Reprezentačná „šestnástka“ nestačila v prvom z dvoch zápasov na Česko

HODONÍN (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do šestnásť rokov neuspela v prvom z dvoch meraní síl na českej pôde proti domácej reprezentácii. Zverenci Radoslava Hecla dnes v Hodoníne nestrelili Čechom ani jeden gól, naopak sami inkasovali dohromady až päťkrát.

Vstup do zápasu nemali Slováci ideálny, keďže už v druhej minúte šli do štvorice. Presilovke Čechov sa síce po väčšinu času dobre bránili, no v jej samom závere predsa len kapitulovali. Veľkú šancu mal z dorážky už Gajda, po Andrisíkovom zákroku sa ale puku nezbavil, obkrúžil bránku, posunul ho pred bránku Herčíkovi, ktorý už slovenského gólmana prekonal. Odpoveď Slovákov mohla prísť v 12. minúte, keď sa v dobrej pozícii uvoľnil Géci, Šatný ale zakročil. V 17. minúte mal ďalšiu dobrú šancu z dorážky Migila, ale neuspel. Miesto vyrovnaného stavu, tak Česi do prestávky ešte dva razy udreli. V 18. minúte najprv Gajda po Haasovej prihrávke spoza bránky zvýšil a prvotretinový gólový účet uzavrel prakticky z identickej akcie 63 sekúnd pred prvou sirénou Budina.

V druhej tretine sa skóre zápasu nemenilo, hoci šance boli na obidvoch stranách. V 27. minúte dobýjali Šetného bránku Géci so Slafkovským, ale ani jeden z nich sa nepresadil. Na opačnej strane sa zas otvoril priestor Slavíkovi, s jeho príklepom si však Andrisík poradil. Slovenský gólman sa musel mať na pozore aj v 35. minúte, keď po protiútoku z nebezpečnej pozície pálil do horného rohu na bližšiu žrď Marha.

V tretej tretine Slováci si už veľa ofenzívnych akcií nevypracovali. Paradoxne, keď sa dostali do útočného pásma, tak to spravidla bolo aj s veľkou šancou. Tak tomu bolo v 46. minúte, keď Slafkovský s Gécim šli do brejku, ale druhému menovanému pri zakončení utiekol puk. V 48. minúte zas zachytil nepresnú rozohrávku Čechov Bačo, jeho pohotová strela skončila na Šetnom. Ten istý hráč mal azda ešte lepšiu šancu o štyri minúty neskôr, keď po pravej strane postupoval sám na českého gólmana, v súboji kto z koho však vyšla víťazne Šetného lapačka. Ako sa majú šance premieňať ukázali Česi. Najprv v 54. minúte Böhm od modrej čiary prepálil les hokejok a tiel, vrátane Andrisíka, a na konečných 5:0 dokonca vo vlastnom oslabení upravil Krupička, ktorý ušiel slovenskej obrane.

Hlas po zápase

Radoslav Hecl (hlavný tréner SR „16“): „Z výsledku som sklamaný. Musím však povedať, že chlapci ukázali počas zápasu snahu hrať aktívny hokej. Kvalitne sme súpera ‚forčekovali‘, pričom v tejto hernej činnosti sme spravili za ostatný čas veľký pokrok. S čím ale máme veľký problém je predbránkový priestor vo vlastnom obrannom pásme, čo napokon rozhodlo aj tento zápas, keďže v prvej tretine sme odtiaľ dostali tri naivné góly.“

Česko „16“ – Slovensko „16“ 5:0 (3:0, 0:0, 2:0)
Góly: 4. Herčík (Gajda, O. Haas), 18. Gajda (O. Haas, Herčík), 19. Budina (Frömel, J. Šedivý), 54. Böhm (Herčík), 55. Krupička (Frömel).
Vylúčenia na 2 min.: 1:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0. Strely na bránu: 43:22 (15:11, 12:6, 16:5). Najlepší hráči zápasu: Oliver Šatný – Juraj Slafkovský. Rozhodcovia: R. Čech – Měkýš, Otáhal (všetci ČR). 125 divákov.

Česko: Šatný – Böhm, Machů, Cubo, Moravec, J. Šedivý, Š. Němec, Hladík, Hail – Marha, Lukeš, Budina – O. Haas, Herčík, Gajda – Kotásek, Půček, Ryšavý – Frömel, Slavík, Krupička.
Slovensko: P. Andrisík – Groch, J. Kocúr ml., Š. Nemec, Kliment, S. Socha, Š. Miklovič, A. Volko, Krnáč – Štefančík, M. Šramaty, Bačo – Maximilián Bubica, Géci, J. Slafkovský – Ulbricht, F. Mešár, Živický – Migila, Štetka, D. Malík.