Romanovi Durnému k návratu do hernej pohody výrazne pomohol Ján Lašák

BRATISLAVA (SZĽH) - Roman Durný hodil za hlavu lacné góly, ktoré inkasoval pred zopár týždňami v stretnutiach o body. A aj vďaka pomoci trénerov brankárov v Slovane Bratislava i reprezentácii sa vrátil do hernej pohody. Potvrdil ju počas predošlých siedmich dní, keď belasým pomohol k trom výhram nad Miškovcom, Detvou a Košicami. V posledných dvoch inkasoval len raz a mal 95 % úspešnosť zákrokov.

Obdobie krátko po začiatku sezóny pred koronakaranténou Slovana a tesne po návrate z nej nezastihlo Romana Durného v ideálnej hernej pohode. Aj vplyvom choroby sedemkrát inkasoval doma od Detvy, po návrate dostal dva lacné góly od Banskej Bystrice a prepustil miesto Andrejovi Makarovovi. Počas problémov Rusa s chrbtom začal opäť chytať a jeho výkonnosť rastie každým zápasom. V nedeľu zlikvidoval devätnásť pokusov Košičanov a tímu pri výhre 4:1 dodal potrebnú istotu. „Konečne som sa dostal do hernej pohody, ktorú som prednedávnom nemal. Hovorí sa, že 80 percent úspechu brankára je v mentalite a hlave. Veľmi mi pomohol Janko Lašák, ktorý má na starosti brankárov v reprezentácii. Povzbudzoval ma a hovoril mi, že je dobré, že kríza prišla práve teraz, lebo som mladý, môžem si z toho zobrať poučenie a môže ma to nakopnúť do ďalšej kariéry. S klubovým trénerom brankárov Petrom Skrabeljom sme sa tiež snažili najmä rozprávať, aby som sa mentálne dostal na úroveň z leta. Okrem Janka Lašáka a Petra Skrabelja konzultujem veci aj s Petrom Kosom z Trenčína,“ priznal odchovanec liptovskomikulášskej hokejovej školy.

Prax v zámorskom hokeji je taká, že dnes vám zavolajú a ráno o šiestej už letíte. Pokojne sa to môže stať aj v mojom prípad.

V tejto sezóne nastúpil na deväť stretnutí, zatiaľ má predovšetkým vďaka zlým štatistikám proti Detve a Banskej Bystrici nevýraznú 88,99 % úspešnosť zákrokov. Na Tehelnom poli je v súčasnosti len na hosťovaní, keďže má platnú zmluvu s Anaheimom a čaká na začiatok zámorských kempov. Slovan už preto ohlásil príchod Američana Tylera Parksa, ktorý by mal v ďalšej časti ročníka vytvoriť dvojičku s Rusom Andrejom Makarovom. „Som vďačný, že Slovan mi dal počas leta šancu trénovať s mužstvom a potom aj nastupovať v lige, i keď nemám zmluvu na celú sezónu. Je pochopiteľné, že manažment sa chce poistiť na obdobie, keď tu už nebudem, a angažoval ďalšieho brankára. Prax v zámorskom hokeji je taká, že dnes vám zavolajú a ráno o šiestej už letíte. Pokojne sa to môže stať aj v mojom prípade,“ akceptuje príchod ďalšieho brankárskeho konkurenta.

Durný tajne dúfa, že by po rokoch mohol stráviť doma na Slovensku vianočné sviatky i osláviť príchod nového roka. Zatiaľ netuší, kedy sa bude presúvať do zámoria. „Je to moje želanie, aby to bolo po Novom roku, ale nikdy neviete, čo sa stane. Keď oznámia, že sa sezóna začína, okamžite odlietam. Rozprával som sa s Mariánom Studeničom o tejto situácii, mal rozhovor s trénerom. Možno už v najbližších dňoch budeme vedieť viac,“ prezradil brankár, ktorého Anaheim draftoval v roku 2018 v piatom kole.

Okrem termínu odchodu Durný netuší ani to, v ktorom zámorskom mužstve bude napokon pôsobiť. V prvom tíme Ducks pravdepodobne ešte šancu nedostane, skúsenosti by mohol naberať v San Diegu Gulls, čo je farmársky tím pôsobiaci v AHL. V minulej sezóne ho vedenie „káčerov“ poslalo do ECHL do Norfolku, Admirals však pre ekonomické problémy vynechajú tento súťažný ročník. Práve z tohto dôvodu sa vyrojili otázniky o Durného budúcnosti. „Keď som videl prvý článok s touto špekuláciou, zasmial som sa. Technicky to nie je môj tím, mám zmluvu s Anaheimom, ten má aj ďalšie farmy, aj v ECHL. Verím však, že sa prebojujem do AHL a ECHL sa ma nebude týkať. Idem krok za krokom,“ tvrdí vekom ešte mladý brankár. Na pôsobenie v Norfolku si chce uchovať len pekné spomienky, aj keď mužstvo nefungovalo úplne podľa pravidiel zámorského profesionálneho hokeja. Jeho čísla v ECHL tomu síce nenasvedčovali, ale podľa vlastných slov každým zápasom sa výkonnostne zlepšoval a rástol.

Slovanistická šesťdesiatosmička má podrobne zmapovanú situáciu v kádri Ducks. „Momentálne majú podpísaných piatich brankárov. John Gibson a Anthony Stolarz sú vekom už starší brankári a potom sme traja mladší – Olle Eriksson Ek, Lukáš Dostál a ja. My traja mladší pravdepodobne zabojujeme o miesto v AHL,“ dodal otvorene.