Reprezentačná „osemnástka“ už v Edmontone

EDMONTON (SZĽH) – Jeden z vrcholov pre národný tím do osemnásť rokov prichádza hneď skraja sezóny. Tradičný Memoriál Ivana Hlinku tento rok po prvý raz zavíta za Atlantik, kde sa pod názvom Hlinka Gretzky Cup v edmontonskom Rogers Place zíde svetová smotánka v kategórii do 18 rokov, a to aj vrátane slovenskej reprezentácie. Tá už momentálne zarezáva v dejisku turnaja.

Vyše dňa stráveného na cestách

Po utorkovom večernom zraze v Bratislave sa „osemnástka“ vydala na druhý deň na náročnú, vyše 24-hodinovú cestu na západ Kanady. „Budíček sme mali ráno o šiestej, po ktorom nasledoval presun do Budapešti, na ktorý sme si vyhradili tri hodiny, čo sa aj naplnilo. Došli sme na letisko, kde všetko prebehlo na prekvapenie až veľmi rýchlo, ďaleko jednoduchšie než v apríli, keď sme cestovali na majstrovstvá sveta. Oba lety prebehli úplne perfektne, aj keď je pravda, že cesta bola dlhá a chlapci boli trochu unavení,“ referoval manažér výpravy Imrich Antal

Michal BeňoMichal Beňo

Únavu potvrdili aj samotní hráči. Obranca Michal Beňo priznáva, že takmer celý deň strávený na cestách bola poriadna „zaberačka“. „Cesta bola náročná, veľa som toho nenaspal, ale inak to bolo všetko v poriadku aj došla všetká batožina.“

Menšie komplikácie nastali až pri prílete do Edmontonu. „Meškali nám hokejky, ktoré prišli až na druhý deň ráno, ale inak všetko prebehlo bez problémov. Teší nás, že sa môžeme v pokoji rozložiť, dnes si ešte zatrénujeme a začneme sa pripravovať na turnaj,“ dodal Antal.

Zázemie tímov NHL

Reprezentácia sa už usadila v Rogers Place, jednom z dejísk turnaja, ktorý je súčasne domovským štadiónom Edmontonu Oilers. Slováci majú k dispozícii luxusnú kabínu so všetkým zázemím, ktoré inak využívajú hosťujúce tímy počas zápasov Oilers. „My, tréneri, sme už prešli po rôznych štadiónoch, boli sme napríklad aj v Dallase, takže sme už plus-mínus zhruba vedeli, čo nás čaká. Chlapci sú však niektorí skutočne milo prekvapení,“ povedal na margo podmienok v Edmontonu Antal. 

Slovenská reprezentácia do 18 rokovŠatňa reprezentácie do 18 rokov v Edmontone

Jeho slová potvrdzuje Michal Beňo, pre ktorého je Hlinka Gretzky Cup prvou akoukoľvek skúsenosťou, kde si na vlastnej koži môže vyskúšať podmienky, v akých hrajú aj tie najväčšie hviezdy NHL. „Kabínu máme takú obrovskú, že sa v nej človek pomaly stratí,“ hovorí s dávkou nadnesenia obranca, ktorý v nasledujúcej sezóne bude legionárčiť vo Fínsku v klube JYP Jyväskylä.

Vo všeobecnosti prostredie Rogers Place vyráža dych. 18,5-tisícová hala bola otvorená iba pred necelými dvomi rokmi, miestami stále dýcha novotou. „Som z toho ešte ‚vyhúkaný‘. Neviem si ešte poriadne predstaviť, aké to bude cez zápasy, keď tu budú ľudia a ani takto na prázdnom štadióne si neviem predstaviť, že by som tu hral,“ priznáva Beňo.

Práve návštevnosť a atmosféra na štadióne, ktorá sa očakáva, bude pre viacerých hráčov veľkou novinkou. Kým dosiaľ vo svojich kariérách hrali hráči nanajvýš pred pár stovkami divákov, v Edmontone na ich zápasy príde aj niekoľko násobne viac ľudí. „Ja si to viem predstaviť, keďže som už niečo podobné v menšom zažil. Ale predpokladám, že veľa chalanov z toho bude veľmi prekvapených a snáď to na nich nebude negatívne psychicky vplývať, ale naopak, že ich to povzbudí a predvedú to najlepšie, čo vedia,“ praje si Imrich Antal.

Slovenská reprezentácia do 18 rokovSlovenská reprezentácia do 18 rokov

Osemhodinový posun

Ešte väčšou prekážkou však môže byť skutočnosť, že pri lete z Bratisalvy do Edmontonu prešiel celý tím až osem časových pásiem. Výrazný časový posun sa snaží realizačný tím preklenúť najrýchlejšie ako sa dá. Prvý prípravný zápas pritom hrajú Slováci už v sobotu poobede edmontonského času.

„Cesta bola náročná, a ako sme prišli na hotel, tak všetci asi popadali do postelí a vyspali sa. Myslím si, že s týmto by nemal byť veľký problém. Dnes (štvrtok – pozn. aut.) máme ľahší deň, počas ktorého sa pripravíme, nachystáme kabínu, poobede vyjdeme na tréning rozkorčuľovať sa. V piatok už máme dva tréningy a deň nato prípravný zápas. Uvidíme, ako to hráči zvládnu, ale zatiaľ, čo som sa s nimi rozprával, tak to zvládajú v pohode,“ referuje Antal, na ktorého nadväzuje Beňo. „Tým, že som veľa v lietadle nenaspal, tak som po príchode na hotel hneď zaspal a pospal som si asi deväť hodín. Ja som preto v pohode.“

Hlinka Gretzky Cup štartuje už 6. augusta, s pribúdajúcimi dňami tak narastá aj napätie v hlavách hráčov, pre ktorých to bude zrejme najvýznamnejšia previerka v ich doterajšej kariére. „Jednoznačne to bude dosiaľ najprestížnejší turnaj v mojej kariére. Doľáha to na nás, keďže z každej strany vidno reklamy na turnaj,“ hovorí Beňo, ktorého tiež upútala aj ľadová plocha, konkrétne stredový kruh s logom turnaja. „Ešte som nezažil, aby sa kvôli nášmu turnaju musel premaľovať ľad. Uvedomujem si, že sa turnaj blíži, ale snažím sa na to nemyslieť a snáď podáme čo najlepší výkon.“