Romana Košecká päťkou medzinárodného draftu ženskej obdoby NHL

Dvadsaťdvaročná útočníčka Romana Košecká sa stala Slovenkou, ktorú draftovali do ženskej profesionálnej súťaže NWHL. Z 5. miesta medzinárodného výberu si odchovankyňu topoľčianskeho hokeja vybral tím Metropolitan Riveters.

V NWHL doteraz draftovali len hokejistky pôsobiace na zámorských univerzitách či v niektorej zo severoamerických súťaží. Medzinárodný draft by mal byť od tohto leta pravidelnou súčasťou mimosezónneho kalendára a zároveň by mal pomôcť rozšíriť pôsobnosť NWHL aj mimo severoamerického kontinentu. Aj týmto krokom by sa mohla zvýšiť popularita ženského hokeja.

Draft sa konal prostredníctvom aplikácie Twitch. Jednotkou sa stala švédska brankárka Djurgardenu Lovisa Berndtssonová, po ktorej siahlo Buffalo Beauts. Za tento klub hrali doteraz aj Slovenky Lenka Čurmová a Iveta Klimášová. Connecticut Whale si vybral japonskú útočníčku Cubasu Satovú, Boston Pride zasa Švajčiarku Evelinu Raselliovú. Pred i po Košeckej prišli na rad Maďarky – Réka Dabasiová patrí Torontu Six a Fanni Gasparicsová zasa Minnesote Whitecaps.

„Každého z nás, ktorí sa pohybujeme okolo ženského hokeja, hreje pri srdiečku, že si aj v zámorí všimli Romanine výkony. Je to významný bod v jej kariére,“ povedala generálna manažérka slovenskej hokejovej reprezentácie a ŠKP Bratislava Ľubomíra Kožanová.

Košecká je posledných sedem rokov kmeňovou hráčkou ŠKP Bratislava. V poslednej sezóne bola do prerušenia švédskych ženských súťaží na limitovanom transfere v Södertälje. Predtým hrala aj za Karlskronu.

„Romana je vynikajúca strelkyňa a pre náš tím by mala byť prínosom. Tešíme sa, že môžeme privítať je palebnú silu v našej zostave. Romana, vitaj,“ zareagovala po výbere generálna manažérka Riveters Anya Packerová.

Kluby NWHL majú teraz dva týždne na to, aby s draftovanými hráčkami podpísali pre sezónu 2021/22 profesionálne zmluvy. Či napokon Košecká, ktorá už je ostrieľaná reprezentantka a mala by byť aj oporou reprezentácie v novembrovej olympijskej kvalifikácii vo Švédsku, naokon zamieri do zámoria, rozhodne sa v najbližších dňoch.

„Reprezentáciu čaká dôležitá sezóna, počas ktorej sa bude konať olympijská kvalifikácia. Uvidíme, akú zmluvu Romane ponúknu a ako vlastne bude vyzerať nasledujúca zámorská sezóna. Z reprezentačného pohľadu bude dôležité, či ju budú chcieť uvoľniť napríklad na olympijskú kvalifikáciu,“ doplnila Ľubomíra Kožanová.


Ďalšie články