Rýchly únik od solídnej sezóny

BRATISLAVA (SZĽH) – Adam Ružička má za sebou náročnú cestu domov z kalifornského Stocktonu, v ktorého drese úspešne absolvoval doterajší priebeh ročníka v AHL. Skoro ráno letel zo San Fransisca do Chicaga, aby stihol jeden z posledných letov renomovanej rakúskej leteckej spoločnosti na viedenské letisko Schwechat. Tam ho prišiel vyzdvihnúť otec, po starej ceste dopravil vozidlo domov Adam. 

Dvadsaťročný útočník trávil prvý deň po návrate s rodinou, až kým ho nepremohol spánok spôsobený pásmovou chorobou, takzvaným jet lagom. „Ešte ma to drží. Rodičov som však nevidel deväť mesiacov, mali sme si čo povedať. V najbližších dňoch ich pomôžem na záhrade, vypraceme zopár vecí z domu. Budeme mať čo robiť. Zostávame doma, keďže obaja s ocinom musíme absolvovať štrnásťdňovú karanténu,“ povedal Adam Ružička pre hockeyslovakia.sk.

Cestu domov plánoval narýchlo. Vzhľadom na informácie o pripravovaných obmedzeniach na viedenskom letisku v súvislosti s prerušením niektorých liniek pre koronavírus sa za poldeň so spoluhráčom a krajanom Martinom Pospíšilom vysťahovali z bytu. Na druhý deň ráno absolvovali obaja zhruba deväťdesiatminútovú jazdu autom na letisko v San Fransiscu. Odviezol ich klubový šofér, ktorý v sezóne pomáha výlučne hráčom Stocktonu s presunmi za „uberové“ ceny. 

Zostávajúce zápasy základnej časti AHL sa určite nedohrajú, play-off je otázne.

Letiskovými priestormi v San Franscicu, keďže bolo skoro ráno, neprúdilo veľa pasažierov. Horšie to už bolo na prestupovej stanici v Chicagu. „Tam bolo veľmi veľa ľudí, až som sa čudoval. Akonáhle sme s Martinom prešli do terminálu s odletmi do Európy, ich počet sa rapídne znížil. Avšak na vnútroštátnych amerických linkách všetko funguje normálne. Zdá sa mi, že súčasnú situáciu s koronavírusom neberú príliš vážne,“ pripojil Adam Ružička. 

Základná časť sa nedohrá

Na Slovensko sa rozhodol letieť po tom, ako vedenia pozastavených zámorských súťaží vrátane AHL oznámili hráčom, že do opätovného obnovenia tréningového procesu pred plánovaným pokračovaním súťažného diania môžu tráviť čas doma. Hokejisti na jednej strane rozhodnutie privítali. Avšak na druhej – nevyvoláva v nich pocit, že sezóna pre koronavírus nemusí v zámorí pokračovať? „Situácia je ťažká. Celú sezónu sme dreli, aby sme sa dostali do play-off a v ňom dosiahli úspech. Prerušenie ligy ma mrzí, ale v súčasnej situácii je správne. Zostávajúce zápasy základnej časti AHL sa určite nedohrajú, play-off je otázne. Čakáme, čo bude ďalej. Budú nás informovať. Keďže obnovenie spoločného tréningového procesu vraj bude trvať dlhší čas, poslali nás domov k rodinám,“ hovorí Adam Ružička. 

Má sa ako v domácej karanténe udržiavať vo forme? „Môžem cvičiť s vlastnou váhou, ale považujem to za mrhanie času, keďže nemá taký efekt ako v posilňovni či na ľade. Kondičný tréner nám poslal nejaké plány, tie budem dodržiavať a uvidíme. Myslím si, že súťaže budú prerušené minimálne mesiac. Zatiaľ to nevyzerá ružovo, ale stále dúfam, že situáciu sa podarí dostať pod kontrolu.“

Bez rúšok i potravín 

V súvislosti s pandémiou koronavírusu, ktorá sa začína rozmáhať už aj na severoamerickom kontinente, spozoroval Adam Ružička v kalifornskom Stocktone, v meste s vyše 300-tisíc obyvateľmi, zvláštny paradox. „Ľudia nenosia rúška, ale v obchodoch sú prázdny regály. Nerozumiem, nechápem. Chodia von, združujú sa, no bez rúšok. Obchody však zo strachu, že nezostanú potraviny, vyrabujú,“ krúti hlavou mladý slovenský útočník. „Obávam sa, že Američania situáciu trošku podcenili, pretože denne pribúda viac ako 1000 prípadov a výrazné vnútorné opatrenia sa do môjho pobytu v krajine neprijímali. Hádam vedia, čo robia,“ povzdychol si trojnásobný účastník juniorských šampionátov.  

Príjemná zmena 

Uplynulé tri roky 2016 až 2019 strávil Adam Ružička v chladnejšej ontárijskej provincii Kanady. Najskôr v Sarnii, v pohraničnom meste na južnom brehu veľkého Hurónskeho jazera, neskôr pôsobil aj severnejšie v Sudbury. V lete absolvoval kemp tímu Calgary Flames, ktorý draftoval Slováka v roku 2017 zo 109. pozície, no na súpisku prvého tímu sa zatiaľ neprebojoval. Pokračoval na farme v kalifornskom Stocktone. V prostredí, kde sú všetky ročné obdobia klimaticky príjemnejšie ako v Ontáriu. „Príjemná zmena. Celú sezónu som mohol chodiť v krátkych gatiach a tričku, v mojom obľúbenom outfite,“ usmieval sa Adam Ružička. 

Pozrite si gól Adama Ružičku v prípravnom dueli NHL

Úvodné týždne v AHL zápasil s adaptáciou na mužský hokej, ktorý dosiaľ v kariére súťažne nehral. Neskôr sa rozohral a v 54 zápasoch strelil 10 gólov, ku ktorým pridal 17 asistencií. „Zatiaľ solídna sezóna. Začiatok bol ťažký, musel som si získať dôveru trénera aj preto, že som prvý rok hral mužský hokej. Úvodných dvadsať duelov bolo ťažkých, neskôr som nastupoval už aj v presilovkách, nazbieral som aj nejaké body. Mužský hokej je rýchlejší, vyzretejší, môžem potvrdiť, že v porovnaní s juniormi išlo o značný skok,“ doplnil Adam Ružička.  

Parťáka v meste, ktoré je v rámci Spojených štátoch neslávne preslávené vysokou kriminalitou, mu robil Martin Pospíšil. Rovnako 20-ročný mladík, tiež draftovaný Calgary. Slovenskí junáci bývali spolu. „Bolo super mať v tíme krajana a rovesníka zároveň. Boli sme ako dvaja bratia, ktorí chodili všade spolu. V byte sme si krátili čas hraním hier, inokedy sme sa len tak rozprávali a zabíjali voľný čas,“ priblížil spolunažívanie Adam Ružička.  


Ďalšie články