Reprezentácia žien druhá. Vo finále nestačila na Dánsko

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia obsadila na Turnaji šiestich krajín v Budapešti konečné 2. miesto. Rozhodol o tom finálový zápas, v ktorom Slovenky prehrali s Dánskom po vyrovnanom priebehu 3:4. Naše reprezentantky delilo od celkového triumfu na podujatí osem minút – no súperky dokázali v druhej polovici záverečnej tretiny otočiť vývoj vo svoj prospech. Po víťazstvách nad Francúzskom, Nórskom a Čínou tak zaznamenali Slovenky v Budapešti jedinú prehru. Najbližšie sa seniorský národný tím žien predstaví v decembri v dvoch prípravných zápasoch s Rakúskom.

Zverenkyne trénera Jána Bezděka ostali verné tradícii z predchádzajúcich troch stretnutí a aj vo finále sa tešili z otváracieho gólu, ktorý strelila v 9. minúte Nicol Čupková. V úvodnej tretine dokázali Slovenky prestrieľať súperky 7:6 a udržali si jednogólové vedenie. Prišli oň krátko pred polovicou zápasu, keď inkasovali po individuálnej chybe počas vlastnej presilovej hry. V závere druhej tretiny poslala Dánsko do vedenia Silke Gludová.

Ani nepriaznivý vývoj finálového zápasu však slovenské reprezentantky nezlomil a po góloch Košeckej a Honečkovej dokázali otočiť na 3:2. Záverečné minúty však patrili jednoznačne Dánkam, ktoré zvyšovali aktivitu aj početnosť streľby. Svojim druhým gólom v zápase vyrovnala Gludová a rozhodujúci zásah dosiahla necelých päť minút pred záverečnou sirénou Soendergaardová.

Vystúpenie na Turnaji štyroch krajín nastavilo trénerom zrkadlo a ukázalo, čo treba smerom k budúcoročným majstrovstvám sveta v hre tímu zlepšiť a na čo sa sústrediť v nasledujúcich mesiacoch. Okrem štyroch gólov našej najlepšej strelkyne Janky Hlinkovej bolo pozitívom aj otáčanie nepriaznivých výsledkov proti Číne aj proti Dánsku – aj keď v druhom prípade sa napokon zápas skončil prehrou.

Ján Bezděk, tréner ženskej reprezentácie Slovenska:

"Zápas sme opäť začali dobre, dievčatá hrali od prvej minúty to, čo sme si povedali a dostali sme sa do vedenia. Bohužiaľ sme sa ani v tomto zápase nevyhli vylúčeniam, ktoré nás pripravili o vedenie a súper otočil vývoj zápasu. Góly padali po individuálnych chybách. Dievčatá zabojovali v záverečnej tretine, otočili na 3:2 no v závere sme nešťastnými gólmi tento zápas prehrali. Bol to veľmi dobrý zápas. Výsledok nás mrzí, mohli sme vyhrať a ešte sedem minút pred koncom sme viedli. Ak by mi niekto povedal, že obsadíme 2. miesto bol by som veľmi rád, ale teraz ten výsledok trochu mrzí."

Slovensko – Dánsko 3:4 (1:0, 0:2, 2:2)

Góly SR: 9. Čupková, 45. Košecká, 50. Honečková.

Vylúčenia: 5:3, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1, strely na bránu: 17:27

Zostava SR: Budajová – Čurmová, Ištocyová Tatiana, Kučerková, Šulíková, Faberová, Králiková – Čupková, Honečková, Maskaľová, Hlinková, Korenková, Košecká, Halušková, Ištocyová Lucia, Trebulová, Suráková, Záborská.


Ďalšie články