Rysy vsádzajú na nováčikovský boom, Petgrave je pripravený na rolu lídra

Už v piatok vypuknú boje v rámci 29. extraligovej sezóny a na jej štarte sa objavia hneď dvaja nováčikovia z východu. V prípade Prešova ide o akéhosi falošného nováčika, nakoľko reálne ide o konsolidovaný tím presťahovaný z Detvy. Úplne iným spôsobom sa na mapu najvyššej súťaže vrátila Spišská Nová Ves.

Hokejisti spred brán Slovenského raja uspeli vo finále Slovenskej hokejovej ligy proti Žiline a fanúšikovia na Spiši si tak užijú extraligové súboje po dlhých jedenástich rokoch.

„Veľmi sa teším z návratu," rozhovoril sa Lukáš Vartovník, ktorý zažil ako jediný člen kádra Rysov už dva postupy Spišiakov medzi elitu. Po tom prvom si však užíval extraligu iba jedinú sezónu.  „Veru, bol som pritom, ako sme so Spišskou vypadli a vtedy to nebolo príjemné. Určite sme nemohli tušiť, že na postup budeme čakať viac ako desať rokov. Teraz sme sa však dočkali a už sa nevieme dočkať štartu. Chcem ukázať mladú dravosť a vyvolať eufóriu medzi fanúšikmi."

V príprave odohrali zverenci trénera Miroslava Mosnára desať stretnutí, z ktorých uspeli v štyroch. Cenným úspechom bol postup v Slovenskom pohári do semifinále. Výsledky mohli byť aj o kúsok lepšie, no proti bola rozsiahla maródka.

Trápime sa so zraneniami a chorobami a v príprave sme neodohrali ani jeden zápas v plnej zostave. Niečo také som ešte v kariére nezažil," pokrútil hlavou kapitán Branislav Rapáč. Prípravné obdobie bolo podľa neho dlhé a v tíme už cítiť správnu predštartovú nervozitu. „Všetci sa už veľmi tešíme na sezónu. Medzi hráčmi i fanúšikmi je cítiť boom a práve ten boom by mal byť jednou z našich zbraní. Okrem toho však máme asi najlepšiu brankársku trojicu v extralige a veľmi kvalitná je aj naša obrana. Celkovo sme mladé a korčuliarsky dobre vybavené mužstvo. Cieľom je určite minimálne play-off."

Spomínanú silnú brankársku trojicu vytvoria Marcel Melicherčík, Filip Surák a v úvode sezóny i Július Hudáček. Toho udržala na rodnom Spiši milá udalosť v podobe narodenia tretieho potomka.

Prvé zápasy určite neodchytám. Rodíme a potrebujem sa doma postarať o deti. Je však reálne, že od tretieho kola by som Spišskej pomôcť mohol," ponúkol čerstvú informáciu 33-ročný Harichovčan, ktorý odchytal v príprave iba jediný zápas proti Zvolenu. Z pohľadov cieľov materského klubu volí reálny tón. „Nemáme tu veľké mená, rozpočet je skromný a našou devízou teda musia byť tímové výkony. Verím, že nám pomôžu diváci a v tomto smere nezohrá negatívnu rolu korona."

Sila tímu Rysov počas sezóny by mala byť vyššia, ako v príprave. Počítať už totiž môžu aj s legionármi Arvinom Atwalom, Jérémy Beaudrym a Mattom Petgravom.

„V Európe som prvýkrát a zatiaľ si to užívam. Spišská je veľmi pekné mesto a ľudia sú tu ku mne veľmi milí. Trochu si ešte zvykám na väčšie klzisko, ale chcem hrať jednoducho a ono to pôjde," pousmial sa 29-ročný Kanaďan Matt Petgrave.

Rodák z Toronta má za sebou tri sezóny v AHL a naposledy pôsobil v ECHL. „Myslím si, že som technicky zručný, ale mojou prioritou je hrať jednoduchý hokej a využívať aj svoje fyzické parametre," predstavil sa fanúšikom šampión OHL z roku 2011, ktorý je pripravený prijať v Spišskej Novej Vsi hocijakú rolu. „Budem robiť to, čo povie tréner. Máme tu mladý tím a ak bude potrebné pomôcť chlapcom líderskými schopnosťami, tak to urobím veľmi rád."

Tréner Miroslav Mosnár má k dispozícii celkovo šiestich legionárov. Poliak Damian Tyczynski a Čech Jakub Černý už pôsobili na Spiši aj vlani, Fín Hannu Kuru odohral prakticky celú prípravu.

"Chceme od nich, aby to boli naši nosní hráči, ktorí pomôžu skúsenosťami. Zároveň sa ešte obzeráme po strednom útočníkovi do prvej formácie, ktorý je zároveň aj dobrý strelec," uviedol tréner Miroslav Mosnár.

Rozpočet nováčika súťaže sa pohybuje na úrovni 1 milióna eur.

"Príjem zo vstupného by mal tvoriť približne 30-40 percent z celkového rozpočtu, nevieme, koľko divákov bude môcť prísť na tribúny. Rozpočet zo strany sponzorov je však už takmer vykrytý. Prakticky všetci sponzori, ktorých sme mali v minulej sezóne, pri nás ostali a k nim pribudli ďalší," uzavrel Branislav Rapáč.

 

      výsledky HK Spišská Nová Ves v príprave:

      Spišská N. Ves - Krakov 1:2, gól Spišskej N. Vsi: Džugan

      Poprad - Spišská N. Ves 3:1, gól: Ville /Tatranský pohár/

      Spišská N. Ves - L. Mikuláš 3:6, góly: Giľák, Ščurko, Kuru /Tatranský pohár/

      Spišská N. Ves - Prešov 5:3, góly: Beaudry, Kuru, I. Novák, Giľák, Sčurko

      Cergy-Pontoise - Spišská N. Ves 1:5, góly: B. Rapáč 2, Hamráček, Ščurko, Vrábeľ, /Turnaj v Paríži/

      Amiens - Spišská N. Ves 3:2, góly: Olejník, Zekucia /turnaj v Paríži/

      Rouen - Spišská N. Ves 2:1, gól: Štrauch

      Žilina - Spišská N. Ves 2:3, góly: Ščurko 2, Černý /Slovenský pohár/

      Skalica - Spišská N. Ves 2:3, góly: Giľák, Romaňák, Černý /Slovenský pohár/

      Spišská N. Ves - Zvolen 0:5 /Slovenský pohár/

 

      káder HK Spišská Nová Ves:

      Brankári: Marcel Melicherčík, Filip Surák, Július Hudaček (zatiaľ bez zmluvy)

      Obrancovia: Arvin Atwal, Jérémy Beaudry (obaja Kan.), Boris Česánek, Matúš Chovan, Ľubomír Malina, Peter Ordzovenský, Dávid Romaňák, Alexander Zekucia, Matt Petgrave (Kan.) Matej Grec, Matej Petrek

      Útočníci: Jakub Černý (ČR), Róbert Džugan, Matej Giľák, Lukáš Hamráček, Hannu Kuru (Fín.), Ivan Novák, Gabriel Olejník, Branislav Rapáč, Ladislav Ščurko, Andreas Štrauch, Timotej Tomala, Damian Tyczynski (Poľ.), Lukáš Vartovník, Filip Vrábeľ