Rychlík je v Leviciach na správnej koľaji

Členom strieborného kádra Popradu bol v uplynulej sezóne aj mladý gólman Roman Rychlík. Po cennom zoznámení sa s extraligovým prostredím, v ktorom zanechal dobrý dojem, smerovali jeho ďalšie hokejové kroky do Levíc, kde chce pravidelne chytávať a vyhrávať.

Finálová účasť v minulom extraligovom ročníku znamenala pre Podtatrancov zisk strieborných medailí. Aj keď v histórii klubu sa to dá považovať za úspešnú kapitolu, tamojší klub priveľmi nezaháľal a rýchlo sa pustil do prípravy na ďalšiu sezónu našej najvyššej hokejovej súťaže. Súčasťou týchto plánov bol práve aj dvadsaťročný brankár, ktorý sa však už o čosi neskôr pripravoval vo svojom novom pôsobisku v Leviciach.

„Po sezóne s Popradom som veľmi neoddychoval a prakticky hneď som sa zapojil do tréningového procesu, v ktorom boli zväčša mladí hráči. Po šesťtýždňovom cykle popradských tréningov som mal jeden týždeň voľno a v júli som sa už hlásil v Leviciach, kde som absolvoval väčšiu časť mojej letnej prípravy,“  priblížil svoje pestré leto talent s maskou.

Cesty hokejistov na najvyššej úrovni sú skutočne nevyspytateľné a obzvlášť, ak ide o mladého hráča. Rovnako to bolo aj v Romanovom prípade. „Počas letnej prípravy som sa dozvedel, že do Popradu prídu dvaja noví brankári. Chcel som pravidelne chytávať, hľadalo sa riešenie a Levice mi padli vhod. Som im za to veľmi vďačný a som spokojný, že tu môžem chytať,“ vyjadril odhodlanie a vďaku.

Roman Rychlík

Roman Rychlík sa na juhu republiky udomácnil. Zdroj: HK Levice

Pre rodáka z Trebišova, ktorý s hokejom začínal v miestnom klube, to bola nie len zmena prostredia, ale takisto aj zmena ligových pomerov na seniorskej úrovni. Aké boli jeho pocity po príchode do Levíc a čo vraví na káder, ktorý sa v šatni stretol? „Musel som si zvykať na nové hokejové prostredie, no chlapci sú super, v kabíne sa zišla veľmi dobrá partia. Sú tu aj mladí hokejisti z Nitry a Popradu, s ktorými sa poznám ešte z juniorských súťaží. Mám pocit, že všetko je na správnej koľaji,“ pokojne konštatoval Rychlík.

Umiestnenie po základnej časti predchádzajúceho súťažného ročníka znamenalo pre levický hokej štvrťfinálovú sériu, ktorá preň ale bola konečnou. V ceste za semifinále im stál neskorší majster zo Spiša, ktorý Levičanov zdolal v najkratšom možno čase, a to 4:0 na zápasy. Tentoraz sa tím z nitrianskeho kraja bude snažiť minimálne o vyrovnanie rovnakej méty. „Do sezóny musíme isť s vysokými cieľmi. V základnej časti ligy by sme sa chceli umiestniť do šiesteho miesta a zabezpečiť si tým účasť v play-off. Ak sa to nepodarí, tak sa budeme snažiť postúpiť cez osemfinálovú sériu,“ preukázal cieľavedomosť  a správneho športového ducha.

V druhom kole privítali Levice na domácej pôde káder z Martina. Tri body ostali po stretnutí u hostiteľa najmä vďaka výkonu brankárskeho mladíka, ktorý bol hlavným pilierom víťazstva. Proti ofenzívnym snahám hostí zasiahol štyridsiatimi štyrmi zákrokmi a svojim kolegom tým ponúkol šancu na zisk všetkých bodov.

Roman Rychlík

Mladý brankár by mal zastávať pozíciu jednotky mužstva. Zdroj: HK Levice

Ako sa počas merania síl cítil? „Brankárovi sa vždy chytá lepšie, ak je v permanencii hneď od úvodu zápasu. Stačí pár zložitých zákrokov, poprípade mi puk padne na brucho a hneď sa cítim istejšie. Čím viac striel na mňa šlo, tým menší tlak z duelu som pociťoval. Dodalo to istotu aj spoluhráčom, ktorí začali cítiť, že stretnutie sa dá vyhrať. Ak do mojej bránky prejde jeden alebo žiaden puk, vytvorím nám tým jednoduchšiu situáciu na celkové víťazstvo,“ ponúkol pohľad a postrehy spoza masky gólmana.

V podobe hokejistov z Turca mali domáci silného protivníka, ktorého však napokon zdolali a pripísali si cennú výhru. „Martinčania do nás celú dobu búšili, miestami už z toho boli bezradní. Ustáli sme to a na konci sme zásluhou Roba Hunu strelili víťazný gól. Boli to vydreté tri body,“ zhodnotil v krátkosti priebeh druhého sezónneho duelu.

Na začiatku profesionálnej dráhy má mladý hokejista, samozrejme, aj osobné ambície a ciele, ktoré chce naplniť v snahe posunúť sa o niečo vyššie. Ako je to v prípade tohto brankára? „Jednoznačne chcem odchytať a vyhrať čo najviac zápasov a SHL-ku brať ako odrazový mostík do mojej budúcej kariéry,“ uzavrel Rychlík.