Samuel Hlavaj sa popasoval s náročnou situáciou, teraz bude platiť

Nevýrazné výkony v prvej polovici mesiaca hodil brankár Slovana Bratislava Samuel Hlavaj za hlavu a s čistou mysľou nastúpil na zápas proti Novým Zámkom, v ktorom sa tešil napokon zo svojej prvej extraligovej nuly. Spoluhráči mu to po výhre 3:0 hneď aj spočítali a už po zápase na tabuli v kabíne svietilo, čo ho čisté konto bude stáť.

Dvadsaťročnému rodákovi z Martina v prvej polovici októbra nevyšli zápasy v extralige v Nitre a ani v Lige majstrov s Třincom. V oboch išiel predčasne na striedačku. Aj pri pôsobení v rezervnom tíme Slovana často inkasoval, čo sa na psychike mladého brankára nepridáva. V extralige nechytal od 1. októbra, v zápasovom rytme nebol od 13. októbra.

So situáciou sa vyrovnal. Keď mu tréneri dali opäť šancu v zápase s Novými Zámkami, popasoval sa s ňou bravúrne a predviedol aj niekoľko výborných zákrokov, ktoré zdvihli fanúšikov zo sedačiek.

„Bol to pre mňa ťažký zápas. Nechytal som dlhšiu dobu, Zámky v úvode nemali veľa striel, musel som sa sústrediť na každý jeden puk. Pomaly som sa dostával do rytmu. Duel napokon môžem hodnotiť ako úspešný pre mňa i pre celý tím,“ usmieval sa po stretnutí.

Podľa asistenta trénera Jána Lipianskeho musí Hlavaj ako mladý brankár na sebe ešte pracovať. Kouč však je rád, že sa vyrovnal so situáciou, využil šancu, ktorú dostal, a ukázal, že sa naňho dá spoľahnúť.

Bývalého reprezentanta do 20 rokov však v nasledujúcich týždňoch čaká tvrdý boj o miesto v kádri. Bratislavčania k nemu a Kristersovi Gudlevskisovi angažovali aj zámorského brankára Clinta Windsora. Zápasy ako s Novými Zámkami by mohli Hlavajovi pomôcť zotrvať v mužstve. Miesto mu zaručia iba konštantné výkony.

„Nikto nevie dopredu nič predpovedať. Ja sa neustále snažím pracovať na 100 percent, v zápase i na tréningoch. Chcem zostať v mužstve a presvedčiť o tom aj trénerov. A či mi dnešok pomohol? Ťažko odpovedať, ale verím, že som ukázal, že chcem ostať,“ hovoril dvadsaťročný brankár.

V zápase mal 20 úspešných zákrokov, najnáročnejšie v druhej tretine, keď Nové Zámky chceli so súbojom ešte niečo urobiť. V prvej tretine sa dostal do tempa až v jej závere, v prvých pätnástich minútach naňho neletela žiadna poriadna strela, korčuľoval iba po vyhodené puky.

„Pre každého brankára je ťažké, ak má prvý poriadny zákrok až tak neskoro. Musí byť hlavou v zápase a je to vždy ľahšie, ak naňho letí strela oveľa skôr. Našťastie som sa dostal do stretnutia. V druhej dvadsaťminútovke už tých striel bolo podstatne viac, Zámky mali šance,“ hovoril brankár, ktorý ukázal pri dobrých príležitostiach aj svoju mrštnosť. Puk zo trikrát smeroval do voľnej časti bránky, keď sa rýchlo presunul a zachytil ho. „Snažil som sa tam vždy dostať nejakú časť tela. Len som sa presúval, roztiahol sa. Vyšlo to.“

Pre Hlavaja to je síce prvá extraligová nula, nie však premiérová v mužskom hokeji. Proti seniorským mužstvám mal ešte ako junior aj čisté konto v zápase reprezentačnej dvadsiatky v I. lige. Shutout niečo stojí každého brankára. „Nie som výnimka. Už mi to chlapci aj spočítali. Je to napísané na tabuli v kabíne. Ale koľko to je, či čo to je, neprezradím,“ povedal Hlavaj tajomne.

V závere sa mohol zapísať do štatistík zápasu aj inak ako iba zákrokmi. Pri power-play Nových Zámkov mal brankár Slovana puk na hokejke a mohol sa pokúsiť o strelenie gólu. Napokon však zvolil iný variant. „Aj som rozmýšľal, či nevystrelím. Napokon som sa rozhodol neriskovať. Videl som, že Mišo Sersen je voľný a radšej som mu to prihral,“ priznal.

V priebežnej ligovej tabuľke, do ktorej sa nepočítajú ešte koncosezónne bodové odpočty, sa vďaka trom bodom Bratislavčania posunuli na pozíciu lídra. V kabíne vládne pohoda a spokojnosť. „Stále je ešte len začiatok súťaže. Na druhej strane je lepšie byť v popredí už teraz, mať dostatok bodov ako ich naháňať na konci základnej časti,“ priznal Samuel Hlavaj.


Prehľad zápasu

3
Góly Góly
0
34 (8,82 %)
Strely na bránu Strely na bránu
20 (0,00 %)
20 (100,00 %)
Zákroky Zákroky
31 (93,94 %)
1/5 (20,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/5 (0,00 %)
5/5 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
4/5 (80,00 %)
39/58 (67,24 %)
Vhadzovania Vhadzovania
19/58 (32,76 %)
Kompletný prehľad zápasu