Rúž na tvári ako symbol stopky násiliu, Chovanec: Týmto sa to nekončí

ŽILINA (SZĽH) – Keď sa na hokejovej mape objavil klub Vlci Žilina, jeho predstavitelia sa nechali počuť, že sa úplne dištancuje od iných celkov.

Noví funkcionári v žilinskom hokeji deklarovali, že od zmeny vlastníckych pomerov chcú preferovať niečo vlastné. Ani do názvu nezakomponovali tradičnú skratku HK, respektíve HC. Následne sa netajili tým, že budú prinášať aktivity, ktoré možno slovenský hokej doteraz nepoznal. Pred zápasom s Humenným, ktorý sa skončil víťazstvom zeleno-sivých 4:1, podstúpili hráči drobnú kozmetickú úpravu. Červeným rúžom im boli na tvár namaľované pruhy, ktoré pripomínajú šrámy.

Aký to malo zmysel? Žilinčania podporili kampaň v rámci Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách. „Od chvíle, keď sme vstúpili do hokeja, sme tvrdili, že hokejový klub má byť niečo viac než len zberateľ športových výsledkov. Našou snahou je úzko spolupracovať s komunitou a regiónom. Preto sme sa pridali k iniciatíve, ktorá odsudzuje domáce násilie ako násilie vôbec ako také vykonávané na ženách. Nanajvýš teraz, keď prepukla pandémia koronavírusu. Z dôvodu obmedzenia pohybu stúpali prípady násilia. Rozhodli sme sa na to poukázať touto formou. Ak sa problémy nepodchytia včas, môže to znamenať obrovský spoločenský problém. Na podobnej forme sme participovali prvýkrát a predpokladám, že nie posledný,“ prezradil detaily špeciálneho posolstva pre hockeyslovakia.sk predseda predstavenstva žilinského klubu Rastislav Chovanec.

Rúž na lícach žilinských hokejistov. Zdroj: Daniel Stehlík

Pripojil aj pôvod sympatickej myšlienka. „Spoločne s kolegami sme sa dohodli, že sa chceme zaoberať takýmito témami. Iniciatíva vyšla od marketingového tímu. Posunul ju chalanom do kabíny, ktorí sa s ňou jednoznačne stotožnili. A tak nám nič nebránilo v uskutočnení,“ pochvaľoval si Chovanec.

Desiateho decembra si budeme pripomínať Medzinárodný deň ľudských práv. Dáva „vlčia svorka“ hlavy dokopy aj v tomto smere? Opäť niečím prekvapí? „Športová stránka je nosná a na ňu sa chceme koncentrovať. Áno, máme záujem pripravovať rôzne aktivity, ale tie nebudem v tejto chvíli konkretizovať. Určite máme svoj dlhodobý pohľad, ako by mal klub fungovať v rámci komunity. Do konca sezóny je ďaleko a verím, že sa počas nej nájdu udalosti, ku ktorým sa prihlásime. V súčasnej dobe je predčasné niečo predpovedať,“ ponechal ďalšie žilinské plány pod rúškom tajomstva jeden z majiteľov Vlci Žilina.

Aktuálna kampaň bude trvať šestnásť dní. Znamená to, že hokejisti si po celú dobu budú nechávať maľovať tvár pred domácimi aj vonkajšími stretnutiami? „Toto rozhodnutie nechávam na samotných chalanoch.  Týmto spôsobom sme však chceli vtiahnuť do diania fanúšikov, aby vedeli, o čo ide. Z môjho pohľadu sme splnili účel už v zápase proti Humennému a dokázali sme, že vieme vytvoriť niečo vlastné, čo zaujalo širšiu obec. Samozrejme, verím, že sme pomohli dobrej veci,“ zazneli záverečné vety z úst predsedu predstavenstva žilinského hokeja Rastislava Chovanca.