S rovnakou vášňou pracuje s hviezdami i deťmi. Faith načerpal inšpiráciu vo Fínsku

Počas sezóny pracuje v pozícii pravej ruky Fína Tomeka Valtonena so zvučnými menami v Michalovciach, v lete pomáha cibriť talenty mladých hokejistov. V rodných Košiciach prevádzkuje Juraj Faith spoločne s Richardom Šechným už deväť rokov vlastnú Akadémiu a počas tohto obdobia už prešlo rukami legiend slovenského hokeja niekoľko stoviek chlapcov i dievčat vo veku od piatich do štrnástich rokov.

„Veľmi nás teší, že sa to takto rozbehlo. Začínali sme s desiatimi deťmi a z toho boli dve naše. Teraz máme plné kempy a museli sme si stanoviť strop 35 korčuliarov a 4 brankárov,“ upozornil 45-ročný Faith. „Záujem by bol aj väčší, ale potrebujeme to regulovať v záujme kvality. Budúci rok by sme však radi otvorili kategóriu „teen“ pre hráčov od 13 rokov do 19 rokov.“

Práca s deťmi nie je taká populárna, ako pôsobenie na extraligovej úrovni, no podľa Faitha je nemenej dôležitá.

„Keby ma to nenapĺňalo, tak by sme teraz nemali za sebou už deviaty ročník. Deťom sa musíme venovať, pretože sú našou budúcnosťou,“ zdôraznil dvojnásobný majster Slovenska. „Netreba iba rozprávať, ale my bývalí hráči sa toho musíme chopiť a musíme pracovať. Chýbajú nám medailové úspechy a týka sa to celého nášho športu. Vidíme to aj na príklade blížiacej sa olympiády, kde budeme mať viac zástupcov RTVS ako športovcov. Chýbajú nám úspešní športovci a na tom musíme pracovať.“

V rámci práce s malými i veľkými hokejistami platí, že tréner potrebuje kráčať s dobou a do svojej práce implikovať osvedčené veci i nové trendy. Juraj Faith preto využil medzisezónne obdobie aj na dvojtýždňovú návštevu Fínska. Spoločnosť mu robil 15-ročný syn Tobias.

„Počas prvej časti sme tam preberali nejaké veci s kolegami a navštívili sme niekoľko klubov. Potom som bol v Raume a spojil som to aj so synom, ktorý tam dostal možnosť trénovať. Osobne som samozrejme sledoval celý klubový proces v kategóriách od U16 až po seniorov. Hoci je už hokej dávno vymyslený, bolo to veľmi inšpiratívne,“ poznamenal v súvislosti s návštevou krajiny tisícich jazier, po ktorej má plný diár poznatkov. „V prvom rade musím povedať, že u nich stále nezanevreli na starú ruskú školu. U nás sme odbehli od behov, ale tam sa behá neustále a to už od malička. Hráči tak naberajú fyzický fond. Musíme si uvedomiť, že aj niektoré staré veci majú niečo do seba. Je potrebné spájať to s novými trendami.“

V rámci svojich kempov sa snažia Faith so Šechným kombinovať viaceré športové aktivity s každodennými tréningovými jednotkami na ľade.

„Kombinovaná príprava je veľmi dôležitá a ak tu máme 12-mesačné ľady, tak to musíme využiť. Letná príprava je dôležitá, ale ak k tomu pridáme ľad, tak je to iba plus. V lete navyše pomáhame rodičom odbremeniť ich od detí a pripraviť im zmysluplný program,“ uviedol Juraj Faith, ktorý ostáva z pohľadu realizácie mládežníckych kempov verný rodným Košiciam. Z pohľadu seniorského hokeja však dochádza za prácou na Zemplín.

„Som tam, kde je o mňa záujem. Teší ma, že v Michalovciach ten záujem je. V súvislosti s Košicami ma mrzí skôr to, že v hale vidím niekoľko legiend, ale chýba tam meno môjho otca. Odohral pätnásť sezón za VSŽ a v tomto smere je pred ním iba Béďo Brunclík. Ako tréner má federálny i slovenský titul a v Pohári európskych majstrov bol dvakrát druhý za slávnym CSKA Moskva. Myslím si, že v kombinácii tréner – hráč, nie je v Košiciach väčšia osobnosť. Mrzí ma teda, že je v tomto klube trochu zabudnutý. Nechcem komentovať prácu HC Košice, ale v tomto by sme na najväčšie legendy zabúdať nemali,“ povzdychol si na záver Juraj Faith.

 


Fotogaléria