Rysy sa v závere vzopreli histórii, štatistiky však nezmenili (FOTO)

Najobľúbenejším súperom michalovských hokejistov sú rozhodne Spišiaci. Nech už sa totiž hralo východniarske derby na prvoligovej, alebo extraligovej úrovni, body brali Zemplínčania.

Znie to až neuveriteľne, no posledný triumf Spišskej Novej Vsi nad Michalovcami sa dátuje na 6. október 2017. Odvtedy vyhrala Dukla 23 vzájomných zápasov v prvej lige, pohárových súťažiach a extralige.

V piatok podvečer mali Rysy k ukončeniu bradatej série veľmi blízko. Hoci to tak dlho nevyzeralo. Zverenci trénera Vlastimila Wojnara prehrávali ešte v druhej polovici 58. minúty o dva góly. Zásluhou dvoch presných zásahov Kalea Kerbashiana však vyrovnali a rovnaký hráč mal v predĺžení počas presilovej hry obrovskú šancu zavŕšiť dokonalý výsledkový obrat.

Určite som mohol streliť aj viac ako dva góly. Tá šanca z predĺženia mrzí. Taký je však hokej. Teraz je už márne plakať nad tým, čo bolo,“ poznamenal 32-ročný rodák z kanadského Thunder Bay. Pri hodnotení bodového úlovku si trochu zafilozofoval. „Záleží na tom, z akého pohľadu sa na to pozrieme. Môžeme i nemusíme byť spokojní. Mohlo to byť horšie i lepšie. Každopádne platí, že sme nevyhrali. So záverom  zápasu môžeme byť spokojní, ale s jeho začiatkom rozhodne nie. Dosť dlho sme nehrali dobrý hokej a jednoducho sme nezvládali detaily. Musíme sa zlepšiť. Nebol to ideálny výkon.“

Spišiaci nezvíťazili predovšetkým zásluhou úvodnej pasivity. V prvej tretine sa nechali Duklou prestrieľať v pomere 3:14 a mohli byť radi, že prehrávali iba o gól.

„Mali sme ťažší začiatok, ale hoci nám tá prvá tretina nevyšla, zvládli sme to celkom dobre. Päť minút pred koncom už asi málokto veril v obrat, ale takmer sa to podarilo. Sme vďační aj za bod, ale mohli sme mať aj viac. Tú presilovku v predĺžení sme hrali naozaj dobre. Podstatné je, že sme ukázali charakter. Zabojovali sme, potvrdili sme, že je tu tá sila a to je dobrý signál do budúcich zápasov. Mám z toho dobrý pocit,“ skonštatoval brankár Marcel Melicherčík.

„Vyrovnali sme z 1:3 a to svedčí o tom, že máme silné mužstvo. Vieme, že máme potenciál a mrzí len ten gól štyri sekundy pred koncom. Už sme to mohli dotiahnuť k nájazdom,“ nadviazal kapitán Michael Vandas, ktorý cítil veľkú šancu na ukončenie spomínanej bradatej série. „Boli sme blízko a tentoraz máme aspoň bod. Pred nami je ešte veľa zápasov a ja verím, že tú sériu ukončíme už v najbližšom zápase.“

Negatívna bilancia s Michalovcami nemáta ani Marcela Melicherčíka. „Snáď sa to čoskoro zmení. Vlani sme s nimi mali veľkú smolu. V jednom zápase sme viedli minútu pred koncom a nezvládli sme to. To je už ale minulosť a tento zápas naznačil, že na nich máme. Uvidíme, čo sa stane v najbližšom zápase.“

Radosť z pokračovania úspešného ťaženia proti Spišiakom majú naopak na Zemplíne. V závere už síce mali na mále, no o ich víťazstve rozhodol paradoxne hráč, ktorý bol najprv v predĺžení vylúčený. Martin Štajnoch si na trestnej lavici oddýchol a štyri sekundy pred koncom nadstaveného času rozhodol.

Vedeli sme, že Spišská výborne korčuľuje. Väčšinu zápasu sme mali pod kontrolou a je to teda stratený bod. Ten záver nebol podľa našich predstáv, ale v predĺžení sme ukázali veľkú vôľu a ten bod  navyše sme si zaslúžili. Sú aj také zápasy a dôležité je, že nás ten vyrovnávajúci gól nepoložil,“ odfúkol si útočník Jakub Suja, ktorý si pred úvodným buly prevzal pamätný dres za 500 zápasov v našej najvyššej súťaži. Do štatistík sa zapísal asistenciou pri víťaznom góle. „Rado Puliš nastavil dvomi gólmi v jubilejnom zápase veľmi vysoko. Vyhralo sa však a to je podstatné. Bolo mi povedané, že mám odohrať ďalších tisíc zápasov. Podstatné je, aby ma podržalo zdravie. O tom to je. Chcem podávať také výkony, ktoré pomôžu mužstvu a potom uvidíme, koľko štartov ešte pridám.“

O dôležitosti zdravia by vedel rozprávať útočník Adam Lapšanský. V predošlej sezóne odohral pre zranenia v základnej časti iba 30 zápasov, teraz naskočil do súťažného diania až v treťom kole. Svoj tohtosezónny debut okorenil gólom.

„Na to, že som dlhšie nehral, som sa cítil celkom dobre. Mrzí ma však, že sme v závere stratili bod. Boli to zbytočné chyby a našťastie sme aspoň utrhli víťazstvo v predĺžení. Za dva body sme si v šatni zatlieskali, ale zároveň sme si povedali, že takto body strácať nemôžeme,“ vyslovil sa A. Lapšanský.

Zemplínčania stratili prvý bod sezóny, no podstatné je, že po všetkých troch kolách nového ročníka si mohli zakričať víťazný pokrik. Takýto štart by si želal každý tím.

„Je to veľmi dobrý štart, ale všetky tie zápasy boli vyrovnané a vyhrali sme ich iba o gól. My sa teda tešíme, ale nepreceňujeme to. Teraz nás čaká veľmi ťažký zápas na Slovane a musíme sa dobre pripraviť,“ uzavrel jubilant Jakub Suja.


Prehľad zápasu

4
Góly Góly
3
37 (10,81 %)
Strely na bránu Strely na bránu
26 (11,54 %)
22 (88,00 %)
Zákroky Zákroky
33 (89,19 %)
0/5 (0,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/5 (0,00 %)
5/5 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
5/5 (100,00 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Fotogaléria