Rostislav Čada sa pred štartom IceHL spolieha na opätovné spojenie s Michelom Miklíkom

BRATISLAVA (SZĽH) - Spojenie trénera Rostislava Čadu a útočníka Michela Miklíka fungovalo v Košiciach i Slovane Bratislava, teraz sa naň spoliehajú aj v tíme nováčika rakúskej nadnárodnej súťaže IceHL Bratislava Capitals. Miklík je jeden z najskúsenejších hráčov v kádri 66-ročného rodáka z Brna.

Tréner Čada svojmu 38-ročnému zverencovi, ktorý začal minulú sezónu v Slovane a dokončil ju v prvoligových Topoľčanoch, verí. Po piatich prípravných zápasoch pred piatkovým ostrým štartom súťažného ročníka IceHL s Bolzanom (17.30) Miklíka iba chválil. „Michela poznám veľmi dlho. Bol som to ja, kto ho pritiahol do mojich mužstiev v časoch, keď bol voľným hráčom. Bolo to v Košiciach i Slovane a verím, že Michel potvrdí moju dôveru aj tentoraz a bude pre Capitals naozajstným prínosom,“ povedal Čada.

Skúsený kormidelník má v mužstve aj ďalších ostrieľaných borcov na čele s brankárom Petrom Hamerlíkom, obrancami Karolom Slobodom, Martinom Chovanom, Eduardom Šedivým, útočníkmi Dávidom Bucom, Adamom Lapšanským či Brockom Higgsom. Len minimum členov Capitals má skúsenosť s rakúskou nadnárodnou súťažou. Rostislav Čada už viedol mužstvá v ruskej KHL, slovenskej i českej extralige, švajčiarskej NLA, aj on však bude spoznávať IceHL. „Uvedomujem si, že je to kvalitná súťaž a čakajú nás ťažké zápasy. Už prípravné proti tímom z ligy boli rýchle a agresívne, súperi sa prezentovali dobrou organizáciou hry. Hráči zo západnej časti Európy rešpektujú do posledného detailu pokyny trénera, je to vidieť aj na úspešnosti bránenia i útočenia,“ priznal Čada.

Capitals nastúpili v príprave na päť zápasov, súboje s Fehérvárom i Banskou Bystricou na štadióne v Skalici neodohrali pre šírenie koronavírusu v regiónoch duelov. Čadu mrzí najmä odvolanie súboja s Banskou Bystricou: „Bol načasovaný tak, aby sme mali týždeň pred prvým prípravným súbojom v nohách, hlave i v organizme kvalitný duel. Bohužiaľ, nemohli sme hrať. Musíme sa s tým popasovať a v piatok proti Bolzanu nahradiť zápasový výpadok morálnymi skúsenosťami, bojovnosťou, osobným nasadením, teda vlastnosťami, ktorými sme sa prezentovali aj počas prípravy.“

Ak príde k nejakej pauze, zareagujeme na situáciu a prispôsobíme sa okolnostiam, prispôsobíme tomu prípravu, tréningy i cestu na zápas.

V dnešnej koronavírusovej dobe môže prísť k podobným zápasovým výpadkom kedykoľvek aj počas rozbehnutej sezóny. V Capitals majú pripravené scenáre, ktoré by v prípade rozšírenia koronavírusu v lige museli aktivovať. „Keď bude súťaž rozohraná, bude pre hráčov po pauze jednoduchšie naskočiť do zápasového rytmu ako v prípravnom období. Budú mať v nohách herný rytmus. Ak príde k podobnej pauze, zareagujeme na situáciu a prispôsobíme sa okolnostiam, prispôsobíme tomu prípravu, tréningy i cestu na zápas.“

Tréner Capitals Rostislav Čada. Zdroj: TASR

V minulosti tímy v príprave na nový ročník odohrali mužstvá desať až trinásť zápasov. Menší počet duelov ako kedysi však dvojnásobnému slovenskému majstrovi na striedačke Košíc neprekáža. „Trend sa v poslednom čase znižuje. Je to prirodzené, ukázalo sa, že desať a viac prípravných stretnutí je vhodné hrať iba v prípadoch, ak má mužstvo dostatočne široký káder. Inak je to zbytočné. Sedem je ideálny počet, ešte raz škoda, že tie dva duely sme nemohli odohrať,“ dodal Čada.