Aj v hokeji platí: „Keď neplánuješ, plánuješ zlyhanie“

Účastníci programu Yearly training play vo Vierumäki, foto iihf.comÚčastníci programu Yearly training play vo Vierumäki, foto iihf.com

BRATISLAVA (SZĽH) - Uplynulý týždeň bol pre skupinu slovenských zástupkýň ženského hokeja veľmi intenzívny. Zúčastnili sa totiž na podujatia Medzinárodnej federácie ľadového hokeja vo fínskom Vierumäki. Porozprávali sme sa s  Ľubomírou Kožanovou, členkou IIHF ženskej komisie 2008 – 2012, ktorá má v starostlivosti a rovnako aj v srdci ženský hokej už dlhých 22 rokov a vo fínskom športovom komplexe absolvovala v rámci High-Performance kempu program Yearly Training plan (YTP).  

Čo obsahoval program Ročný tréningový plán (YTP)?

-Počas piatich dní sme sa zameriavali na programovanie plánu práce ženského reprezentačného hokeja z hľadiska krátkodobej, strednodobej a dlhodobej perspektívy. Náš program viedli dvaja kanadskí mentori – Kevin Figsby (riaditeľ programu pre rozvoj a plánovanie pre Hockey Canada) a  Steve Norris (viceprezident WIN Sportu – komplex v Kanade, Alberte kde sa pripravujú kanadský olympionici), ktorý spolupracuje s Hockey Canada.   http://www.winsport.ca/lessonsprograms/sportpartners.cfm

Pre koho je tento program určený?

-Konkrétne pre renkingovo štrnásť najlepších krajín sveta v ženskom hokeji. Táto intenzívna podpora ženského hokeja vznikla v roku 2010  po ZOH vo Vancouveri a bolo to pritom aj Slovensko, pri našej premiére  na olympijskom ľade sme sa predstavili ako najnižšie postavený tím. Hneď v prvom zápase sme vysoko prehrali s Kanadou (0:18) a veľa ľudí vo vedúcich pozíciách medzinárodného športu začalo hovoriť o vylúčení ženského hokeja z programu olympijských hier. Tento moment aktivizoval IIHF, vďaka čomu vytvorili program  IIHF Mentors  a Athelete Ambassador  http://www.iihf.com/iihf-home/sport/women/ambassadors/. Po ZOH 2014 v Soči IIHF zhodnotila, že hoci je tento podporný program dostatočne efektívny, finančné náklady je nutné skresať na polovicu. Prišli teda s novým nápadom -  Yearly Training Program.  Po detailnom vypracovaní plánu (plán, cieľ, merateľné výsledky, spôsob, prostriedky, rozpočet)  sa môže členská federácia IIHF uchádzať o dotáciu na tento program.

Na čo konkrétne ste sa zameriavali tento rok?

-Po celý týždeň nás mentori Kevin FigsbySteve Norris oboznamovali s tým ako vytvoriť kvalitný plán prostredníctvom SWOT a SOAR analýzy a následne stanovili ciele, ktoré sú „S.M.A.R.T“ - čiže špecifické – merateľné – akceptovateľné – reálne - časovo ohraničené. Na záver týždňa sme vlastné  pripravené prezentácie osobne prezentovali a odovzdali na IIHF.  Okrem toho sme absolvovali prednášky s Tomom Renneym (prezident Hockey Canada, kouč  národeného tímu Kanady a tímov NHL) Paulom Carsonom  (viceprezident pre rozvoj Hockey Canada), ktorý nám predstavil mobilnú aplikáciu Hockey Canada pre trénerov. kde nájdu všetko potrebné na tréning ako aj pre osobnostný rozvoj a Sommer Christie, ktorá spolupracuje s Hockey Canada pri mentálnej príprave. Sommer mala veľmi zaujímavú prednášku o sebadôvere a self-talku, čiže o tom, aký rozhovor vedieme so sebou samými. Všetci prednášatelia nám svoje prezentácie dali k dispozícii, aby sme sa s nimi podelili „doma“ a tiež ich využívali vo svojej každodennej praxi. Zároveň nám povedali, že sú kedykoľvek ochotní prísť aj k nám a podeliť sa o svojej poznatky dlhoročnej z praxe. 

A ako vyzerá slovenský YTP program?

-V prvom rade sa musíme zamerať na zvýšenie členskej základne, momentálne máme podľa štatistických údajov 691 hokejistiek, ale reálne sa toto číslo určite nepohybuje tak vysoko. O tom, ako zlepšiť reálne ukazovatele, sme priamo vo Vierumäki diskutovali aj s kolegyňou, náborovou manažérkou SZĽH, Dianou Kosovou.  Po druhé, musíme pracovať na fyzickej kondícii hráčok, aby sme so svetovou špičkou držali krok, a tiež zlepšovať mentálnu silu hráčok a budovať v nich „Mentalitu víťaza“ a podporovať ich vieru vo vlastné schopnosti. Na tomto poli vidím najväčšie rezervy, na ktorých musíme popracovať. Tiež sa vo väčšej miere potrebujeme venovať zapojeniu bývalých hráčok (hlavne špičkových reprezentantiek a olympioničiek) späť do hokeja, či už na pozíciách tréneriek, manažérok, lekárok alebo špecialistiek na výživu, či mentálnu prípravu, pretože ženský hokej je špecifický odvetvím v ľadovom hokeji.

 

Hiigh Performance Camp 2016 vo Vierumäki, foto iihf.comHiigh Performance Camp 2016 vo Vierumäki, foto iihf.com

Ktoré krajiny sa YTP programu zúčastnili?

-Oproti minulému roku sa teraz zúčastnila len polovica zo 14 krajín – Fínsko, Švajčiarsko, Nemecko, Rakúsko, Česká republika, Slovensko a Maďarsko.  Keďže sme bola menšia skupina, mali sme možnosť viesť aj veľa neformálnych rozhovorov a finalizovať si medzinárodné programy na nasledujúcu sezónu. Spolu s kolegami sme sa zhodli, že potrebujeme začať pracovať intenzívnejšie aj s mladšími dievčatami, a tak vznikla myšlienka zorganizovať na prelome mesiacov apríl/máj 2017 neoficiálne majstrovstvá Európy hráčok do 16 rokov, nakoľko u dievčat nefunguje kontinuálna príprava do kategórie 18-ročných ako u chlapcov.    

Na záver by som chcela poďakovať  SZĽH, za možnosť zúčastniť sa spolu so všetkými dievčatami na tak významnom podujatí IIHF ako High Performance kemp je a rozlúčiť sa vetou úspešných a múdrych ľudí „Keď neplánuješ, plánuješ zlyhanie.“

P.S. editora: Ľubomíra, všetko najlepšie k Vašim dnešným narodeninám, veľa zdravia a neklesajúci entuziazmus pri práci pre rozvoj ženského hokeja na Slovensku. 


Ďalšie články