Reprezentácia do šestnásť rokov v prvom zápase nestačila na Česko

UHERSKÝ OSTROH (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do šestnásť rokov v prvom prípravnom stretnutí v Uherskom Ostrohu proti domácemu Česku ťahala za kratší koniec. Zverenci Milana Sitára síce strelili úvodný gól stretnutia, avšak Česi rýchlo kontrovali dvomi presnými zásahmi, ktorými položili základ ich víťazstva v pomere 4:2.

Úvodná tretina množstvo šancí nepriniesla. Územnú prevahu síce mali Česi, no do gólových príležitostí sa dostávali sporadicky. Nič na tom nezmenila ani presilovka po Patzeltovom faule. Slováci taktiež svoju prvú príležitosť v hre v početnej prevahe nevyužili a v 15. minúte mohli za to pykať, no prečíslenie Maláta s Cikhartom ku gólu neviedlo. Na opačnej strane, prakticky vzápätí, sa však za obranou objavil Kolenič, ktorého zozadu nedovolene zastavil Starý, a tak slovenský útočník dostal možnosť na reparát. Z nariadeného trestného strieľania však svojím blafákom opečiatkoval iba žrď.

„Zákopová vojna“ pokračovala aj v úvode druhej tretiny. Česi sa mohli dostať na koňa pri troch presilových hrách, ktoré mali, paradoxne, v tej poslednej sami inkasovali. Šimko príkladne zabojoval, získal puk, natlačil sa do brány a bekhendom pretlačil puk za Bednářa – 0:1. Z vedenia sa však Slováci dlho netešili. Kremláček sa o necelé dve minúty oprel do strely a za prispenia žŕdky prekonal Sihelského. Ten po druhý raz kapituloval v 38. minúte, keď si puk potiahol na os klziska Cikhart a presnou strelou zavŕšil obrat v skóre.

V 48. minúte mohli Česi zvýšiť už na 4:2, keď si pred Sihelským vypracovali slušný tlak, no ani Gut, ani Chlubna slovenského gólmana neprekonali. Na opačnej strane však už gól padol. V 51. minúte sa do strely od modrej čiary oprel Verčík a hoci mu strela úplne ideálne nesadla, prepadla za Bednářa – 2:2. Nerozhodný stav však vydržal iba dvadsaťpäť sekúnd. Hneď vzápätí totiž Cikhart prudkou strelou švihom z medzikružia nedal Sihelskému šancu. Tento gól akoby Slovákov zlomil. Štvrtý gól do ich siete mohol pridať minútu nato Malý, no Sihelský výborným zákrokom betónom udržal Slovákov v hre. Vynútiť si predĺženie sa však už nakoniec zverencom Milana Sitára nepodarilo. Nepomohlo im ani Jamrichovo vylúčenie poldruha minúty pred koncom. Slováci sa totiž nielenže nedostali k hre bez brankára, ale 37,4 sekundy pred koncom ešte k tomu po štvrtýkrát inkasovali, keď do rozhodenej obrany Chlubna svojím druhým gólom uzavrel gólový stav zápasu.

Hlas po zápase

Milan Sitár (hlavný tréner SR „16“): „Myslím si, že to bol vynikajúci zápas, hralo sa hore-dole, chalani bojovali, ‚makali‘. Vyhrávali sme 1:0, no hneď sme dostali gól na 1:1… Dali sme na 2:2, hneď sme dostali na 3:2… Keď dáme gól, tak nám chýba trochu trpezlivosti, chlapci sa ešte musia naučiť vojsť na ľad a nepustiť si po strelenom góle súpera takto k bráne.“

Česko „16“ – Slovensko „16“ 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)
Góly: 36. Kremláček (Chlubna), 38. Cikhart (Binias, Bláha), 51. Chlubna (Bláha, Gut), 60. Chlubna (Cikhart, O. Baláž) – 34. Šimko, 51. D. Verčík (Kolenič, J. Ragan).
Vylúčenia 2 min.: 1:5, presilovky 1:0, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 35:25 (9:5, 14:9, 12:11). Najlepší hráči zápasu: Tomáš Chlubna – Jakub Šimko. Rozhodovali: Fiala – Lukš, Hanzlík. 180 divákov.

Česko: J. Bednář – Pánek, Starý, Svach, M. Bláha, Kaštánek, Vacík, O. Baláž, Kremláček – Jiruš, Handl, Chlubna, Cikhart, Malý, J. Konečný, Strnad, Geidl, Binias, Malát, M. Gut, Matěj. 
Slovensko: Sihelský – Stacha, Ketner, Putala, Ejem, Hajas, D. Verčík, F. Patzelt, Bakala – Jamrich, Chromiak, R. Nemec, Lukošik, S. Rehák, Litavec, J. Ragan, Kašlík, J. Šimko, Maxim Mastič, Smidžár, Kolenič.