušení disciplíny. "Nechcem veľmi rozoberať zlyhanie jednotlivca a zatieniť tým výkony celého tímu. Poviem iba toľko, že domov nešiel preto, že bol na večeri a prišiel neskoro. Problémom bolo, že hráč nebol ráno na tréningu v potrebnom fyzickom a psychickom stave, aby ho absolvoval a mohol odohrať tri náročné zápasy," vyhlásil Šatan a naznačil, že Dravecký sa v Kórejskej republike pravdepodobne nepredstaví.