Reprezentácia odlieta na OH: Lašákov test bol falošne pozitívny, Krištof je už negatívny

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia dnes odlieta do dejiska zimných olympijských hier v Pekingu aj s trénerom brankárov Jánom Lašákom. Pondelňajšie testovanie celého tímu na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 ukázalo u Lašáka pozitívny výsledok. Laboratórium však jeho test vyhodnotilo ako falošne pozitívny. 

Opakovaný test tej istej vzorky, ako aj jeho testy v ďalších dňoch priniesli negatívne výsledky. To znamená, že nemusí byť v karanténe a dnes odletí s hlavnou skupinou hokejovej časti výpravy.

„Laboratóriá čelia veľkému náporu testovaných vzoriek, denne ide až o tisíce vyšetrení. Pozitívne výsledky sú napriek tomu dvojstupňovo verifikované a opakovaný test vďaka tejto kontrole včas odhalil falošnú pozitivitu, s čím bol okamžite oboznámený aj Slovenský olympijský a športový výbor. Môžeme potvrdiť, že výsledok testu PCR je u dotyčného člena hokejovej časti výpravy jednoznačne negatívny,“ vysvetlila manažérka komunikácie a PR AGEL Ivana Popluhárová.

Utorkové testy priniesli aj ďalšiu dobrú správu pre slovenský tím. Negatívny výsledok sa ukázal v prípade Michala Krištofa. „Jeho stav budeme ďalej sledovať, ale je to na dobrej ceste. U Petra Cehlárika a Mária Grmana máme stále rovnaké výsledky. Zatiaľ teda nepocestujú, ale sme trpezliví, budeme to ešte vyhodnocovať a koncom týždňa sa rozhodneme,“ objasnil situáciu v tíme asistent generálneho manažéra Oto Haščák. 

Večerný tréning v utorok absolvovalo 15 hokejistov, v stredu ráno mohla karanténu opustiť už aj trojica reprezentantov z českého klubu HC Oceláři Třinec Marko Daňo, Miloš Roman a Martin Marinčin. Do Pekingu teda v stredu popoludní odlieta 18 hráčov a 11 členov realizačného tímu. V prípadne negatívnych výsledkov priletia ďalší hráči aj členovia RT v piatok. „Ide o päť hráčov z českej extraligy, ktorí sa k nám pripojili včera, respektíve dnes. Peter Čerešňák, Marek Ďaloga, Miloš Kelemen a Branislav Konrád. K ním sa ešte pridá Mislav Rosandič, ktorý pocestuje ako člen taxi tímu. Nevieme totiž, ako dopadne situácia ohľadne Mária Grmana. Uvidíme, samozrejme, ako dopadnú testy na covid,“ doplnil Oto Haščák.

Slovenský tím popoludní odcestuje autobusom na viedenského letisko Schwechat, z ktorého o 19.40 naberie smer Instabul, kde prestúpi na lietadlo do Pekingu. V čínskej metropole absolvuje národný tím jeden prípravný zápas, 7. februára od 12.30 SEČ nastúpi proti Nemecku. Od štvrtka 10. februára ho následne čakajú ostré zápasy v rámci základnej C-skupiny postupne proti Fínsku, Švédsku a Lotyšsku.