Saros, Dunn a Colton medzi hráčmi prihlásenými na arbitráž

NEW YORK - Brankár Nashvillu Juuse Saros, obranca Seattlu Vince Dunn či útočník majstrovskej Tampy Bay Ross Colton figurujú medzi 17 obmedzenými voľnými hráčmi NHL, ktorí sa prihlásili na arbitráž. Nezávislý súd by mal rozhodnúť o výške ich platu, hokejisti sa však môžu so svojimi klubmi dohodnúť na novej zmluve ešte pred arbitrážnym konaním, vo väčšine prípadov sa tak aj stáva.

Do 26. júla museli potenciálne obmedzení voľní hráči dostať od klubu, ktorý na nich drží práva, tzv. kvalifikovanú ponuku na nový kontrakt. Pokiaľ sa tak nestalo, stali sa neobmedzenými voľnými hráčmi. Kvalifikovaná ponuka zahŕňa iba päť- až desaťpercentné navýšenie platu, s čím mnohí hokejisti, ktorí sa už medzičasom etablovali v lige a viacerí sú ťahúňmi svojich tímov, nesúhlasia a snažia si vyrokovať lepšie podmienky. Niektorí z nich - na základe veku a počtu odohraných zápasov - majú právo podať svoj prípad na arbitráž.

Tento rok tak učinil aj Fín Saros, ktorý je brankárskou jednotkou Nashvillu, v uplynulom období vytlačil z postu krajana Pekku Rinneho. Dvadsaťšesťročný brankár vychytal v minulej sezóne v 36 stretnutiach základnej časti tri čisté kontá, dosiahol úspešnosť zásahov 92,7 percenta a priemer 2,28 inkasovaného gólu na zápas. Do arbitráže sa prihlásil aj obranca Dunn, ktorého si v nedávnom expanznom drafte vybral spomedzi nechránených hráčov St. Louis nový profiligový klub Seattle Kraken. Ross Colton bol autorom záverečného gólu sezóny 2020/2021, spečatil ním triumf Tampy v piatom finálovom dueli s Montrealom (1:0) a zisk Stanleyho pohára. Na zozname hráčov prihlásených na arbitráž sú aj ďalšie zaujímavé mená - obranca Nikita Zadorov (Calgary), ofenzívne duo z Detroitu Jakub Vrána a Adam Erne, obranca Adam Pelech (New York Islanders), nová posila v bránkovisku San Jose Adin Hill či dvojica z Vancouveru Neal Pionk a Andrew Copp.

Verdikt nezávislého sudcu je nemenný. Arbitrážni sudcovia môžu udeliť iba jeden- a dvojročné kontrakty. Svojich hráčov môžu prihlásiť na arbitráž aj samotné kluby, toto právo mali do pondelka 2. augusta do 23.00 SELČ. Arbitrážne konania sa uskutočnia od 11. do 26. augusta. Vlani sa prihlásilo na arbitráž 26 hráčov, napokon však sudca rozhodoval iba o jednom kontrakte - pre Tylera Bertuzziho z Detroitu.

 

Zoznam hráčov prihlásených na arbitráž:

Calgary Flames - Nikita Zadorov (o)

Colorado Avalanche - Dennis Gilbert (o)

Detroit Red Wings - Jakub Vrána (ú), Adam Erne (ú)

Montreal Canadiens - Michael McNiven (b)

Nashville Predators - Juuse Saros (b), Dante Fabbro (o)

New York Islanders - Adam Pelech (o)

Ottawa Senators - Victor Mete (o)

Pittsburgh Penguins - Zach Aston-Reese (ú)

San Jose Sharks - Adin Hill (b)

Seattle Kraken - Vince Dunn (o)

St. Louis Blues - Zach Sanford (ú)

Tampa Bay Lightning - Ross Colton (ú)

Vancouver Canucks - Jason Dickinson (ú)

Winnipeg Jets - Neal Pionk (o), Andrew Copp (ú)