Rezort zdravotníctva schválil dotáciu na výchovu talentovaných brankárov

BRATISLAVA (SZĽH) – Organizovanie brankárskych kempov, s ktorými od minulej sezóny začala skupina ľudí okolo trénera brankárov hokejovej reprezentácie Jána Lašáka, sa teraz dočkala významnej finančnej injekcie od ministerstva zdravotníctva. To koncom septembra schválilo Slovenskému zväzu ľadového hokeja na tento účel dotáciu 50-tisíc eur. Prostriedky poskytuje rezort v rámci programu na podporu protidrogových aktivít v roku 2019. Ide o doteraz najvýznamnejší príspevok na výchovu talentovaných brankárov, odkedy ju Lašák a spol. začali organizovať. „Ministerstvu zdravotníctva musím povedať veľké ďakujem. Som rád, že bol pochopený náš zámer – že tento projekt nie je iba na vychovanie dobrých brankárov, ale hlavne na výchovu mladých ľudí,“ uviedol Lašák.

 

Vďaka významnej dotácii tak brankárske kempy v tejto sezóne nebudú zaťažovať zväzovú pokladnicu. „Tieto kempy sme začínali organizovať pre 28 mladých ľudí, teraz ich máme už 36. Vďaka tejto dotácii im v rámci kempov môžeme poskytnúť aj niečo navyše,“ uviedla projektová manažérka SZĽH Katarína Valkyová. Súčasťou obohacovania programu pre brankárske nádeje je pozývanie hostí, akým bol v nedávnej minulosti raper a stand-up komik Bekim, či účasť vo vojenskom výcvikovom tábore v Lešti. „Môžeme chlapcov ubytovať a pôsobiť v pekných areáloch a dopriať im niečo naviac. Napríklad obstarať pomôcky, ktoré potrebujeme k tréningu, lepšiu výstroj a otvára nám to ďalšie možnosti na obohacovanie programu,“ skonštatoval Lašák. Podľa neho je organizovanie kempov ojedinelý projekt, ktorý nemá obdobu nikde na svete. „Ako som sa informoval, žiadna iná federácie neorganizuje pre brankárov takéto pravidelné tábory. Aj vďaka ministerstvu zdravotníctva sa usilujeme o to, aby na Slovensku vyrástli úspešnejší ľudia a aby boli hrdí Slováci,“ hovorí iniciátor projektu.

 

Zo spomínanej dotáciu boli hradené už dva kempy – päťdňový v júni, dva a pol dňový v septembri. Ďalšie budú môcť prebiehať v mesiacoch október, november a január 2020. „Určitú časť z nákladov spolufinancuje aj Slovenský zväz ľadového hokeja. Ale vďaka ministerstvu zdravotníctva môžeme okrem tej športovej pridávať kempom aj ľudskú hodnotu,vysvetľuje Valkyová. Ján Lašák vníma významnú finančnú podporu aj ako záväzok do budúcnosti, aby s tímom ľudí ktorí sa podieľajú na týchto táboroch dokázali, že dokážu pracovať s mladými ľuďmi stále na vyššej úrovni. „A že okrem zlepšovanie brankárskych kvalít dokážeme vďaka takýmto kempom vychovávať aj slušných mladých ľudí,dodal tréner brankárov slovenskej hokejovej reprezentácie.