Rudolf Huna vstúpil do Klubu 500, Marinov najmladší brankár Nitry v extralige

Rudolf Huna sa stal už 28. hokejistom v histórii slovenskej najvyššej súťaže, ktorý pokoril hranicu 500 kanadských bodov. Podarilo sa mu to v 714. vystúpení v najvyššej súťaže. V tejto sezóne Tipos extraligy je po Michalovi Chovanovi a Marekovi Slovákovi tretím hokejistom, ktorý vstúpil do Klubu 500. 

Neohrozeným rekordérom najvyššej slovenskej súťaže je Arne Kroták, ktorý počas kariéry na extraligových klziskách nazbieral 1138 kanadských bodov. Na druhom mieste s veľkým odstupom je Richard Šechný (823), tretia priečka patrí Petrovi Bartošovi (772), štvrtá Renému Školiakovi (759) a piata Martinovi Kuľhovi (721). Viac ako 600 bodov získalo ďalších šesť hokejistov.

Rudolf Huna začal extraligovú kariéru v rodnom Liptovskom Mikuláši. Medzi seniormi debutoval 31. októbra 1997 v súboji proti Skalici na krídle útoku s Martinom Cibákom a Petrom Sejnom. Štyridsaťročný útočník si obliekal na Slovensku aj dresy Košíc, Popradu a Žiliny. Odvtedy nastúpil na 714 stretnutí, z päťstého bodu sa radoval už v štrnástej sekunde piatkového zápasu s Duklou Trenčín, v ktorom začal aj šiestu stovku kanadských bodov. Doteraz je jeho bilancia v najvyššej súťaži 238 presných zásahov a 263 gólových prihrávok.

„Musím sa priznať, že tieto štatistiky veľmi nesledujem. Aj preto ma prekvapila informácia, že gól v zápase proti Trenčínu bol mojím päťstým bodom v extralige. Každého hráča poteší podobný míľnik, u mnohých prichádza v závere kariéry. Ale gól pri päťstom bode by som radšej vymenil za tri body. Mali sme dobre rozbehnutý zápas proti Trenčínu, ale urobili sme v druhej tretine nezmyselné chyby, ktoré nás stáli body i zápas,“ povedal najstarší hokejista Tipos extraligy 2020/21.

O konci kariéry zatiaľ nerozmýšľa. Sústredí sa na každý zápas v drese Liptovského Mikuláša, čo bude ďalej, bude zvažovať po sezóne. „Základ je, aby som bol zdravý. Ak bude zdravie, bude aj chuť. Rád by som ešte niečo ponúkol mladým chlapcom a nasmeroval ich. A čo bude po sezóne a počas leta, to sa ešte uvidí,“ skonštatoval Rudolf Huna.

V piatkovom kole Tipos extraligy zaujal aj štart mladého nitrianskeho brankára Mateja Marinova. Vo veku 17 rokov, 7 mesiacov a 6 dní sa stal najmladším brankárom v histórii „corgoňov“ počas účinkovania v najvyššej slovenskej súťaži. Marinov zbieral v tejto sezóne prvé skúsenosti so seniorským hokejom v bránke reprezentačnej osemnástky v Slovenskej hokejovej lige. Primát najmladšieho brankára v extralige patrí Samuelovi Hlavajovi, ktorý 31. októbra 2017 nastúpil v bránke reprezentačnej dvadsiatky na duel proti Košiciam na necelých štrnásť minút vo veku 16 rokov, 5 mesiacov a 2 dni. Na striedačke tímu bol už o viac ako mesiac skôr v Žiline, vtedy si však štart nepripísal.