Rozlúčka s MS Slovenkám nevyšla. S Francúzkami prehrali 1:7

VAUJANY (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia neuspela ani v poslednom zápase na majstrovstvách sveta divízie I skupiny A. S domácim výberom Francúzska prehral národný tím vysoko 1:7 a na šampionáte tak skončil na poslednom 6. mieste. Kým v rokoch 2014 a 2016 znamenala táto pozícia zostup do skupiny B, tentokrát z nej nevypadáva nikto. Dôvodom je rozšírenie elitnej kategórie, v ktorej bude hrať od budúceho roka desať tímov. Medzi nimi budú aj Francúzky, ktoré doma ovládli tohtoročný šampionát D1A. „Výpadky proti Maďarsku a Francúzsku sú pre mňa nepochopiteľné. Nemôžeme hrať jeden deň výborne a v ďalšom úplne vybuchnúť,“ uviedla Zuzana Tomčíková, generálna manažérka ženských hokejových reprezentácií.

Kolaps v presilovke

Už pred zápasom proti Slovenkám bolo jasné, že domáci výber vyhrá šampionát D1A a postúpi medzi elitu. Úlohu favoritiek potvrdzovali Francúzky od úvodu, keď už po ôsmich minútach vyhrávali 3:0. Slovenky sa mohli vrátiť do zápasu v druhej časti, keď dostali možnosť hrať päťminútovú presilovú hru. No v početnej výhode inkasovali tri rýchle góly. „Sama si neviem vysvetliť, čo sa stalo v našej presilovke. Trikrát nám utiekla hráčka súperiek. Bol to úplný výpadok z našej strany a to nás môže veľmi mrzieť,okomentovala momenty z druhej tretiny Tomčíková. Pritom za stavu 1:4 mali Slovenky niekoľko príležitostí vrátiť sa do zápasu, keď nastrelili trikrát žŕdku francúzskej brány. No spomínané tri zásahy domácich v ich oslabení boli zlomovou udalosťou zápasu. Výsledok 1:7 je treťou najvyššou prehrou Slovenska od roku 1999, keď sa po prvýkrát predstavilo na MS.

Jedno víťazstvo, dva kolapsy

Z piatich zápasov na MS sa tak Slovenky tešili z jediného triumfu, keď hneď v prvom súboji zdolali Rakúsko 3:2. „Toto víťazstvo bolo najväčším pozitívom nášho účinkovania na MS. Aj zápasy s Dánskom a Nórskom ukázali dievčatám, že vedia proti nim odohrať vyrovnané zápasy,skonštatovala Tomčíková. Na druhej strane celkový dojem z MS kazia práve vysoké prehry s Maďarskom a Francúzskom. „Musíme v budúcnosti pracovať aj na mentálnej stránke. No nebolo to len o nej,“ uviedla generálna manažérka. Podľa nej bolo najmä v tých vyrovnaných súbojoch s Dánskom a Nórskom cítiť, že slovenská reprezentácia nie je tak dobre silovo a kondične vybavená, ako súperky. „To sa budeme snažiť vylepšiť,“ dodala Tomčíková.

Majstrovstvá sveta žien v hokeji, Vaujany (FRA)

Francúzsko – SLOVENSKO 7:1 (3:0, 4:0, 0:0)

Góly: 4. Aurardová, 6. Rozierová, 8. Desvignesová, 28. Aurardová, 33. Cuasnetová, 34. Baudritová, 35. Baudritová – 32. Rumanová

Vylúčení: 5:7, presilovky 0:0, oslabenia: 3:0

Rozhodcovia: Kristine Langleyová (USA) – Jessica Lundgrenová (Švé.), Sara Strongová (USA)

Zostava SR: Kiapešová (od 7:57 Štofanková, od 34:36 Kiapešová) – Šuliková L., Ištocyová T., Čurmová, Lalíková, Kučerková, Drábeková – Mihalíková, Košecká, Klimášová, Ištocyová L., Halušková, Rumanová, Maskaľová, Matejková, Záborská, Kubeková, Korenková, Trebulová.

 

Výsledky Slovenska na majstrovstvách sveta D1A:

SLOVENSKO – Rakúsko 3:2

Dánsko – SLOVENSKO 6:3

SLOVENSKO – Maďarsko 1:8

Nórsko – SLOVENSKO 1:0

Francúzsko – SLOVENSKO 7:1

 

TABUĽKA

1. Francúzsko 5 4 0 0 1 16:8 12*

2. Rakúsko 5 3 0 0 2 19:15 9

3. Maďarsko 5 3 0 0 2 21:13 9

4. Dánsko 5 2 0 0 3 14:15 6

5. Nórsko 5 2 0 0 3 7:10 6

6. SLOVENSKO 5 1 0 0 4 8:24 3

*poznámka: prvý tím postupuje do elitnej kategórie MS, nikto nezostupuje.


Ďalšie články