Risk bol zisk

MICHALOVCE (SZĽH) – Derby nepozná favorita - hovorí staré–známe športové klišé. Potvrdilo sa aj v druhom tohtosezónnom medzi Michalovcami a Košicami. Ani šesťdesiatpäť minút neurčilo meno víťaza. Všetky príležitosti skončili na pozorných brankároch Tomášovi Tomekovi a Dominikovi Riečickom. V nájazdoch zasadil rozhodujúci gólový úder útočník Košíc Bruno Mráz, ktorý sa dostáva do streleckej formy.

Domáca Dukla sa pred súbojom s osemnásobným slovenským majstrom povzbudila dvomi víťazstvami, ktoré už urgentne potrebovala. Hostia si taktiež dvihli minulý piatok sebavedomie, keď na ich štíte ostal trojnásobný šampión z Banskej Bystrice po sedemgólovej nádielke. V Michalovciach by si však možno ani najvášnivejší tipéri netrúfli odhadnúť, že tri tretiny nebudú nositeľmi základného korenia, ktorým sú góly. Predsa len, hráči z metropoly východu mali do činenia s kvalitou nabitými útokmi Zemplínčanov, ktorých k životu postupne preberá nový fínsky kormidelník Valtonen. „Myslím si, že sme predviedli kvalitný výkon. V našej hre sa vyskytlo minimum chýb. Tešíme sa z dvoch bodov. Možno aj dvojnásobne, pretože doteraz sme mimo domu nebodovali. Povedali sme si, že je na čase vyhrávať aj vonku a konečne sme to prelomili,“ povedal po zápase jeho muž košický brankár Dominik Riečický.

Nula na konte ma ani veľmi neteší. Dôležitá je tímová robota a záverečný výsledok.

28-ročný rodák klubu nastúpil do bránky po deväťdňovej pauze a pomerne prekvapujúco dostal šancu pred skúsenejším Čechom Sedláčekom. V záverečnom súčte sa to ukázalo ako správny ťah trénera Jana Šťastného a v tomto prípade sa uplatnilo príslovie risk je zisk. Košice prvý raz v ročníku „ochutnali“ víťazstvo na súperovom klzisku a do konca bez inkasovaného gólu. „Tréneri ma už v priebehu týždňa pripravili na to, že pôjdem do bránky. Nula na konte ma ani veľmi neteší. Dôležitá je tímová robota a záverečný výsledok. Mal som šťastie počas stretnutia, keď Michalovce trafili žŕdku a dvakrát sa to zopakovalo pri nájazdoch,“ opomenul tesné momenty z druhej tretiny Riečický, pri ktorých hrozilo, že kapituluje. Šťastena ho neopustila pri možnostiach Galamboša i Hickmotta. „Od začiatku som si veril. Pre brankára sú však dôležité prvé kontakty s pukom. Potom sa o niečo lepšie chytá,“ priznal Riečický.

V tejto sezóne odchytal celkovo piaty duel. Predošlé štyri mu veľa radosti nepriniesli, pretože s mužstvom padol dvakrát proti Nitre a raz s Detvou a Slovanom Bratislava. „Potreboval som nejaký impulz z psychickej stránky. Som rád, že to prišlo,“ pokračoval bývalý gólman Bardejova, Prešova, Detvy, Martina, Humenného a Orange 20, pre ktorého bolo zápolenie na Zemplíne jubilejným sedemdesiatym v slovenskej extralige. Košičanov teraz čaká derby týždeň. V utorok vykorčuľujú na horúci ľad lídra z Popradu, s ktorým si o tri dni dajú repete v domácom prostredí. Či sa ňom zúčastní aj hrdina z Michaloviec, nevedno: „Musíte sa opýtať trénerov,“ zakončil.